Hallhaigrud viivitavad lahkumisega

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Hallhaigrud. Arvo Tarmula
Hallhaigrud. Arvo Tarmula

Fotograaf Arvo Tarmula kaamerasilma ette jäid Haapsalus jääl seisvad hallhaigrud. „See on huvitav vaatepilt, kuidas nad üksteise kõrval kössitavad,” ütles ornitoloog Tarvo Valker.

Tavaliselt lendavad hallhaigrud külmade saabudes Lääne-Euroopasse talvituma, kuid Valkeri sõnul on nad viimastel pehmetel talvedel jäänud järjest enam Lääne-Eestisse talvituma. „Eelmisel aastal, kui jääd üldse ei tekkinud, oli neid siin sadades,” ütles ta.

Kuigi üks suuremaid hallhaigrute pesitsuskolooniaid on Laikmaa muuseumi lähistel, pole praegu lahel olevad haigrud Valkeri sõnul sealt.

Valkeri sõnul on haigrud kalatoidulised linnud ning jää saabudes otsivad nad lahtist vett söödava leidmiseks. Nad suudavad ka pikalt paastuda. Valkeri sõnul oli eelmisel nädalal paigal veel sadakond haigrut, nüüd, kui ilm läks külmemaks, on neid mõnikümmend. „Osa ootab veel ja siis asuvad rändele,” rääkis Valker.

0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments