Aimar Ventsel: Kesk-Aasia ja Afganistan

Lääne Elu

info@le.ee

Aimar Ventsel

Pärast võimuvahetust Afganistanis ja NATO vägede väljatõmbumist on väga raske ükskõik millise uudisteagentuuri või analüütilise keskuse lehekülge lahti võtta, ilma et seal satuks silme ette Afganistani nimi.

Jah, Talibani kiire võit tekitas paradoksaalse olukorra, kus meil nagu on riik ja samas nagu pole ka. Keegi ei oska ka täpselt öelda, kuidas Afganistan edasi elama hakkab ja milline saab olema selles riigis toimuva mõju laiemalt. Kahjuks peavad Afganistaniga piirnevad riigid aga olukorraga reaalselt kokku puutuma, samal ajal kui Euroopas on mõnevõrra ruumi teoretiseerida.

Üks grupp, kes tahes-tahtmata Afganistanis toimuvasse tõmmati, olid Kesk-Aasia riigid. Neid riike nimetatakse teinekord ka endiseks nõukogude Kesk-Aasiaks, mis märgib nende kunagist kuulumist Nõukogude Liitu, ja neid viit riiki käsitletakse liigagi tihti ühtse regionaalse nähtusena. Tegelikult on need viis – Turkmeenia, Usbekistan, Tadžikistan, Kõrgõzstan ja Kasahstan – väga erinevad ükskõik millises plaanis vaadates.

Artikli lugemiseks tellige päevapilet, digipakett või logige sisse!

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments