Kuidas kindlustada rariteetsemaid sõidukeid?

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Ka vanasõidukeid saab kindlustada. Foto IIZI kindlustus

Haapsalus korraldatakse juba aastaid ühte unikaalsemat autoüritust lähiriikides, kuhu igal aastal oodatakse vanu Ameerika autosid. Ka muul ajal sõidab kuurortlinnas ringi vanemaid ja hinnalisemaid sõidukeid. Kuidas on selliste masinate kindlustusega? Kuidas neid kindlustada?

Vanasõiduk peab olema tunnustatud vanasõiduks ning masina valmistamisest peaks olema möödunud vähemalt 35 aastat. Vanasõidukiks tunnustamine ja registreerimisega tegelevad kindlad volitatud asjatundjad, kes väljastavad sellekohase akti. Arvestama peaks, et akt ei asenda muid sõiduki vajalikke dokumente – liiklusregistris registreerimiseks tuleb siiski vastavad dokumendid esitada.

Liikluskindlustusega probleeme ei ole

Vanasõiduk peab läbima ülevaatuse iga nelja aasta tagant. Kui muidu tohivad liiklusregistris registreeritud sõidukid olla kindlustamata kuni 12 kuud, siis sundkindlustust vanasõidukite puhulei rakendata. Liikluses osaledes peab aga liikluskindlustusleping olema sõlmitud, sest olenemata vanasõidukist võib juhtuda, et tekitad teistele liiklejatele kahju. Liikluskindlustus kaitseb Sind ja annab teadmise, et liiklusõnnetuse põhjustaja ei pea kahjusid enda taskust kinni maksma.

Kuidas on kaskokindlustusega?

Kasko näol on tegemist vabatahtliku kindlustusega, mis kahjude hüvitamise olenemata õnnetuse põhjustajast. See tundub vajalik ja rariteetsemate sõidukite puhul, kuid kahjuks nii lihtne see ei ole. IIZI spetsialistide sõnul on kaskokindlustuse puhul oluline sõiduki vanus ning seetõttu on võimalused paraku piiratud. Üldiselt pakutavad Eesti kindlustusandjad piirvanuseks kuni 15 aastat, mis aga ei sobi vanasõidukiks märgitud 35 aastaga. Üldiselt ei ole kindlustusandjad valmis riski võtma.

Kadri Kalme
IIZI Kindlustusmaakler AS
Sotsiaalmeedia- ja sisuloomejuht

 

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments