RMK istutab Läänemaale 630 000 puud

RMK metsa istutamine. Foto: Aldis Toome
RMK metsa istutamine. Foto: Aldis Toome

RMK plaanib tänavu riigimetsadesse istutada 24 miljonit taime, neist 630 000 Läänemaale.

Enim on RMK-l plaanis Läänemaale istutada kuuski – 300 000 taime – ja mände – 260 000 taime. Lisaks neile plaanib RMK Läänemaale istutada 40 000 kase ja 30 000 sanglepa taime.

RMK alustab sel nädalal metsaistutustöödega 12 000 hektaril, millest 400 hektarit moodustavad väheväärtuslikud rohumaad ja põõsastikud, kus varem mets ei kasvanud.

„Metsa rajamine 400 hektarile, kus seda enne ei olnud, mängib olulist rolli ka kliimamuutuste leevendamisel, sest 70 aastaga seob see tagasi sellise hulga süsinikku, mille paiskavad õhku 50 000 sõiduautot ühe aastaga. Mittemetsamaal jääks see süsinik sidumata,“ ütles RMK metsakasvatustalituse juhataja Toomas Väät.

Tänavu pannakse riigimetsas mulda rekordarv ehk 24 miljonit taime, mida on miljoni võrra rohkem kui mullu. Kõik taimed on kasvatatud RMK taimlates. Mändi istutatakse 11 miljonit, kuuske 10,3 miljonit, kaske 2,4 miljonit ja sangleppa 190 000. RMK investeerib uue metsa rajamisse ja noore metsa kasvatamisse kokku 20,3 miljonit eurot.

Uuendatavast alast enamusele, 9500 hektarile istutatakse taimed. Looduslikule uuenemisele jääb ligikaudu 2200 hektarit ehk 20 protsenti kõikidest aladest, kus on eeldused ala looduslikuks uuenemiseks sobilike puuliikidega. Metsakasvatusliku analüüsi tulemusel RMK loobus sellest aastast looduslikule uuenemisele kaasaaitamisest maapinna mineraliseerimisega.

RMK-l on kolm istutusmasinat ja enamus taimi istutatakse käsitsi. Seetõttu pakub RMK istutamise hooajal tööd 1700 inimesele. Tööjõud on juba olemas – kolmandik töötegijaist on RMK raietöölised ja ülejäänud riigihankega leitud lepingupartnerid, keda kokku üle 120.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
6 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
naaskel
3 aastat tagasi

vähe istutavad . Lageraideid on tehtud palju rohkem ja ilusaid metsi ei olegi enam alles.

Linlane
3 aastat tagasi

Ei ole näinud, et millal on avalikud konkursid korraldatud taimede istutamiseks või kuidas leiti palgatud tööjõud?

üks
3 aastat tagasi
Reply to  Linlane

riigihangetest ilmselt ei ole midagi kuulnud….

kodanik
3 aastat tagasi

Nõukogude liidu kontsitutsiooni järgi oli maa ja loodusvara rahva omand. Eesti vabariigi põhiseadus pole seda ümber lükanud ega tühistanud veelgi enam kinnitab et kodaniku omand on püha ja puutumatu. Seega küsin kus kus kohas see raha on mis selle metsa müügi eest saadi. Ma tahaks enda raha nüüd kätte saada mis mulle kuulub. See oli ju minu mets mille te maha võtsite kuhu te need puud istutate. Kas minu käest keegi luba ka küsib ?

Para Doks
3 aastat tagasi
Reply to  kodanik

Annan nõu:
Ka maanteed on riigi ehk rahva omad, järelikult kuulub sulle nt 0,1 meetrit Tln-Hps maanteed. Mine kaeva oma labida laiune riba üles, vii koju ja vaata, mis saama hakkab.

Anonüümne
3 aastat tagasi
Reply to  kodanik

miks sind istutamas näha ei ole?? küsid, kus sinu raha on- raha makstakse taimekasvatajatele, istutajatele ja noore metsa hooldajatele, mitte sulle lihtsalt olemise eest.