Galerii: Roman Haavamäe looming on sünniaastapäeva puhul õuenäitusel

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Haapsalu kultuurikeskuse direktor Gülnar Murumägi kirjutas kunstiajaloolasena oma lõputöö Tartu ülikoolis Roman Haavamäest. Arvo Tarmula

Skulptor Roman Haavamäe 130. sünniaastapäeva puhul avati esmaspäeval Koidula tänaval stendinäitus tema loodud monumentidest.

Ülikooli lõputööna Haavamäe loomingut uurinud Haapsalu kultuurikeskuse direktori Gülnar Murumäe sõnul on skulptori kunagise kodumaja kõrval oleval plangul välja pandud stendinäitus valminud viis aastat tagasi, kui tähistati Haavamäe 125. sünniaastapäeva. Toona oli see koos skulptori loodud pisiplastikaga näitusel Haapsalu linnagaleriis.

Näitusestendidel, mille on kokku pannud Roman Haavamäe pojapoeg Margus Haavamägi, näeb eelkõige Roman Haavamäe loodud monumente. „Pisiplastika oli tookord galeriis välja pandud, sellepärast seda stendidel ei ole,” ütles Murumägi.

Roman Haavamäed (1981-1964) võib nimetada Haapsalus ihuskulptoriks ja linnale näo andjaks, sest Haapsalu linnapildis on senini näha väga palju tema loodud skulptuure alates Tšaikovski pingist kuni Promenaadil olevate rannatrepistike ja dekoratiivsammasteni.

Veel oma eluajal pidi Haavamägi nägema, kuidas tema skulptuure hävitati. Nii juhtus see näiteks Lääne-Nigulas avatud Vabadussõjas langenute mälestusmärgiga ja Viljandisse püstitatud Anton Irve mälestusmärgiga. Haavamäe üks viimaseid töid oli Petserisse mõeldud Vabadussõjas langenute mälestusmärk, mis ajalooliste pöörete tõttu kunagi päris valmis ei saanud. Mullu suvel avati tolle mälestusmärgi koopia Värskas.

Fotod Arvo Tarmula

0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments