Arvo Tarmula – pildistamine on veres või geenides

Nii tõsise näoga Arvo Tarmulat ei näe iga päev, sest kogenud fotograaf oskab leida igas hetkes midagi ilusat ning igas inimeses midagi head. Enriika Vunk

Nii tõsise näoga Arvo Tarmulat ei näe iga päev, sest kogenud fotograaf oskab leida igas hetkes midagi ilusat ning igas inimeses midagi head. Enriika Vunk

Veebruaris annab kultuurkapitali Läänemaa ekspertgrupp Arvo Tarmulale üle elutööpreemia kultuurielu jäädvustamise ja Läänemaa fotokroonika loomise eest.

Haapsalu 83aastane fotograaf alustas oma päevapiltniku teekonda noorukina isa kõrvalt õppides.

„See on veres või geenides – fotograafiamet on eluaegne,” ütleb Tarmula, kelle isa ei teeninud fotograafina leiba, vaid pildistas amatöörina. „Isa oli see, kes õpetas mind vaatama eri perspektiivist, nii konna kui ka linna.”

Tarmula kolis Haapsallu 1970. aastal ja asus mõõtetehnik-insenerina tööle KEKi , kus oli ametis 20 aastat. „Sealsamas oli mul ka esimene fotolabor, kogu tehnika osteti KEKi poolt, ise ei pidanud midagi kulutama,” meenutab ta. Tarmula oli ka Haapsalu fotoklubi esimees.

Praegugi on Tarmulal veel KEKiga seos, kuigi ettevõte lagunes nõukogude aja lõpus. Nimelt on tollane KEKi juht Koit Uus palunud Tarmulal ettevõtte ajaloo digiteerida.

Pärast karjääri KEKis kutsuti Tarmula ajalehte Lääne Elu, kus ta on fotograaf olnud üle 30 aasta ja on siiani.

Tarmula tõsisem armastus fotograafia vastu sai alguse Pärnus keskkoolis õppides ja tema esimene kaamera oli Smena. Pärast Smenat tuli Canon ja sellele margile on Tarmula truuks jäänudki. Esimese filmiga Canoni AE-1 tõi talle tädi Ameerikast.

Artikli lugemiseks tellige päevapilet, digipakett või logige sisse!

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
3 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Kohalik
3 aastat tagasi

Isiklikult arvan, viimaseaja pildi kvaliteet on ikka väga nigel. Kunagi kindlasti oli väärt fotograaf, aga no .. enam küll nii ei usu

õnnetu
3 aastat tagasi
Reply to  Kohalik

Nõustun sinuga, jääb mulje et peaasi pilt tehtud saaks.
Kahtlen et nii kiire nendega on ka Lääne elus et pole aega korralik pilt teha.

Eks osaliselt mõistetav ka, langenud mugavustsooni ja siis ehk ei pea enam nii palju pingutama kuigi korralik pilt annaks nii palju juurde

suvitaja
3 aastat tagasi

Arvo on üks tubli mees! Terava silma ja sõbraliku olemisega. Iial ei ütle et 83! Tervist ja jaksu edaspidiseks!