Lugeja küsib: kas korteriühistu peab ka riskianalüüsi esitama?

Lääne Elu

info@le.ee

Arutasime naabermaja korteriühistu juhatajaga riskianalüüsi esitamist tööinspektsioonile. Meie ühistus ei maksta kellelegi palka, ostame teenust sisse koristusfirmast. Naabermaja on aga koristaja tööle võtnud. Kas me mõlemad peame riskianalüüsi esitama?

Küsimuses on toodud kaks erinevat olukorda – ühel juhul on korteriühistus tööl töötaja, teisel juhul on tegemist teenuse sisseostmisega.

Korteriühistu, kus koristusteenust ostetakse sisse, ei pea koristaja töö kohta töökeskkonna riskianalüüsi läbi viima. Seda teeb ettevõte, kus koristaja töötab.

Korteriühistu, kus töötab töölepinguga koristaja, peab tööandjana täitma kõiki kohustusi, sh viima läbi töökeskkonna riskianalüüsi. Viimane tuleb teha selleks, et selgitada välja riskid, mis võivad töökeskkonnas ja töös ette tulla. Riskid tuleb välja selgitada selleks, et saaks kasutusele võtta meetmed tervisekahjustuste vältimiseks või vähendamiseks.

Piret Kaljula

tööinspektsiooni töökeskkonna konsultant

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
3 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Arvos
2 aastat tagasi

Tainamajandus.

viloloog
2 aastat tagasi
Reply to  Arvos

Kui sulle kahjunõue nina alla lükatakse, räägid teist juttu!

Imelik
2 aastat tagasi

Hea näide, kuidas riiki on liiga palju saanud. Sisuliselt, kui ma koristan ise kodu ei pea ma aruandlust (mida muud nimetatud akt on) tegema ja riskianalüüs ning riskide maandamine tuleb “loomulikust intelligentsist”. Juhul kui keegi teeb seda minu eest ja ma maksan talle selle eest, on mul see kohustus olemas (kui tegemist on eraisikuga). Ei mingit tegevuste, mastaabi ja ajalise mõõtme e. korduvuse vahet tööstusettevõttega…. arvab seadusandja.