Nõva kool ei suuda ministeeriumi nõudeid täita

Kaie Ilves

kaie@le.ee

Nõva kool on hädas haridusministeeriumi tehtud ettekirjutuste täitmisega, kuigi tähtaegu on korduvalt pikendatud. Foto: Malle-Liisa Raigla

Nõva kool on hädas haridusministeeriumi tehtud ettekirjutuste täitmisega, kuigi tähtaegu on korduvalt pikendatud. Foto: Malle-Liisa Raigla

Kümme kuud pärast ettekirjutuste tegemist on Nõva kooli kooli dokumendid endiselt korrast ära, õpetajad ei vasta nõuetele ja õppekava ei täideta.

Nõuded on täitmata sellest hoolimata, et ministeerium on koolile mitu korda ajapikendust andnud, seekord 1. septembrini. Tegevusplaani, kuidas nõuded kavatsetakse täita, peab Lääne-Nigula vald esitama juba tulevaks kolmapäevaks.

Mis sinna kirja läheb, pole teada. Nädal aega ametis olnud Lääne-Nigula vallavanema kohusetäitja Taivo Kaus ütles eile Lääne Elule, et pole Nõva kooli probleemidega jõudnud end kurssi viia. Nõva kooli direktori Peeter Kallase telefon oli kinni, valla haridusnõunikku Kaie Talvingut ei õnnestunud tabada.

Artikli lugemiseks tellige päevapilet, digipakett või logige sisse!

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
49 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Pealtvaataja
3 aastat tagasi

Miks Mikk Lõhmus jalga lasi? Mis toimub, kas keegi teab?

Välisvaatleja
3 aastat tagasi

Nõva kooli lugu on musternäide sellest, et kui kooli omanikud ehk siis vallajuhid ei saa (või ei taha saada) koolipidaja tööga hakkama, siis ainukesed, kes seetõttu mingit kahju kannavad, on lapsed. Nende kodukool suletakse ja vallaisade rumaluse tõttu tuleb hakata kooli kärutama sadu kilomeetreid nädalas. 21. sajandi e-Eestis, kus, nagu me täna näeme, saab õpetada ka iga last eraldi oma kodus, mis siis veel rääkida 15 lapsest ühes külas! Klassikaline Eesti haridusvägivald, kus ükskõiksed või lihtsalt rumalad vallajuhid sõidavad üle valla äärealade laste huvidest ja riik vaatab jõuetult pealt. Vabanenud koolimajades saavad vallaisad või nende sõbrad arendada hõbemajandust, mis on… Loe rohkem »

Kohalik
3 aastat tagasi

Et siis 15 õpilasega peame põhikooli?!

Kah kohalik
3 aastat tagasi
Reply to  Kohalik

Jah, ka 15 õpilasega, kui vaja. Ärge unustage selle piirkonna saarelist staatust, mis on tingitud geograafiast. Riik maksab endiselt Nõva Kooli eest seetõttu rohkem raha, et ka siin piirkonnas elu säilitada. Lääne-Nigula vald jaotab muidugi Nõva eest rohkem saadud raha ühises potis teistega ära. Kuid see 15 on ju ka kunstlikult madalana hoitud arv. On teada, et mitmed lapsed on praegune direktor jätnud kooli ja lasteaeda võtmata, et mingil juhul see arv ei kasvaks. Näiteks ei tasu ju koolist-lasteaiast huvitunud lapsevanemate kirjadele vastata! Osadele lapsevanematele ässitatakse lastekaitset peale, et nad ometi oma lapsed siit koolis ära võtaksid. Seejuures on uskumatu,… Loe rohkem »

juutuuber
3 aastat tagasi

Minu andmetel on kogu selle jama algpõhjus pärist juba ühinemiseelsest ajast. Õpetajad, juhtkond ja vald teadsid aastaid, et õpetajad ei vasta nõuetele aga varjasid tegelikkust HTM eest, lõpuks tuli HTM kontroll sisse (võite kolm korda arvata, kes selle tellis) ja jama oligi majas. Praegune vald oleks pidanud kohe jõulisemalt tegutsema ja nõudma õpetajatelt õpetajakutse omandamist ja oleks jäänud kogu see jama ära.

readtuuber
3 aastat tagasi
Reply to  juutuuber

Kui sul lugemisoskus on(lisaks youtube videode vaatamisele), siis tutvu järelevalve õiendiga. Õpetajate kvalifikatsioon on kõigist puudustest vaid üksainus. Ja see on nii paljudes koolides, sellepärast ei hakka keegi kooli sulgema. Sisuliselt on see kõige väiksem mure,sest õpetajaid saab hoida kasvõi aastaste lepingutega tööl, kuni nad oma kutsed korda ajavad, küll aga ei hoita kooli lahti kui kool ei suuda riiklike õppekavasidki täita.

Erapooletu Nõvakas
3 aastat tagasi
Reply to  readtuuber

Mina olen küll nii aru saanud, et probleem oli pigem valedes lepingutes kui õpetajate kvalifikatsioonis. Mõned püüded lepinguid õigeks viia nurjati õpetajate poolt ulmeliste hüvitiste küsimisega.

Nagu ikka
3 aastat tagasi

Erapooletu, tõesti või? Ära tee nalja.
Oskad ehk öelda, mida pead silmas väljendiga “mõned püüded lepinguid õigeks viia”? Kas SMS-ga vallandamisteate saatmist direktori poolt?
Ja siis need “ulmelised hüvitised”? Tööandja, ehk Lääne-Nigula vald ning tema esindaja Peeter Kallas, üritasid vallandamise läbi viia seadust rikkudes, maksmata ettenähtud hüvitisi! Töövaidluskomisjon on siis sinu, kui väga erapooletu, arvates koht, kus saab need “ulmelised hüvitised” lihtsalt välja nõuda? Sest nii ju see komisjon otsustas…
Palun lõpeta valla “erapooletute” valede levitamine.

Täpsustuseks
3 aastat tagasi
Reply to  Nagu ikka

Töövaidluskomisjon tunnistas antud vallandamised üldse. ebaseaduslikuks. Asi polnud ju lihtsalt hüvitiste maksmata jätmises! Ei tasu nn. erapooletul ka hämada nagu oleks õpetajad ulmelisi hüvitisi küsinud ning see ei võimaldanud lepinguid õigeks teha. Katset lepinguid õigeks teha polnud. Õpetajatega läbirääkimisi polnud. Inimesed vallandati hilisõhtul tulnud SMS-dega. Mingit indikatsiooni selle kohta, et neile võidaks uuesti tööd pakkuda, polnud. Kui siis pöörduti TVK poole ning sellega kaasnesid kulutused, oli paratamatu, et hiljem ootamatult kahele õpetajale välja pakutud võimalusele uuesti tööle asuda, pidi vastama palvega juba tekkinud advokaadikulud katta.

jaaaa
3 aastat tagasi
Reply to  juutuuber

Et siis Nõva vald vald teadis, aga uus vald ei teadnud midagi?
Siis on ju direktor Kallas varjanud olulist infot tööandja eest.
“2018. aastast Nõva kooli juhtinud Peeter Kallas ütles Lääne Elule, et teadis tähtajatutest lepingutest, aga ei tegelenud nendega.”
Üks kord ka, kus Kallas midagi teadis, muidu ikka “ei teadnud”, “ei osanud öelda” jne.

hehh
3 aastat tagasi
Reply to  jaaaa

ja tuletame meelde, kes oli Nõva vallavolikogu esimees – ikka seesama Kallas ju 🙂

Milleks see häma
3 aastat tagasi

üks pikaajaline direktor lasti lahti usalduse puudumise tõttu, julges küsida vallast kooli eelarvet ja näha selle täitmist. Ja nüüd käib ligi aasta mingite täitmata kohustuste kallal tants, hea, et vallal seda usaldust nüüd jätkub.

mees maalt
3 aastat tagasi

Riik vajabki praeguse seisuga koroonahaigetele kohti ja pikemas perspektiivis, peale desopesu , vanurite hooldeasutust.

eedik
3 aastat tagasi

Pange see kool juba kinni! Ei ole direktoril, veel vähem vallal mingit huvi seda kooli pidada.

Tõnu
3 aastat tagasi
Reply to  eedik

Ma ei nõustu, et ainuõige variant probleemidele oleks kooli sulgemine. Kindlasti on see kõige lihtsam variant kuid piirkonna tulevikule mõeldes halvim variant.
Ärge unustage,tänapäeva inimene on mugav inimene. Ei hakka keegi oma lapsi mitmekümnete kilomeetrite taha igapäevaselt kooli vedama. Mugav inimene eelistab kodukoha valikul kohta,kus on toimiv infrastruktuur kõige vajalikuga.

püüdlik puudel LE
3 aastat tagasi

Midagi selles kommentaaris on, et maha võetakse. Paneme veel kord
Kool on omadega täitsa p…
Mitte millegiga hakkama ei saada.
Isegi joogajurist ega 6 põlvega staarkoolmeister pole aidanud.
On keegi vastutaja ka? Toodi välja nimed Kallas, Lõhmus ja Suur. Kommentaarid kustutati.
Nemad ei vastuta? Kes siis? Koristaja äkki?

Liberaalne tsensuur
3 aastat tagasi

Tõe varjamine on liberaalide eriõigus, sellepärast ka üleriigi tuntud aferist-skandalisti nimetamine Nõo kooli kontekstis väärib kustutamist.

Keda huvitab
3 aastat tagasi

Ammu oleks tulnud see palagan kinni panna.

muidugi
3 aastat tagasi
Reply to  Keda huvitab

Väga õige! JUba siis kui Kallas ja Deiw Nõva pankrotti ajasid ning Lõhmus kõik kinni mätsis, juba siis oli õige aeg!

....
3 aastat tagasi

22 ettekirjutust
16 täitmata
6 täidetud

See ei ole lihtsalt rumalus vaid pahatahtlik rumalus.

.-.. --- .-.. .-.. --- -. .-.. --- .-.. .-
3 aastat tagasi
Reply to  ....

ära solva lolli

Aaa
3 aastat tagasi
Reply to  ....

Ei peagi täitma kõiki ettekirjutisi jessus küll. Pane pea ahju, paned või? Ise peab ka mõtlema, mis sa arvad, et pealinnas mingi bürokraat teab täpselt kuidas Nõval parem on? Ei tea mitte essugi!