Millimallikate elu lõpeb sügisel

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Millimallikad Paralepas. Foto: Ada Peterson
Millimallikad Paralepas. Foto: Ada Peterson

Mererannas kõndides võib praegu näha hulgaliselt meririste ehk millimallikaid. „Paralepa rannas oli neid tänavu palju,” ütles Facebookis Fotogeenilise Läänemaa grupis oma pildi postitanud Ada Peterson.

„Maailmalõppu millimallikate uputus ei kuuluta, see on tavaline looduse ring. Järgmisel suvel näeme neid jälle,” ütles Eesti mereinstituudi merebioloogia professor Georg Martin. Millimallikad ilmuvad rannavette hilissuviti, aga mitte igal aastal. Kui millimallikad on rannas, võib öelda, et rannavesi on puhas, reostunud vett nad ei talu.

Kuigi millimallikas näib olevat algeline ja lihtne, on Martini sõnul tegemist üsna keeruka olendiga. „Tema elutsükkel on keeruline, seal on eri staadiume ning iga staadium on võimeline iseseisvalt paljunema,” selgitas merebioloog. „Need randa uhutud millimallikad küll hukkuvad, aga elutsükkel läheb järgmisel aastal edasi,” ütles ta.

0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments