Juhtkiri: Lehisele lehiseallee

Lääne Elu

info@le.ee

Joonistanud Ott Vallik.
Joonistanud Ott Vallik.

Epeevehkleja Katrina Lehis võitis Tokyo olümpiamängudelt Eestile esimese medali. Selge see, et niisugune sõnum tõi palju rõõmu kõigile Lehise sõpradele ja fännidele, samuti tema treeneritele ja toetajatele ning ka kaaslinlastele.

1936. aasta olümpiamängudel Berliinis alistas Kristjan Palusalu vabamaadluse raskekaalus ergutushüüete „Palusalu, anna valu!” ja „Urra, urra, murra, murra!” saatel kõik vastased. Hiljem pandi kuldmedalimehe vägitegu ka laulu sisse: „Palusalu, anna valu, riigivanem kingib talu!”.

Ka praegu premeerib Eesti olümpiakomitee olümpiavõitjat ligikaudu samaväärselt, kuid olümpiamedali võitja auks võiks ka midagi püsivamat teha – Tokyos Eesti medaliarve avanud Lehise auks võiks ju Haapsallu istutada näiteks lehiseallee või -salu. Ilus mõte ja teostatav samuti. Haapsalu linn on ju hiigelsuur, ning kohti, kus medalinaisele väärikad puud istutada, peaks olema piisavalt. Haapsalus on ka Lehise tänav juba olemas. Ning lehis on ju auväärt puu, ega’s muidu neid mõisaparkidesse ei istutatud ning neist alleesid ei rajatud.

Eeldused on Haapsalul vehklemise edendamiseks ammuilma olemas, siin on suurepärased treenerid, viis aastat tagasi valmis nüüdisaegne vehklemishall, spordiala on noorte hulgas populaarne.

Lehise saavutus on vähemalt praegu veel erakordne. Haapsalust on sirgunud vehklemise tiitlivõistluste medalivõitjaid: Lehise treener Nikolai Novosjolov on kaks korda ning Kristina Kuusk ühe korra koos naiskonnaga tulnud maailmameistriks, korra saanud hõbeda, Heidi Rohi auhinnakapis on nii Euroopa kui ka maailmameistrivõistluste hõbemedal, epeenaiskonna peatreener Kaido Kaaberma sai 1999. aastal Sŏuli MM-il pronksmedali individuaalses arvestuses, kaks aastat hiljem tuli ta MM-il Nîmes’is võistkondlikus arvestuses hõbedale. Lehis on tulnud nii juunioride maailmameistriks kui ka täiskasvanute hulgas Euroopa meistriks. Aga olümpiamängudel pole neist keegi peale Lehise veel aujärjele sattunud.

Oskus end kokku võtta, nagu seda tegi Lehis pärast kaotust poolfinaalis, on kuldaväärt ja sellest võiks me kõik õppida. Mõtte, et ma pole kehvema tulemusega nõus, võiks suisa motoks võtta.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
7 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Mida v.
2 aastat tagasi

Allee?? Tehke pink parem,. Venelasele tegite võite kohalikule ka teha

Mida v.
2 aastat tagasi
Reply to  Mida v.

Alleed ei või teha, kui kunagi peab vanad puud maha võtma, siis oh seda hala jälle. Pole vaja tulevikuks probleeme tekitada ja midagi siin istutama hakata. Selle jääkaru asemel võiks vehleja skulptuur nagu veest völja tulla mõõgaga, kalevipoeg tuli laudadega, meil oleks Lehis mõõgaga

Nimi (kohustuslik)
2 aastat tagasi

Ärge tahtke lehisealleed. Need kõikeummistavad peenikesed okkad suurtes kogustes on probleem. Parem mõni lehtpuu. Lehis tähendab eesti keeles lehtpuuvihta.

Irina
2 aastat tagasi

Igasugused alleed on praegu väga õrn teema… alles sai Haapsalu kõige väärtuslikum puudealle hävitatud, ärme seda teemat puuduta… kõik me teame, et Haapsalu linnapea raiub, mitte kunagi ei istuta.

Teadja/Mitteteadja
2 aastat tagasi
Reply to  Irina

Mina ei tea

K.s
2 aastat tagasi

Samas kummastav FBst lugeda u.suklese ütelust, et Lehisealee pidavat Lehisele vähe olema… Tänavahävitajast Saulusest on saanud Paulus…Valimised vist ikka lähemal ja lähemal…

anonüümne
2 aastat tagasi

Jaapanipärane kirsiallee ja bonsaid?