Juhtkiri: rahalaev

Lääne Elu

info@le.ee

Joonistanud Ott Vallik.
Joonistanud Ott Vallik.

Eestlaste rahakottidesse laekus möödunud nädala lõpus enneolematult suur hulk raha. Nii suurt summat ei ole varem kunagi päeva jooksul tarbimisse lastud. Lisaks inimeste rahakottidele paisub tulumaksu arvel ka riigikassa.

Mida see kaasa toob, on veel vara öelda. Analüütikud on arvanud, et pensionisambast saadud raha läheb ringlusesse umbes aasta jooksul, millest 500 miljonit läheb tarbimise suurendamiseks ja ülejäänud pool summat laenude tagasimaksmiseks ja kinnisvara ostmiseks, mis samuti elavdavad majandust.

Just majanduse elavdamise tähe all saigi möödunud aastal pensioniseadus välja kuulutatud. Oli ju kogu maailm koroonakriisi esimesest lainest räsida saanud ja tuleviku kohta ei osanud ennustusi teha keegi.

Majandus oli aga elavnenud juba enne, kui raha pensionisambast välja maksti. Juba mõnda aega kihab nii auto-, ehitus- kui ka kinnisvaraturg, viimases käis juba varem suisa ülepakkumine. Võib vaid arvata, et nõudluse ja pakkumise tasakaal läheb õige pea vähemalt nendes valdkondades veel enam paigast ära, sest nõudlus suureneb hüppeliselt ning defitsiit tõstab hindu.

Algul tundus küll, et teise pensionisamba vabaks laskmise üllas idee oli see, et inimesed ise hakkaksid investeerima ja elaksid selle summa eest pensionipõlves muretumalt. Ehk et raha paigutuks jätkuvalt samamoodi, kuid fondihalduri asemel teeb seda inimene ise.

Siiski on vähe tõenäoline, et poolgi inimestele välja makstud miljardist eurost läheb investeeringuteks. Palju tõenäolisem on see, et pangakontole laekunud summa lihtsalt haihtub mõne aja jooksul kontolt. Ikka on ju vaja osta ühte ja teist, mida varem ei ole raatsinud.

On küll tõsi, et see raha on inimeste enda oma ja neil on õigus sellega teha, mida soovivad – söövad ära, maksavad võlad või investeerivad tulevikku. Kuid jääb küsimus: ega majandus liiga elavdatuks ei muutu?

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
11 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
no jah
2 aastat tagasi

lõpusk ometi räägime sellest, et raha peab minema ringlusesse. Sellele aitaks kaasa astmeline tulumaks, kus vaesemal jääks raha rohkem kätte ja ta viiks selle kindlasti poodi või kuhu iganes. Aga me ei taha ju karistada kõrgepalgalisi.Selline on meie kummaline poliitika…..

Kõik vaeseks
2 aastat tagasi
Reply to  no jah

Astmeline tm soosib vaesust. Teenige vähe, siis maksate riigile vähem makse!

Kummaline maailm
2 aastat tagasi
Reply to  Kõik vaeseks

Teenige rohkem, saate kätte rohkem!

to kõik vaesed
2 aastat tagasi
Reply to  Kõik vaeseks

ei tea kuidas see vaesus pole veel soomet või saksamaaad hävitanud? Mul soomes töötavad tuttavad on küll rahul soome maksupoliitikaga….

seeeeest
2 aastat tagasi
Reply to  Kõik vaeseks

kõrgeim elektrihind toob meile rikkust

Vaata
2 aastat tagasi

Lapsele hariduse võimaldamine (õppimise kõrvalt ei saa nii palju ju tööl käia, et ise oma elamise eest maksta!) on samuti investeering tulevikku.
Mina näen selles oma pensionisammast, et võimaldan lapsel ilma koormava õppelaenuta asjaliku hariduse saada, tänu millele ta kunagi töökoha saab ja on suuteline mind pensionärina toetama.

Praegune lihtsalt raha kogumine tulevikku pole küll mõistlik, sest inflatsioon sööb kogutu ära. Elada on vaja siin ja praegu. Mitte minevikus ega ka kauges tulevikus. Tulevik võib muutuda ja kõik võib olla hoopis teistmoodi, kui praegu ennustada oskame.

kaks
2 aastat tagasi
Reply to  Vaata

ilmasõda ja erinevad okupatsioonid on röövinud minu vanavanemate ja vanemate kogutud väärtused, raha ja oblikatsioonid pankades, kinnisvara jne, see mula mida meile ettes öödetakse , et elu vist igavene ja lõppeb paradiisis on mõeldud lollidele

Rosimannused on paanikas
2 aastat tagasi

Jääb küsimus: miks te sorite võõras rahakotis?

kuid
2 aastat tagasi

jääb küsimus mis on sopalehel sellega asja

Pensionär
2 aastat tagasi

Jääb küsimus – kui valjusti hakkavad need inimesed tulevikus virisema väikese pensioni üle?

Noor penskar
2 aastat tagasi
Reply to  Pensionär

40 € iga kuu lisaks!?Miks mitte kohe välja võtta ja penskarina lahedamalt elada seni kuni on antud.