Juhtkiri: tants ümber rahapaja

Lääne Elu

info@le.ee

Joonistanud Ott Vallik.
Joonistanud Ott Vallik.

Täna peab Lääneranna volikogu oma viimase istungi. „Ma loodan, et see lõpetab rahumeelselt, minu jaoks on möödarääkimist liiga palju olnud,” ütles praegune opositsioonipoliitik, mullu novembris volikogu esimehe kohalt vallavanemaks valitud, kuid tänavu märtsis umbusaldusega tagandatud Arno Peksar.

Peksar elas veel eile teadmises, et volikogu otsustab 152 000 euro suuruse koroonatoetuse anda Vatla kergliiklustee ehitamiseks. Võimuliit oli aga meelt muutnud ning juba kaks päeva varem otsustanud raha anda hoopis õigeusu kiriku konserveerimiseks ning Vatla mõisa sissepääsu restaureerimiseks.

Kui volikogu otsustab vallavalitsuse esitatud eelnõu prügikasti saata – vastasrinnal on volikogus 11:10 ülekaal –, pole see veel maailma lõpp. Kuigi rahafooris plingib juba kollane tuli – toetusraha taotlemise otsus tuleb esitada hiljemalt 1. detsembriks –, jõuaks selle teha veel ka volikogu uue koosseisu esimesel istungil.

Nii kiriku kui ka mõisa tarvis on raha vallaeelarves praegugi olemas, kui toetusraha lisandub, saab varem planeeritud summad muudele objektidele ümber tõsta.

Veel septembri algul oli oht, et opositsioon võib vähemusse jäänud võimuliidu kukutada. Kui volikogu võttis septembriistungil vastu valla tänavuse lisaeelarve, jäi koroonaraha jagamata, sest volinikud ei suutnud kokku leppida, kuhu see investeerida. Koalitsioon tahtnuks selle eest ehitada Metsküla kooli uue tiiva, opositsioon aga remontida Lihula gümnaasiumi hoonet ning panna 75 000 eurot sellest Vatla kergliiklusteesse.

„Võimurahu nimel leppisime kokku, et teeme ära need asjad, mis ei tekita vaidlust. Vaidlust tekitavad investeeringud jätame kõrvale. Meil on see tobe patiseis,” ütles volikogu esimees Rait Maruste toona.

Kuu aega hiljem jõuti kokkuleppele, et koroonaraha läheb kõik kergliiklusteele, kuid viimasel hetkel võeti võimupiruka ümber käivas rahatantsus üles uued tuurid.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments