Riigikontrolli auditi järgi pole tasuta transport eesmärki täitnud

Haapsalu linnajuhid tasuta bussisõidule minemas 2018. aasta juulis. Foto: Arvo Tarmula

ERR kirjutab, et maakondliku ühistranspordi korraldus ja tasuta bussisõidu võimaldamine pole täitnud eesmärki suunata rohkem inimesi isikliku auto asemel ühissõidukeid kasutama ning paneb üha kasvava kulukuse tõttu küsima, kas riik jaksab sellist süsteemi üleval pidada, märgib riigikontroll värskes auditiaruandes.

Tasuta sõidu võimaldamise üks eesmärk maakondlikel bussiliinidel oli soov suurendada ühistranspordi kasutajate hulka. “Positiivse poole pealt võime välja tuua, et ühistranspordi kasutajate osakaalu vähenemine paariks aastaks peatus,” mainis riigikontrolör Janar Holm.

Paraku ei ole uusi kasutajaid suudetud olulisel määral ühistranspordiga sõitma meelitada, vaatamata sellele, et riik on suunanud viimastel aastatel maakondliku bussitranspordi kulude katteks üha rohkem raha ning võimaldanud enamikus maakondades elanikel bussiga tasuta sõita.“

Eesmärk oli viia ühissõidukite kasutajate hulk veerandini töölkäijatest.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
26 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
robile
3 aastat tagasi

kui mina ja mu pere ei pea iga kuu kuupileteid ostma,siis on see minule ikkagi tasuta.Vastasel juhul küsiks,milleks on teil vormistatud haigekassa kindlustus.? ilmselt selleks,et tasuta arstiabi saada….või maksate ehk ise,sest tasuta asju pole teie arvates olemas ?

robi
3 aastat tagasi

kus kohapealt need bussid sul tasuta on, mina pole veel tasuta bussiga sõita saanud.

nojah, aga
3 aastat tagasi
Reply to  robi

mismoodi? Kui pileti ostad, siis ei saagi ju tasuta! Ilma piletita tuleb sõita, siis on tasuta.

Vahi nalja
3 aastat tagasi

Probleem ei seisne tasuta ühistranspordis vaid vales liinistruktuuris ja kellaaegades. Meil puudub Eestis lihtsalt vajaduspõhine ühistranspordi skeem. Utreeritult, kui saaks rongiga Haapsalust Tallinna 30-40 minutiga ja oleks välja ehitatud korralikud transpordisõlmed edasi reisimiseks siis Haapsalu elanike arv kasvaks ja samuti tekiks kohaliku heaolu kasv rahaliste vahendite suurenemisel. Aegruum mõiste on aga paljudele arusaamatu. Ja üheski EL riigis ei ole inimeste transport kasumlik, makstakse peale suurlinnastumise peatamiseks ehk regionaalpoliitiline meede. Kokkuvõtlikult ei pea utreeritult riik maksma peale ääremaal elamisele ning tegemist on 0 mängu või plussis olemisega.

hmm
3 aastat tagasi
Reply to  Vahi nalja

30 minutiga Tallinna? Eriti sellesse ei usu. Kindlasti on ennem balti jaama pea kümme peatust. Igas peatuses läheb aega 5 minutit, pluss kiirendus ja pidurdamisele kulunud aeg, mis ei ole pidev täispööretel sõit õhest otsast teise. Üks tund ja kolmkümmend minutit oleks natukene reaalsem aeg.

Miralda
3 aastat tagasi
Reply to  hmm

Inimene, loe komm mõttega läbi, selgelt ju kirjas “Utreeritult, kui saaks rongiga Haapsalust Tallinna 30-40 minutiga …”

hmm
3 aastat tagasi
Reply to  Miralda

jah, aga see selge liialdus ju, inimene! Milleks selline jama, mis mitte ei saa olema?

Miralda
3 aastat tagasi
Reply to  hmm

Utreeritult tähendabki ju liialdatud! Mine magama, enne kui midagi hullu korda saadad!

hmm
3 aastat tagasi
Reply to  Miralda

mine ise magama, kui lugeda ei oska. Tean ju et tähendab, seda kirjutasingi, et liialdatud on ülearu.

