Perearsti saatekirjaga tehtud negatiivset testi ei tohi kasutada reisimiseks

Lääne Elu

info@le.ee

Puhkusereisijate arvu suurenemisega on sagenenud olukorrad, kus inimesed pöörduvad perearsti poole, et saada saatekiri koroonaviiruse testimiseks. Hiljem selgub, et negatiivset testitulemust kasutati turismisihtkohta reisimiseks, mis aga ei ole lubatud, teatas terviseamet.

Viimastel nädalatel on perearsti saatekirjaga tehtud testi alusel genereeritud sertifikaati kasutanud umbes 10 protsenti reisile minejatest. Ka lähikontaktseks registreerimist ja selle alusel tasuta testimisele pääsemist kasutatakse reisimise eesmärgil ära.

Perearsti saatekirjaga tehtud testi alusel genereeritud sertifikaadi reisimiseks kasutamine ei ole lubatud ning on karistatav väärteona (KarS § 218). Rikkujaid on võimalik karistada aresti või kuni kolmesaja trahviühikuga.

Piiril on võimalik kontrollida, kas reisile mineja on testi eest tasunud ise või kasutanud perearsti saatekirja. Reisimiseks vajalikule sertifikaadile kuvatakse automaatselt tellimuse tunnus.

Perearsti saatekirjaga testimine on suunatud vaid haigussümptomitega inimestele. See on vajalik haigete kiireks tuvastamiseks ja isolatsiooni suunamiseks, et piirata nakkuse edasikandumist. Sama kehtib ka lähikontaktsete testimise puhul – eesmärk on välja selgitada võimalik nakatumine, et tõkestada viiruse levikut Eestis. Perearsti ja lähikontaktse saatekirja alusel testi tegemine on inimese jaoks tasuta ja testi kulu katab riik.

Reisimiseks vajaliku tasulise testi saab teha endale sobiva teenuseosutaja juures. Täpsema info teenuseosutajate kohta on leitav siit.

Kui inimene on andnud proovi SYNLAB-i proovivõtupunktis või see on analüüsitud SYNLAB-i laboris, saab ta endale reisimiseks vajaliku sertifikaadi genereerida tasuta TESTI rakenduses (testi.me). Lisainfo.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
23 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Plood
3 aastat tagasi

On raha minna reisile,aga ei ole raha maksta vajalike dokumentide eest! Häbi ahnele.Tasuta test tunnustega õnnetule. Reisile minejad lähevad omal vastutusel ja haigestumisel maksku trahvi-miks läksid!!

Hmm
3 aastat tagasi
Reply to  Plood

aa milleks raha igale poole tuulde loopida. Ega see ei tähenda. et raha ei jätku. Tundub lihtsalt mõttetu kulutusena. Reisifirmad tüütavad iga jummala päev oma pakkumistega, milles siin reisile mineja ainult süüdi on, kui süsteem peale surub.

Vahi nalja
3 aastat tagasi

LE võiks nüüd tunnustatud vandeadvokaadilt või õpetatud õigusteadlaselt küsida, et kui rumal saab riigiametnik olla? Igapävane kommunikatsioon on Terviseametil, valitsusel jt alla igasugust arvestust. Politsei peadirektor räägib avalikkusele “pahadest inimestest”, keda tuleb kodus kontrollida jne jne. Inimlik lollus on hukutav ja lõpmatu siin Maarjamaal.

Autorollo
3 aastat tagasi

Kohe näha, et reformarid on võimu juurde saanud. Rahvale kohe kõik kraanid kinni ning toiduahelale valla!

Harald
3 aastat tagasi

Mina olen eesliini töötajana vaktsineeritud ilma kaebusteta
Saba ja sarvi pole isegi mitte kasvanud

Nojaa
3 aastat tagasi
Reply to  Harald

äkki jääd viljatuks varsti? See on muidugi maailmale üldiselt positiivne, aga sinule vist mitte. Ikkagi mehe au on olla viljakas. Mitte, et peaks paljunema, aga see teadmine, et oled siiski suuteline…

Harald
3 aastat tagasi
Reply to  Nojaa

Nojaa..
Olen paljunenud ja palju kordi

Larry
3 aastat tagasi
Reply to  Harald

Seda on kurb kuulda.

Agu
3 aastat tagasi
Reply to  Harald

valetaja, sul pole mitte kedagi!

Kodanik
3 aastat tagasi
Reply to  Nojaa

Ta juba ongi. Naine ka enam ei taha võtta …. .

Plood
3 aastat tagasi
Reply to  Harald

Ära karda-varsti kasvavad ja veri tardub soontes.

Vahur Reed, saarlane
3 aastat tagasi
Reply to  Harald

Harald, selles ju kogu küsimus ongi. Sina oled vaktsineeritud eesliinitöötajana, kui tahad nüüd reisile minna, kas eesliinitöötajana vaktsineerimine läheb vaktsineerimisena kirja või pead reisile minekuks (isegi mitte puhkusele, töö asjus lähetusse) laskma ennast oma raha eest veel korra vaktsineerida?
Testiga on ju see olukord, et test “ei kehti”, kui sa selle eest raha maksnud ei ole.

?????
3 aastat tagasi

Kumb on nüüd siis tähtsam, kas see, et inimene peab tõestama oma terve olemist või on igal viisil vajadus mõnel firmal riigi toel äri teha. Olgem ausad, see test on ju müügis kordades kallimalt omahinnast!
Terevosioonis ütles valmistaja hinnaks ca 5 euri, aga apteek küsib üle 25?!!

?????
3 aastat tagasi
Reply to  ?????

Parandan, juttu oli kiirtesti hinnast tv!

kummaline maailm
3 aastat tagasi
Reply to  ?????

Muide, kiirteste müüakse väljaspool apteeke ka juba 8.50, vbla leiab veel odavamalt.

hmm
3 aastat tagasi

kanepit müüakse ka väljaspool apteeke, pidi päris heasti mõjuma.

hmm
3 aastat tagasi
Reply to  ?????

kõik on äri. keegi siin mõni artikkel tagasi ei uskunud, et kasumit võib teenida selle pandeemiaga, kuigi reaalsed numbrid räägivad teist keelt.

Kodanik
3 aastat tagasi
Reply to  ?????

Kõige tähtsam on ikka see, et iga hinna eest vaja palmide alla saada, muidu surevad ära.

nojah, aga
3 aastat tagasi
Reply to  Kodanik

Samas, kui proovida nendest palmireisijatest aru saada, siis võibolla isegi on mõistetav, et elavad elu edasi. Kui kaua sa ikka vahid. Surm siin või Siberis öeldakse nii

Plood
3 aastat tagasi
Reply to  nojah, aga

Jäägu siis sinna palmi alla = vabatahtlikult läksid! Siberisse viidi vägisi-kas oled unustanud tösiasja.

Hmm
3 aastat tagasi
Reply to  Plood

miks jäägu? Praegu on ju soodne reisida. Kodumaal lokkab see viirus, siis ongi ju mõistlikum võibolla niikauaks eemale minna, kuni maha rahuneb. President läks ka ju, miks lihtrahvas viletsam peab olema?

Plood
3 aastat tagasi
Reply to  ?????

Maksa aga apteegi kulud ka-kui käid seal ostmas ja öhku rikkumas.Test annab vaid selle hetke näidu-aga hetk hiljem vöid olla juba ohtlik levitaja.Maksa kasutust asjast- just öige!!!

t.k
3 aastat tagasi

huumor ,korralik huumor..