Politsei palub liikluses tähele panna kaherattalisi sõidukeid

Lääne Elu

info@le.ee

Aita Mölder tõestas, et Posti tänaval on rattaga ohtlik sõita – tee ääres pargivad autod ning liiklus on tihe. autod ja rattur korraga tänavale ei mahu. Foto: Arvo Tarmula
Ratturid ja autod peavad koos liiklusesse ära mahtuma. Foto: Arvo Tarmula

Ilusad kevadilmad on liiklusesse toonud taas rohkem jalg-, tõuke- ja mootorrattureid. Politsei palub autojuhtidel olla tähelepanelik kaherattaliste suhtes, kes võivad ootamatult kiiresti või lausa märkamatult autole läheneda.

Rattasõit on ühtviisi lõbus kui ka sportlik tegevus, kuid samal ajal ei tohi valvsust ja tähelepanelikkust unustada. Niipea kui tähelepanu hajub, on õnnetused kerged juhtuma. Politsei- ja piirivalveameti juhtivkorrakaitseametniku Sirle Loigo sõnul on hooaja alguses juba juhtunud mõned kokkupõrked autode ja jalgratturitega, tulnud on teateid õnnetult kukkuvatest tõukeratturitest ning ka esimesed mootorratturid on end külili kukutanud.

Kõige rohkem ohtlikke olukordi kergliiklejatega juhtub just sõidutee ületamisel. „Kuigi liiklusseaduse kohaselt on ratturil õigus ületada sõiduteed ülekäigurajal ka sõites, ei anna see eesõigust autojuhi suhtes. Kuna jalg- ja tõukeratturid liiguvad jalakäijatest palju kiiremini, võivad nad autojuhi jaoks sattuda ristimikule väga ootamatult. Seepärast on oluline, et nii sõidukijuhid kui ratturid võtaksid ülekäigurajale lähenedes hoo maha ja veenduksid, et teine pool on märganud ja olukorda mõistetakse samamoodi,“ rääkis Loigo.

Lähenevaid ja mööduvaid sõidukeid saab märgata ja kuulda vaid siis, kui ise ringi vaatame ja kuulatame. „Seepärast on oluline, et ratturi pilk ei oleks mobiiltelefonis ning kõrvus ei mürtsuks vali muusika. Liigeldes tuleb kõigi meeltega kohal olla,“ rõhutas politseinik. Kõrvalised tegevused rattaga sõites on sama ohtlikud kui autorooliski.

Enne kaherattalisega liiklusesse asumist tuleb üle vaadata nii ratta tehniline seiskord kui ka turvavarustus. Mootorratturitel soovitab politsei pisut veel oodata, kuni ilmad lähevad soojemaks. Suverehvidega mootorrattaga sõitmine on praeguste ilmadega veel piiride kompamine. Ning kuigi üle 16aastastel jalg- ja tõukeratturitel ei ole kiiver kohustuslik, on see vägagi soovitatav, sest päästab tõsisema õnnetuse korral rasketest vigastustest.

Lisaks tuletas politseinik meelde, et tõukeratas on vaid ühe inimese transpordiks mõeldud sõiduk ning nii nagu autogagi, tohib kaherattalisega sõita ainult kaine peaga. „Selleks, et jalakäija, tõukerattur, jalgrattur ja auto liiklusesse sõbralikult ja turvaliselt ära mahuksid, tuleb igal liiklejal valida sobiv sõidustiil, arvestada teiste liiklejate ning teeoludega,“ lisas Loigo.

Esimese kolme kuuga on sel aastal liiklusõnnetustes saanud vigastada 11 jalgratturit, kaks elektritõukeratturit ja kaks mootorratturit. Möödunud aasta samal perioodil sai õnnetustes vigastada 32 jalgratturit ning 12 mootorratturit.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
10 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
uskmatu-toomas
3 aastat tagasi

Arvestage kaherattalistega ? Paar päeva tagasi Promenaadil pidin elektri tõuksile alla jääma,tuli teine selja tagant ca 50 km/h.Üks vale samm ja haigla !

Para Doks
3 aastat tagasi

“Kuigi liiklusseaduse kohaselt on ratturil õigus ületada sõiduteed ülekäigurajal ka sõites, ei anna see eesõigust autojuhi suhtes.”

Hakkab jälle see igaaastane jutt pihta, et “ei anna eesõigust autojuhi suhtes”. Teatud olukorras ANNAB KÜLL! Nt kui rattur ületab teed, millele autojuht pöörab (kui liiklusmärkidega pole reguleeritud teisiti).

Hellat
3 aastat tagasi
Reply to  Para Doks

Ja ei annagi! Jalgratturil ei ole mingit eesõigust autojuhi suhtes ja ei saa ka kunagi olema. Ja kui liikluseeskirjadest lugu pidada ei oska, siis ära üldse jalgrattaga sõidagi. Jalgratturile kehtivad peaaegu samad reeglid , mis autojuhilegi.

Para Doks
3 aastat tagasi
Reply to  Hellat

Hellat, loe hoolega liiklusseadust, et sinu hoolimatus kedagi hauda ei viiks!
§ 17. Tee andmise üldised kohustused
(5) Mitterööbassõiduki juht peab andma teed:
2) jalakäijale, jalgratturile, tasakaaluliikuri juhile ning mopeedi- ja pisimopeedijuhile, kes ületab sõiduteed, millele juht pöörab, kui teeandmise kohustus ei ole liikluskorraldusvahenditega reguleeritud teisiti;

Hmm
3 aastat tagasi
Reply to  Para Doks

See ei ole nii!

Para Doks
3 aastat tagasi
Reply to  Hmm

Liiklusseadus valetab?

Para Doks
3 aastat tagasi
Reply to  Para Doks

Loodetavasti ei ole siin miinuseid laduvad isikud autojuhid…

Haapsalu linnast olen
3 aastat tagasi

Linnaisad, palun laske puhastada kergliiklusteed graniitkillustikust. Praegu pole ju killustikku teedel enam üldse vaja ja killustik rikub jalatseid ja jalgrattakumme.

Majaomanik
3 aastat tagasi

Sama lugu peatänava ta,millal rentslid puhtaks saab?? Jaanipäevaks!?

Vaikne sosin linnahooldusest
3 aastat tagasi
Reply to  Majaomanik

Meil praegult uue koristusauto hange pooleli. Kui keegi kinni ei lähe siis suveks saab puhtaks tänavad.