Kehva valitsuse ohver
3 aastat tagasi

Ega linnatranspordi olematu graafikuga eriti ei sõida, vaja on liikuda ka nädalavahetustel kui transport seisab 🙁
Ja kui meie maakonna bussid on tasuta, aga kui kõik naabrid hoiavad tasulist, siis on transport ikkagi tasuline!
Mõttetu üritus!!

kummaline maailm
3 aastat tagasi

Reformierakonna käekiri – seista rikaste huvide eest, vaeste käekäigust ükskõik. Järgmistel valimistel ju hea tugineda “uuringule” ja bussisõit tasuliseks muuta.

Tasuta bussid tulid, et jääda
3 aastat tagasi

Kui korra lubatud, siis tagasi võtta enam ei saa. Poliitikutele tähendaks see osa valijate häältest ilma jäämist. Valimised tulevad, iga hääl loeb! Vahet pole, kas bussid sõidavad (pool)tühjalt ja kas liinigraafika üldse reisijatele sobib. Sõltumata sellest, kes võimul, see 60 milli, mis nn “täiesti tasuta” bussidele aastas kulub.

Agu
3 aastat tagasi

küll saavad, panevad selle simsoni jälle tanki, nuh ta oligi vist ja läheb jälle kenasti edasi. Arvesta, et need inimesed, kes mõtlevad, kuidas hääli püüda, istuvad päev läbi ja mõtlevad selle skeemi peale, aga sina , kui käid kuskil tööl, ma ei tea, ehitusel või poemüüjana, siis pole sul aega nende asjade peale mõelda niipalju. Sa võid ainult oletada, aga nad on ikkagi sinust ees sammukese ja sul jääb valimistulemute järel ainult kurvalt imestada, kui palju ullikesi sinu kaasmaalate seas ikke om.

Maali
3 aastat tagasi

Eriti kuldajud koroona ajal mingeid järeldusi siin tegema.

loomulikult
3 aastat tagasi

ei sõida reformierakondlane bussiga. Ja maainimesest sügavalt ükskõik.

Tegelikult
3 aastat tagasi
Reply to  loomulikult

Ikka sõidan! Erakonnast sõltumata, kellele ei meeldi tasuta asjad! Kui maakoju nädalavahetusel, siis alati! See on superlux- sõidad ja terve buss sinu päralt! Mugavam kui taksoga ja maksma ei pea midagi!

Covid
3 aastat tagasi

Tundub ,et Keskerakond kaotab ka selle. Kas järgmiseks kaotatakse raudtee? Keskil on ikka väga raske nendel valimistel võita,sest ref nullib vaikselt kõik.

Ahsoo
3 aastat tagasi
Reply to  Covid

Aga miks te konservatiive ei vali? Ref ja Kesk, ref ja kesk..neist kahest ei tohiks kumbagi valida.

Miralda
3 aastat tagasi
Reply to  Ahsoo

Pole ju konservatiive! Mingi pereüritus on!

Agu
3 aastat tagasi
Reply to  Miralda

kallased või, perekond kallased? Nad ei ole ju konservatiivid, kuigi vanem härra võibolla isegi juba tahaks olla, aga elu ei luba.

Ahsoo
3 aastat tagasi
Reply to  Miralda

ahh, ärge loopige paska. Me eestlased peaksime kokku hoidma rohkem. Missiis, et ühe perekonnanimega said kolmekesi valitud, see ju meie endi inimeste valik! Kahtlustate valimispettust? Kui te ise astuksite EKREsse võibolla aitaksite siis niiöelda selle pereürituse teiseks teha? Pole mõelnud?

Miralda
3 aastat tagasi
Reply to  Ahsoo

Nõus, et peaksime kokku hoidma, aga EKRE poliitika on ju lõhestav! Ja see on kasulik teadagi kellele!

Ahsoo
3 aastat tagasi
Reply to  Miralda

Kas praegune valitsuskoosseis on teiemeelest siis liitev või? Tulge maa peale inimene ükskord!

Jüri
3 aastat tagasi

No kuulge,aasta otsa on olnud ühistranspordi kasutamine mittesoovitatav!!!

jamps
3 aastat tagasi

ise tellin, ise maksan ja ise kirjutan —see on reformierakond. no peab ju leidma põhjuse kuidas oleks vähem riiki