4

Kala kõlab hästi: Haapsalu lahe haugimarja hõrgutis

Kala on üks ütlemata väärtuslik toiduaine. Eesti kalaliidu sõnul teeb kala meid lausa ilusaks – kasutatakse ju kalas leiduvat oomega-3-rasvhapet ilutööstuses kosmeetikatoodete valmistamisel. Oomega-3-rasvhapped aitavad kaitsta nahka päikese ja muude kahjustuste eest, samuti on kalasööjate nahk siledam, elastsem ja kaitstud kahjulike välismõjurite eest. Toiteväärtuselt on kalaliha võrreldav loomalihaga, samas ületab kala toitainete omastatavuse poolest kõiki lihaliike. Kalaliha sisaldab väga suurel hulgal valke, olenevalt liigist 13–23%. Lisaks leidub kalas vitamiine, nt A, D, B1, E ja B2, ning mineraalaineid: fosforit, kaaliumi, kaltsiumi, tsinki, seleeni jt.

Euroopa Liidu liikmesriikides süüakse kala u 24 kg inimese kohta aastas, kõige suuremad kalasõbrad on Islandil ja Portugalis, kus süüakse vastavalt 92 kg ja 57 kg kala inimese kohta aastas. Eesti hoiab aga kala tarbimises madalat joont. Värske uuringu andmetel on eestlaste kalaisu kahan

Artikli lugemiseks tellige digipakett või logige sisse!

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid, vajutades lipukese ikooni.

Kommenteeri

avatar
hästi
hästi

maitseb Tagalahe solgivannis kasvanud kala

Viidikas
Viidikas

Hullemat keskkonnavaenulikku tegu kui kala püüdmine kudemisajal annab otsida ja normaalne inimene seda ei tee. Sest nii hävitame kalavarud ja saame varsti kala ainult pildilt vaadata…

kus
kus

see hea kala meil on, ainult antibiotse täissüstitud lõhe igal pool ja see ka suht kallis.

eestlane
eestlane

ju puha tola , kes tea kalast midagi, kalast teavad kõike keskkmin tibid, kes varsti ka vist kodumaise kala peale vaatamise ära keelavad, mereäärne rahvas tohib siin ainult keemiat täis hirmkallist norra lõhet osta , kui jäksab üldse

wpDiscuz