Juhtkiri: vältimatu ametist lahkumine

Lääne Elu

info@le.ee

Joonistanud Ott Vallik.
Joonistanud Ott Vallik.

Peaminister Jüri Ratas tegi teisipäeva päeval otsuse astuda tagasi, lõpetades sellega neli aastat ja paar kuud kestnud Keskerakonna valitsemisaja. Avalikuks sai Ratase otsus kolmapäeva varahommikul kell 3, enne seda oli ta kuulanud seitse tundi erakonnakaaslaste kõnesid viimaste aastate saavutuste ja läbielamiste kohta. Paljud tema erakonnakaaslased ütlesid, et Ratas peaks korruptsioonikahtlustest hoolimata jätkama peaministrina. Aga Ratas otsustas ise.

Kapo informeeris Ratast kui peaministrit Porto Franco korruptsiooniasjast eraldi. Võimalik, et kapo töötajail oli Ratasele tuua mõni tõend, mis ei pruugi olla kohtukõlblik, aga mis näitas midagi, mis tegi Ratase jätkamise võimatuks. Aga võibolla ka mitte, sest ka avalikuks tulnud väited on piisavalt kaalukad.

Korruptsiooniasjad saavad kahtlustuseks siis, kui on olemas raudkindlad tõendid. Oletuste pinnalt ei lähe ükski kapo ametnik ega prokurör peaministriparteid ründama.

Ratas tegi tagasiastumisotsuse erakonna järjekordse rahastamisskandaali tõttu. Aga kapo tegevus oli Ratasele ja Keskerakonnale ka kui kingitus. Trahvid saab makstud, uue Korbi leiab, aga erakonda, mis on mandunud paremäärmuslaste jooksupoisiks, enam valimisvõidule ei vii.

Just selleks oli Ratas Mart ja Martin Helme dikteerimisel saanud – populistide jooksupoisiks. Populism pole Keskerakonnale võõras, nagu ka kristlikud väärtused, aga geide vihkamine traditsioonilise abielu kaitse ettekäändel oli isegi Ratasele liiast.

Neid ridu kirjutades pole teada, kellest saab uus peaminister. Suure tõenäosusega EKRE uude valitsusliitu ei pääse. Kas peaministriks saab valimiste võitja Kaja Kallas? Võibolla. Ühes võib aga olla kindel – populistliku, vihkamist ja vaenu õhutava poliitika aeg sai Eestis läbi ega tule niipea tagasi. Opositsioonipingilt võivad Helmed rääkida, mida tahavad.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
15 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Vahi nalja
3 aastat tagasi

Järgmine juhtkiri võiks olla ajakirjaniku eetikast või fake ajakirjandusest, mida LE esindab:) Eneseanalüüs ja peeglisse vaatamine ei teeks ka paha.

Adekvaatne prognoos
3 aastat tagasi

Keskerakonna ja Reformierakonna valitsuse taktikepi all ootab meid lähiaastatel ees iseseisvuse täiendav loovutamine Brüsselile, vihakõneseaduse ehk liberaalse tsensuuri kehtestamine, homoagenda muutumine riiklikuks poliitikaks, üleeuroopalise immigratsioonipoliitika ja sundkvootide pealesurumine, ülikoolide ingliskeelestumine, uute majandust tapvate ja inimesi vaesemaks tegevate maksude kehtestamine, kodakondsus- ja keelepoliitika lõdvendamine, ukse avamine välismaisele odavtööjõule ja muu globalistlik agenda.

Kalle Saar
3 aastat tagasi

Seda, et koalitsiooni moodustavad kriminaaluurimise all olev ja miljonitevarga( käbi ei kukkuvat kännust kaugele kui Eesti vanasõna uskuda) tütre juhitav erakond, no seda poleks ka kõige hullemas õudusunenäos näinud…
Täna on küll tunne, et vanaduspõlv tuleb kusagil mujal….

