Lambine lambinäitus kunstikooli galeriis

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Arvo Tarmula foto

Laupäeval Haapsalu kunstikooli galeriis avatud „Lambine näitus” on ilmselt kõige hubasem näitus, mis seal galeriis kunagi on olnud – diivan, tugitool ja diivanilaud koos hubast valgust heitvate lae- ja laualampidega tekitab näituseruumi astudes koduse tunde.

Näitusele jõudnud lambid on valminud täiskasvanute keraamikakursusel õpetaja Indrek Jetsi juhendamisel. Lampide tegemise hoog tabas kursuslasi läinud aasta alguses. „Irene Väli oli enne neid teinud ja temalt see nakkus levis,” ütles Jets. Ta lisas, et lampide tegemine läks nii populaarseks, et Lihula maantee elektritarvete poest said vahepeal vajalikud tarvikud otsa.

Väli ütles, et tema sai tegelikult inspiratsiooni keraamik Liisu Arrolt. „Ta teeb ikka superilusaid valgusteid. Meie oleme tema kõrval asjaarmastajad,” ütles Väli. Ta lisas, et samas on tore ka see, kui kõik pole nii perfektne, vaid paistab välja, et tegemist on käsitööga. „See annabki oma võlu,” ütles ta.

Jetsi sõnul ei erine keraamilise lambi tegemine väga palju pudeli või vaasi valmistamisest, sest kuju on sarnane. Lambi puhul tuleb lihtsalt arvestada, et üleval peab olema auk, kuhu lambisokkel kinnitada, ja all auk juhtme jaoks.

Kursuslane Helja Jõgisman rääkis, et temal just nii juhtuski, et lambisokli kinnitamise ava tuli liiga väike. „Abikaasal hakkas must hale ja ta puuris augu suuremaks,” ütles Jõgisman.

Väli sõnul on lambi, nii nagu iga savist asja valmistamisel vaja oskusi ja päris palju õnne, et õrn ese, mida tuleb kaks korda kõrge kuumusega ahjus põletada, katki ei läheks. „See on topelt rõõm, kui asi lõpuks valmis saab,” rääkis Väli.

Näitusele jõudnud lambid on üsna eriilmelised – klassikalisemate ümara korpusega lampide kõrval on kursuslased valmistanud ka käbi- ja loomakujulisi laualampe. Näiteks Liis Jaaniste lambi jalad on tehtud väikese tütre järgi.

Oma kaks lampi, millest üks kujutab endast kitsesarvede ja keraamilise kehaga müstilist naisolevust, on näitusele välja pannud ka juhendaja Indrek Jets.

„Lambine näitus” jääb kunstikooli galeriis avatuks 9. jaanuarini.

0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments