Otškalenko vabastamise vastu andis allkirja üle 3000 inimese

Vassili Otškalenko Haapsalu bussijaamas. Foto: Nikolai Ivanov
Vassili Otškalenko Haapsalu bussijaamas. Foto: Nikolai Ivanov

Pühapäeval lõppes allkirjade kogumine lapsemõrvari ja pedofiili Vassili Otškalenko ennetähtaegse vabastamise vastu.

Kokku andis lehel petitsioon.ee allkirja 3068 inimest. „Oleme rahul. Eesmärk oli koguda 3000 häält ja see sai täidetud,” ütles allkirjade kogumist vedanud Reelika Ender.

Ender usub, et tänase päeva jooksul edastab leht talle dokumendi, millele on juurde lisatud kõik 3068 allkirja. Seejärel edastab Ender dokumendi kohtule ja prokuratuurile.

Allkirjade kogumine algas 20. oktoobril.

1993. aastal astus Otškalenko kohtu ette kahe lapse vägistamise katse ja ühe tahtliku tapmise eest vägistamiskatse varjamise eesmärgil. 12. märtsil 1993 saatis kohtunik Allar Jõks Otškalenko 15 aastaks trellide taha.

Pool aastat hiljem mõistis Tallinna linnakohus Otškalenkole surmaotsuse mahalaskmise läbi. 25. aprillil 1997 tühistati talle määratud surmanuhtlus. Otškalenkost sai eluaegne vang.

Kaks aastat tagasi muutunud seaduse tõttu võib 23 aastat kinni istunud eluaegsed vangid ümber paigutada avavanglasse, mis võimaldab neil muuhulgas käia väljasõitudel – kokku 21 päeval aastas.

Avavanglas Otškalenko praegu viibiki ehk ta on vabakäiguvang. Päeviti töötab ta Tallinnas prügisorteerimise jaamas, ööd veedab aga türmis.

Viimasel kolmel kuul – augustis, septembris ja oktoobris – on ta kord kuus käinud külas Panga külas elaval endast kaheksa aastat vanemal kasuisal. Enderi sõnul olid viimasest visiidist kõik külaelanikud teadlikud ja hirm oli külas suur.

15. novembril 2019 väljastati kohtumäärus, millega keelduti Otškalenkot vabastamast. Toonases kohtumääruses on välja toodud, et Otškalenko ei leia motivatsiooni sotsiaalprogrammide läbimiseks.

Järgmine võimalus vabastamist taotleda on eluaegsel vangil kahe aasta möödumisel pärast vabastamata jätmise määruse jõustumist. Uus taotluse esitamise võimalus tekib tal 30. novembril 2021.

Kohus arutab Otškalenko vabastamist detsembris.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
2 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Vbn
2 aastat tagasi

Täitsa uskumatu,ta pole midagi teinud,et oma käitumist muuta,aga ikka lastakse jalutama!?

K.s
2 aastat tagasi
Reply to  Vbn

No ja siis, igatsugu siimkaldad, keitpentused ja marikrossid ju ka jalutavad ringi….Õigusriik ju…