Maaviit
3 aastat tagasi

Väga mõistlik ja adekvaatne juhtkiri!
Helmed ja kogu Ekreistide punt on igasuguse normaalsuse piirid ületanud. Üllatav on see,et Eesti inimeste seas on nii suur hulk madalalaubalist mõtlemist,kes sellise ekre idiootsuse peale suud ammuli kummardavad ja kaasa laulavad

Mhmh
3 aastat tagasi
Reply to  Maaviit

Maaviit, Jäägu igale oma arvamus. Meil lõppeks vaba maa ja sõna ka väidetavalt vaba.

Aga lugu on hoopis sedapidi, et siiani kõik, kes on hakanud otsima infot ka teistest infokanalitest peale kohaliku peavoolumeedia (ERR kaasa arvatud) ; kõik, kellel on pisutki mälu ja analüüsivõimet, panevad pildi kokku ja saavad aru, mis tegelikult toimub.
Kunagi pole hilja end harida, Maaviit. Ei pea jääma keldrikakandina keldri nurka räuskama ja liberaale kiitma.

Maaviit
3 aastat tagasi
Reply to  Mhmh

Aga mis siis toimub? Kõik ekrelased räägivad tohutututest konspiratsioonidest ja “toimuvast”, kuid ei esita ühtegi fakti. Istusid valitsuses samamoodi ja senikaua polnud “tumedatest jõududest” ja “süvariigist” haisugi. Endil oli siseminister,kes oleks võinud päevaga kõik hämara paljastada. Olgem ausad, Ekre pole erakond vaid pereäri ja lihtlabane OÜ, kus tööjõuks on ukrainlaste asemel kohalikud ajupestud inimesed.

Ah mis
3 aastat tagasi
Reply to  Maaviit

no kas süvariigi etendust ei näinud nüüd siis see nädal? Või kuidas te seda nimetate? Tundute kuidagi naiivne olevat, et arvate kõik ilus ja aus on siin maal. Siseminister ei saaks seda ühe päevaga paljastada. Kui te arvate, et ministril on mingi suur võim ministeeriumite ja ametite üle, siis ka siin eksite, kui peate ministreid kuningateks. Martin Helme on konkreetseid näiteid toonud, kuidas üritatakse lihtsalt ministri allkirju saada, aga teie ikka ajate oma.

Miralda
3 aastat tagasi
Reply to  Ah mis

Martin- poiss käis jah politseipealikku kangutamas, mäletame- mäletame!

jamps
3 aastat tagasi
Reply to  Maaviit

mina täitsa nõus olema sinu madalalaubaline. ekre on pinki pikendanud ja eks ta tasapisi teeb seda edasi. isamaa seeder hoidis ka ilusti aerust kinni ega hakand lappama ning lähevad ilusti opositsiooni. Pole teada palju nad kahepeale hääli saavad või veel kõvem kui konservatiivid liituvad ning teevad suure suure partei.

Miralda
3 aastat tagasi
Reply to  jamps

Teades Seederit, siis too nutab praegu patja!

Agu
3 aastat tagasi
Reply to  Maaviit

mind üllatab natukene aga see, et Eesti inimeste seas on ikka veel neid, kes ilusasse tulevikku usuvad reformierakonna juhatusel.Solvama olete kõvad küll, madalalaubalised ja ekreiidid(ma ei mõista isegi selle sõna tähendust), ebanormaalsed jne jne. Samas heidate ette EKRE sõimavat kõnestiili. Soovitan peeglisse vaadata!

Mhmh
3 aastat tagasi

Uskumatu, millise pimedusega on juhtkirja kirjutaja löödud! Või on see nii suur viha, mis pimestab?!
Pisut enesekriitikat ja -analüüsi ei tee kellelegi halba. Äkki alustaks palgi otsimist enda silmist, selmet järjepidevalt kõiki teisi süüdistada?

LE võib
3 aastat tagasi

kirjutada mida tahab , keegi seda ei usu

???
3 aastat tagasi

Kuidas iseloomustab autor Reformi ning Sotside hiljutisi vihakõnelusi ning absurdsusi? Kui see ei ole “vihkamist ja vaenu õhutav”, mis see siis on?
Kui Keskerakond sõidab üle 90% oma enda valija tahtest, kuidas seda nimetada?