Juhtkiri: meestele oma kuur

Lääne Elu

info@le.ee

Joonistanud Ott Vallik.
Joonistanud Ott Vallik.

Haapsalu mehel Taivo Leesmendil on tekkinud mõte luua siia meeste koda ja avatud töökoda ehk kuur – see on meestele mõeldud koht sisukaks ja meeldivaks ajaviitmiseks, üksteise toetamiseks, arendamiseks, meisterdamiseks, ehitamiseks. Mõtte algataja selgitusel on kuuri eesmärk anda meestele võimalus käia koos, teha õlg õla kõrval tööd, nokitseda, midagi oma kätega valmistada.

Liikumine Men’s Shed sai alguse Austraaliast ja jõudis Eestisse paari aasta eest. Meeste kuuri algatusega Haapsalus välja tulema julgustas Leesmenti tõsiasi, et kaks aastat tagasi Tartus asutatud kuuril on läinud väga hästi.

Ühingute-seltside puudust Eestis ei ole, kuid suur osa neist kipub olema sellised, kuhu mehed tulevad kohale siis, kui enam muudmoodi kodurahu säilitada ei õnnestu. Nii konkureerivad väheste meeshäälte pärast koorid ja ansamblid. Rahvatantsurühmade hulgas on segarühmi vähe ja ainult meesterühmi veel vähem, kui üldse. Isegi nii maskuliinsetes organisatsioonides nagu kaitseliit või vabatahtlik pääste on naisi juba arvestataval hulgal.

Nüüd siis tahetakse teha midagi ainult meestele. Meeste sotsiaalne aktiivsus kipubki olema väiksem, eriti vanemas eas. Eks see ole ka harjumuse asi. Mida vähem inimeste hulgas liikuda, seda ebaolulisem ja hirmsamgi see tundub. Ometi mõjutab aktiivsus inimese elukvaliteeti. Suhtlev inimene on nii rõõmsam kui ka tervem.

Eriti rõõmus ja terve on loov inimene. Ja loov ei olda sugugi ainult lauldes, tantsides või näitemängu tehes. Ka mis tahes igapäevasele probleemile ootamatu või uue lahenduse leidmine on looming ning kõike seda, mida elumugavuseks või -iluks vajame, pole tingimata tarvis poest osta. Kui asja valmis tegemine ka enesetunnet parandab, siis seda parem.

Et asi pole mitte ainult mõtteharjutusena huvitav, näitab asjaolu, et Tartus kuuri pidava ühingu Tartu Meeste Koda Facebooki grupil on 750 liiget. Tõsi küll, mitte kõik neist pole mehed. Aga ehk see ei riku siiski rahulikku ja mehist õhkkonda.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
8 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
En.
2 aastat tagasi

Jälle üks välismaist eeskuju järgiv algatus! Imelik, et eestlased omaenese tarkusest pole sellele tulnud? Massiline garaažides nokitsemine nagu nõuka-ajal on õnneks möödanik autode hea töökindluse ning nende koduukse ees hoidmise tõttu (autost on saanud igav tarbeese). Aga kui naistel on pererutiinist irdumiseks juba aastaid pitsikeskus, siis meeste käsitöökeskus oleks kordades tülikam sealse müra, tolmu ja materiaalse baasi keerukuse tõttu. Lisaks puhastele ruumidele on esmatähtis avar angaar/saal. Kuna Haapsalus LV-l ühtki taolist ruumi mu teada ripakil pole, tundus käsitöökuuri mõte aastaid utoopiline. Isegi puitkonstruksioonide ladu pole meil, renoveeritavate hoonete 100+ aastased kvaliteetsed aknaraamid, siseuksed ja trepid lastakse lihtsalt prügimäele või ahju… Loe rohkem »

ilmselt
2 aastat tagasi

pole neil kodus midagi teha

Vares
2 aastat tagasi

Kuuri taga hea viina visata…

Jah, aga...
2 aastat tagasi

Igavesti tore ju, kui mehed on koos toimetamiseks leidnud midagi vahvat. Kahju aga, et asja juurde käib ikka veel negatiivne alatoon naiste suunal. Artiklist loeme, et mõned mehed osalevad seltsielus vaid kodurahu säilitamiseks (oh nad vaesekesed!), isegi Kaitseliidus ja päästes peavad mehed tänapäeval naistega koos hakkama saama (kui raske on moodsa aja mehel!) ja naise osalus võib olla ohuks rahulikule õhkkonnale (kuid ehk suudavad 750 Tartu meest mõne naise kuidagi ära kannatada). No tõesti, tehke toredat seltsitegevust, aga milleks korrata iganenud stereotüüpe!

sorts
2 aastat tagasi

kõik uus on unustatud vana…
ehk siis vene ajal toimisid suurepäraselt garaazid–auto said korda, hingemured kurdetud,kurja naise eest peitu ja pea täis

seltsimees
2 aastat tagasi

meil juba on oma garaaz

Nojah
2 aastat tagasi

Feministid põletavad selle kuuri varsti maha. Nüüdsel ajal ei tohi ju meeste ja naiste vahel vahet teha. Politsei astus ju ka selle sammu juba paar aastat tagasi. Lapse sündides pole ankeedis enam ema ega isa, vaid vanem.

Majaomanik
2 aastat tagasi

Täitsa nõus,võrdsus peab olema,naistel ju oma kuur olemas-köök.