Juhtkiri: uhhuutajad trügivad pildile

Lääne Elu

info@le.ee

Joonistanud Ott Vallik.
Joonistanud Ott Vallik.

Esmaspäeva hommikul tervitasid haapsallasi, nagu mitme teisegi linna elanikke, bussipeatustesse riputatud plakatid. Need juhtisid inimesi veebilehele, kus esitletakse tõhusa koroonaravimina tervisele ohtlikku kloordioksiidi (MMS). Üks plakateist rippus Haapsalu linnavalitsuse ees olevas peatuses.

Arsti haridusega linnapea Urmas Sukles oli täbaras seisus, sest oma sotsiaalmeediapostitustes on ta olnud viirustõrje tunnustatud meetmete pooldaja, ärgitades näiteks maske kandma. Kuid linnavalitsuse akende all levitati üleskutset viirust tõrjuda hoopis kloori joomisega! Linnapea oli täbaras seisus ka selle tõttu, et kuigi kohalikud omavalitsused teevad välireklaami avaldamise koha ja viisi üle järelevalvet, ei ole neil tegelikult õigust hinnata reklaami sisu. Reklaamiseadus on väga konkreetne ja ütleb, et vastutavad nii tellija, tootja kui ka avalikustaja. Aga keegi ei keela omavalitsusel võimalikust seadusrikkumisest teatada – antud juhul siis terviseametit.

Suklese päästis puntrast terviseamet, sest ilmselt just selle asutuse korraldusega võttis mitmesse Eesti linna MMSi reklaame paigaldanud firma need maha. Eile õhtuks oli Haapsalu bussipeatustes reklaame haldav ettevõte Siris OÜ need asendanud reklaamiga „Kui juhid, siis juhi”. Siris OÜ juht Risto Vanatoa ütles, et tegemist oli tööveaga, plakateid üles riputades ei saanud ta aru, et seda saab seostada MMSiga, mille müüki on terviseamet korduvalt keelanud.

Tellija ja avalikustaja on professionaalsed reklaamituru osalised ning nende kohustus on jälgida, et reklaam vastab kõigile reklaamiseaduses ja muudes asjasse puutuvates seadustes olevatele tingimustele. Näiteks alkoholi-, tubaka- ja ravimitööstuse puhul jälgitakse seda eriti tähelepanelikult. Koroonavaba Eestit kuulutavas välireklaamis suunati inimesi kloori jooma. Kuigi reklaam seda sõnaliselt tegema ei kutsunud, lasub võrdlemisi suur vastutus siiski reklaamifirmal endal. Ja linnavalitsusel on mõtlemiskoht: kellele anda reklaamide paigaldamine tulevikus.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
10 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Uhhuu
3 aastat tagasi

Uhuutamine on igavesti põnev asi küll.
Ajakirjanik läheb metsa. Öökull teeb metsast talle Uhuu. Ajakirjanik vastab talle Uhuu! Metsiku stiihhia läkitus.

Huvitav?
3 aastat tagasi

Kes need Uhuutajad veel on? Kassikakud vist?
Lääne elu, käed eemale kassikakkudest!!!

le endine lugeja
3 aastat tagasi

Lääne elu on viimased aastad jah valet ja kallutatud infot jaganud 🙁
Õnneks on ka konkureeriv ajaleht ja inimesed ise kah pole siin lollid 🙂
Vältige pahn-ajakirjandust!!

Khm..
3 aastat tagasi

Kodanikud LE toimetuses, lõpetage ise see uhuutamine ükskord ära!

Lennuk
3 aastat tagasi

Kadrioru Nuhtlus ei ole viimasel ajal pildile trüginud…vist on ümbermaailma-reisil.

nojah, aga
3 aastat tagasi

alkoholi reklaami jälgitakse tähelepanelikult? Milleks selline pooltõde? Kas inimesed on täitsa lollid teie arvates? Alkoholivaba õlle reklaamil on täpselt samasugune silt sarnaselt alkoholi sisaldava õllega ja alkovaba kiri on paigutatud nii, et pead luubiga seda otsima. Milleks selline kirjutis? Te saate isegi aru,et MMS või mis see oligi ei too raha eriti sisse riigikassale, kuigi sarnast preparaati kasutati kunagi nsvli sõjaväes ja võibolla kuskil tänapäevalgi, õlletehased jms aga siiski väga väga palju ja kõik taandub alati rahale, olgu see misasi tahes.

Harald
3 aastat tagasi

Raha ei haise, sest Haapsalu Linnawiletsus suht pankroti äärel kõõlumas… Iga sent on abiks…
Kanep päästab Maailma

Agu
3 aastat tagasi
Reply to  Harald

mr Harald, teil on õigus! Kui Haapsalu Linnavalitsus kuulutaks Läänemaa piirkonna ühel kenal päeval iseseisvaks Eestimaa osariigiks, siis tõepoolest kanepi, just selle uimastava toimega kanepi legaliseerimise tulemusena oleksime rikkaim osariik siinses vabariigis. Mina oleksin isegi nõus, aga kindlasti pole selline ilus lugu nii lihtsalt teostatav. Peab leiduma üks inimene, kes selle ära teeb.

uugu
3 aastat tagasi
Reply to  Agu

elust kiirelt lahkumisks on veel palju muid võimalusi kui kanepi manustamine

Agu
3 aastat tagasi
Reply to  uugu

seda ei pea manustama, vaid kasvatama ja müüma. Selles on point.