Nädalavahetustel peavad poed ja söögikohad suletud olema (täiendatud 21.22)

Nädalavahetusteti peavad kaubanduskeskused suletud olema. Urmas Lauri

Koroonaviiruse leviku tõkestamiseks ootsustas valitsus karmistada piiranguid toitlustus- ja kaubandusettevõtete jaoks ning muuta neid hariduses.

„Oleme olukorras, kus koroonaviirusesse nakatumise langetamine ilma täiendavate piiranguteta ei ole võimalik,” nentis peaminister Kaja Kallas. „Täiendavate piirangute üle otsustamisel arvestasime tõsiasjaga, et nakatumine on eriti kõrge sotsiaalselt aktiivsetes vanuserühmades – tööealiste ja noorte hulgas. Arstiabi kättesaadavus on Eestis juba vähenenud ning haiglate koormus läheneb kriitilisele piirile. Meie eesmärk on praeguses olukorras tagada Eesti tervishoiusüsteemi toimepidevus. Igaühe vastutus on piirangutest kinni pidada, kuid näeme, et peame tõhustama selle üle ka järelevalvet. Piirangutega kaasneb ühiskonnale igas mõttes suur kahju, seega peame kõik koheselt oma kontakte vähendama miinimumini.”

Tulevast laupäevast peavad nädalavahetusteti kaubandus- ja toitlustusettevõtted olema suletud, argipäeviti peavad toitlustusettevõtted uksed sulgema kell 18, toidu kaasamüük jääb lubatuks. Avatuks tohivad jääda toidupoed ning esmavahendite poed, näiteks apteegid ja optikapoed, samuti nn drive-in müüki võimaldavad kauplused. Kehtima hakkab 25% täitumuse piirang.

Välimüügi aladele, näiteks turgudele, hakkab kehtima klientide hajutatuse nõue. Piirangute järgimise üle tõhustatakse järelevalvet.

15. märtsist lubatakse õpilastel, kes teevad 2020/2021 õppeaastal põhikooli lõpueksameid ja riigieksameid kontaktõppele kahel päeval nädalas. Kontaktõpe saab toimuda vastavalt koolipidaja otsusele ning selle võimaldamisel tuleb arvestada terviseameti hinnangut ja maakonna koroonaviirusesse nakatumise näitajaid. Koolid peavad rakendama viiruse leviku ennetamiseks vajalikke meetmeid vastavalt haridus- ja teadusministeeriumi juhistele.

Spordivõistlused ja liikumisüritused on lubatud ainult professionaalsetele sportlastele ning erivajadusega inimestele on lubatud liikumisüritused. Estoloppeti suusamaratonide sarja Haanja maratoni, mis pidi toimuma 6. märtsil, korraldada ei tohi.

Valitsus võtab korralduse vastu kolmapäeval, 3. märtsil. Piirangud kehtivad esialgu 28. märtsini.

Lisaks piirangutele soovitab valitsus kõikidele inimestele vähendada kontakte miinimumini ning juhul, kui kohtumine on hädavajalik, teha seda mitte rohkem kui 6-inimeselises rühmas. Tööandjatele ja töötajatele soovitab valitsus võimalusel rakendada kaugtööd.

Valitsus otsustab täiendavad toetusmeetmed kriisis kannatavatele sektoritele sel nädalal.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
17 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Valdo
3 aastat tagasi

Jube, milline viha mõnes inimeses keeb? Tunnen kaasa teile ja teie lähetastele.
T. Valdo

K.s
3 aastat tagasi

Keniaalne, nüüd tulevad need ka nädala sees poodi, kes muidu ndlavahetusel külastasid..Viiruse veel laiaulatuslikumaks suurendamiseks oleks nüüd valitsusel vaja kaubanduskeskuste lahtiolekuaegasid tunduvalt lühendada nt 9-12.Sellest peaks piisama…

Covid
3 aastat tagasi

Kohe on pensioni päev,kus vanurid jooksevad järjekordselt poodidele tormi,maskid nina all.Teavitavad kõva häälega poodides kuidas neid ei murra miski….

jamps
3 aastat tagasi

päikesetõus muutub lolluste laviinis süsiööks. oh seda nalja …. kui ullid riigikogusse saavad ja tagatipuks võimule veel pääsevad. no ei ole seda kinganumbrit , mis teha … opositsioonis võid laliseda ja europeerude tahtmisel isegi riigipöörde korraldada, aga midagi tuleb osata ka …. kuigi omopetterite hääletust ei tohtinud sündida.

Kadri
3 aastat tagasi

Surnult sündinud valitsus – ei kompetentsi ei autoriteeti…

kaaskodanikke arvestades
3 aastat tagasi
Reply to  Kadri

Ükski valitsus ei pühi koroonat olematuks. Inimesed käitugu mõistust kasutades……kui seda vaid oleks

EMO
3 aastat tagasi

Valitsuse roll sellises kriisis on eriti oluline ja tähtis, aga mida pole – seda pole.

hullem
3 aastat tagasi
Reply to  Kadri

Nooh, EKRE autoriteet on suur arvult, ainult, et madal tase.

Kahju
3 aastat tagasi

Nii nad tapsidki vaese Ferdinandi…

Harald
3 aastat tagasi

Kohe kohe on tulemas käsk, et kõik poed suletakse üldse väljaarvatud toidupoed ja apteegid
Sel aastal jääb igasugune ehitustegevus katki ja aiamaa le pole ka eriti asja…
Palju õnne kõigile, kes pole soovinud seni maski kanda ja eitavad Corona olemasolu..

Harald
3 aastat tagasi

Paras pursuidele ja vereimejatele

Dilaila
3 aastat tagasi

Kuidas on nende poodidega,mis asuvad eraldi?

Kodanik
3 aastat tagasi
Reply to  Dilaila

On öeldud, et ainult toidupoed ja apteek võib lahti olla nädalavahetusel. Millest aru ei saa? Järelikult on ka ehituspoed nädalavahetusel kinni.

Oijah
3 aastat tagasi
Reply to  Kodanik

milles ehituspood süüdi on?

olud sellised
3 aastat tagasi
Reply to  Oijah

Aga miks ta siis peaks parem olema, kui kingapood? Poele pole pandud süüd, vaid süü on viirusel. Mõistad?

Üsnagi selge
3 aastat tagasi
Reply to  Dilaila

Jutt ju poodidest, mitte üksnes kaubanduskeskuste poodidest.

Pelsot
3 aastat tagasi
Reply to  Dilaila

Huvitav jah, et siin selline sõnastus on nagu läheks kõik kinni. Mujal ikka konkreetselt välja kirjutatud, et nädalavahetusel on suletud kaubanduskeskused ja toitlustusasutused. Kaubanduskeskustes võivad lahti jääda toidupoed, apteegid, prillipoed… Kõik eraldi asetsevad poed on ikka avatud nädalavahetustel. Jama lugu nende ehituspoodidega, mis asuvad kaubanduskeskuses ning tänavalt puudub eraldi sissepääs.