Galerii: inimtühi Haapsalu vanalinn

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Kuvatud 3 pilti, galeriis pilte: 12
Kenal kevadpäeval on Haapsalu vanalinn inimtühi. Foto: Arvo Tarmula

Täna on imeline kevadpäev. Haapsalu vanalinn on inimtühi.
Fotod: Arvo Tarmula

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
26 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
nostalgia
3 aastat tagasi

elasin kunagi vanalinnas.Siis mulle tundus, et elu käib seal ikka täiega.Mitu peret elas ühes puumajas,õhtuti istusid naabrid õues ja lapsed jooksid ringi. Polikliinik oli ka siis vanalinnas, nägit tihti,kuidas hommikuti rahvas sinna läks…..samuti mäletan,et paljud sõitsid hommikul bussiga tööle. Oli suur Lääne Kalur,kuhu samuti inimesed hommikuti tööle läksid ja õhtul tagasi.Nüüd kui haapsallu tulen ei jõua seda vaikust ja tühjust ära imestda. Mõni maja ongi ainult suvitamiseks.Natuke kurb on…..

Pamp
3 aastat tagasi

80-90-ndatel oli vanalinn alati tühi. Nii päeval, kui ka nädalavahetustel. Mõni üksik inimene ainult liikus ringi. Seal polnud sõõgikohti nagu praegu, välja arvatud Saue õlle läbraauk. Samas suveüritustel nagu V.daami päevadel oli kõik puupüsti jalutajaid täis. See vanalinna elu puhutigi sisse kuskil 10-15a tagasi.

En.
3 aastat tagasi
Reply to  Pamp

Kah omast kohast õigus, sest pool aastat kestvat massiürituste sarja ja kohvikute kaskaadi veel polnud. Kuid 1970-tel ja ’80-te alguses tähendas Jaama t. kandis ütlus: “Peab linna minema” reeglina praegusele Karja tänavale minekut. Kuni kaubamaja mõjuvõim alles kasvas (ja Kastani t. piirkonna lasnamäestus) toimus praktiliselt kõik vanalinnas. Hoiukassa, majapidamistarbed, autoinspektsioon, loomaarst, perbüroo, raamatupood, spordi( sisuliselt tehnika)pood, voen.torg. (sõjaväepood), juuksur, söökla “Kodu”, restoransöökla “Lagle”, klaastaara vastuvõtt (leivapoes), muusikakool, universaalpood ja kino tagasid piki peatänavat kõndijate voo. Lasteaialapsed toodi rühmadena Krahviaeda/lossiparki mängima, 8-kl. kooli lapsed käisid Lagles koolilõunat söömas. Karja tänava ääres oli palju tavaliste linnaelanike kortereid (tuletõrje vastas üle tee). Aga… Loe rohkem »

En.
3 aastat tagasi
Reply to  En.

Lõpetuseks meenus veel üks maamärk vanalinna hääbumisest. See on ehk ilmekamgi kui eelmised. Mäletate madalat paekivist rinnatist Kodaniketorni parkla ja kõnnitee piiril? Selle ääres istus alati paar-kolm memmekest, kes müütasid lilli (miks mul on mälestus, et kevadlilli? See pole ju loogiline, sest kevad kestab vaid mõni kuu). Ajapikku jäi müütajaid aina vähemaks, lõpuks kadus viimanegi vahtrapuu varjust. Voentorgi ümberehituse käigus eemaldati ka paerinnatis. Polnukski kedagi, kes sealt möödaminnes ostnuks, erinevalt Tallinnas Harju t. algusest, mis tänini(?)on hinnatud lillemüügikoht.

Meeldetuletus
3 aastat tagasi

Genotsiid eesmärk on mingi rahvusliku, etnilise, rassilise või usulise ühenduse osaline või täielik hävitamine.
Genotsiid võib toimuda ebasobivate elutingimuste pealesurumisena, sündimuse takistamisena, küüditamisena või muul kujul. – aga kohalik prokurör Inderk Lalda vaatab seda kõike pealt ja loeb südamerahu saavutamiseks issa meie palvet.

mann
3 aastat tagasi
Reply to  Meeldetuletus

Tõsi ta on ega seda et see linn tühi oleks see on linnavalituse ja poliitikute aastakümnete pikkuse töö tulemus. Rahvas ju evakueerub.

Hmm
3 aastat tagasi

huvitav, kas see peugeoti juht sai trahvi ka, või ma näen valesti seda parkimist!?

andrus
3 aastat tagasi
Reply to  Hmm

Arvo ise annab ennast üles!

maestro
3 aastat tagasi

Suessi kanal on avatud!
Aga kukel ?
Enne munapühi!

Võsa Villem
3 aastat tagasi

Et linn on tühi, sellest pole midagi. Loodan, et selle pärast ei ole kellelgi kõht tühi.

113
3 aastat tagasi

See hea ju et pole neid Tallinna koroona turiste äkki saame lõpuks enda näitajad alla.

on niipidi etem?
3 aastat tagasi
Reply to  113

Linn tühi, kõik on Tallinna või mujale liikvele läinud.

En.
3 aastat tagasi

Arvatavasti käis hr. Tarmula pildistamas pisut teisel ajal kui hr. Lauri inimtühjust täheldas. Aga on ka teine variant, et vanalinn ongi inimtühi, so. elaniketa. Või teab keegi nimetada Vana-Haapsalu püsielanike arvu Mihkli-Vaba tänava joonest Promenaadi hotellini? Õhtul pimedas ringi jalutades näivad pooled(?) majad küll välja pigem kinnisvaraobjektide kui koduna. Ei ühtki last ega kassigi. Maju ’isiklikult tundes’ meenub mulle, kui palju leibkondi elas neis veneajal. Ka eesti- ja tsaariajal ei asustanud peremees üksi kogu majalahmakat vaid olid ka üürilised, kojamees, pesunaine, suvel suvitajad. Oleks minu olemine, teiseks minu tegemine, ostaks vanalinnast terve kvartali (nt. lasteraamatukogu ja roosa torniga maja ümbruses)… Loe rohkem »

uugu
3 aastat tagasi
Reply to  En.

Saue tn. 4 käib ehitustegevus aga eks sinna tulevad ikka korterid, mis muu. Ja Haapsalu inimene sinna korterit ei osta, nii et jälle tühjad ja pimedad aknad.

Haapsalu inimene
3 aastat tagasi

Kohapeal söömine, õues või mitte, peaks ju keelatud olema?

Miralda
3 aastat tagasi

Mida passid, helista politseile!

Einojah, aga
3 aastat tagasi

paljugi mis peaks

Vaba mees
3 aastat tagasi

Mida inimesed sellise ilmaga vanalinnas tegema peaksid? Ikka metsas, mere ääres ja kasvõi promenaadil.