Anvar Samost: parlamendis valitud uus president asub oma rolli looma

Anvar Samost. Foto: erakogu

Anvar Samost. Foto: erakogu

Presidendivalimiste kaks suurimat võitjat on Reformierakond ja Keskerakond. Kas ka Eesti poliitiline kultuur ja ühiskond tervikuna võitsid, on vara öelda, kuid lootust on – nagu ikka uute asjade ja aegade alguses.

Ei ole palju olulisi küsimusi, milles viimaste riigikogu koosseisude erakonnad oleksid tahtnud ja suutnud kokku leppida nii, et kokkulepe oleks ulatunud üle kogu koalitsiooni ja enam kui poole opositsiooni, andes kokku 72 häält 101 võimalikust. See ei olegi otseselt etteheide Eesti rahvasaadikutele, sest on ka mujal demokraatlikus maailmas on vähe parlamente, kes sellises koosmeeles sageli mõne suure valiku teeksid.

Artikli lugemiseks tellige päevapilet, digipakett või logige sisse!

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
3 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
En.
2 aastat tagasi

Samosti jutus on vastuolu. Kord räägib ta valimistest, kord kokkuleppest. Viimane vastab tõele aga valimisi kui seesuguseid küll polnud. Sisuliselt lepiti tagatubades kokku, et letile tõstetakse vaid üks päts Rehe teraleiba ja seejärel vormistatakse ta presidendiks. Algseimagi valikuvõimaluse tekitamiseks võinuks letile tõsta ka Viru sepiku aga selle võimaluse teket (kasvõi valijameeste kogus) kardeti nagu vanakurat välku. Miks? Kui retoorikas rahvuslikkusest võdisevas Isamaas leidub alati 2 Brüsseli multikultisse kalduvat ekstremisti, siis vastassuunda kaldujaid ei leidu ühtegi. Ometi piisanuks demokraatia palge päästmiseks (ehk valikuvõimaluse tekkeks kahe kandidaadi vahel) vaid kahest isamaalase häälest.

Samost \'\'eksis\'\' natuke
2 aastat tagasi

Peaks olema :…”parlamendis määratud uus president”….

tavaeestlasesse
2 aastat tagasi

see absoluutselt ei puutu, kes selles teatris mängib