Juhtkiri: tõtliku tarmukuse kiituseks

Lääne Elu

info@le.ee

Joonistanud Ott Vallik.
Joonistanud Ott Vallik.

Kes ettevõtja Koit Uusiga on kokku puutunud, see teab, et jutt on tal lühike ja konkreetne. Teda kuulates unistamiseks eriti palju ruumi ei ole, sest elu on lühike ja ebaõiglane. Edu saavutavad nutikad ja sihikindlad.

Uusi ettevõtmised mõjutavad Läänemaad ja läänlasi. Esiteks käivad sajad inimesed tööl ettevõtteis, mis talle kuuluvad. Või elavad näiteks Haapsalu uksetehase akendega majades või sõidavad Peugeotiga. Haapsalu KEKi erastamise järel tekkinud ettevõtted on Läänemaal tähtsad veel aastakümneid hiljem.

Ühiskondlikus elus vedas Koit Uus  Taebla kutsekooli kolimist Uuemõisa. Ta ise teenis sealt küll vaheltkasu kinnisvara müügist, aga kutsekooli uus asupaik on silmnähtavalt parem kui eelmine. Uus tegi ligi 20 aastat tagasi Teet Kallasveest linnapea, tõugates Urmas Suklese varumeeste pingile. Uus oleks ehitanud Haapsallu ka üürimaja, aga ilmselt just vana vimm Suklese vastu pani ta loobuma. Kellele ikka meeldiks, kui teda pilgates ärimees Nossoviks hüütakse.

Uusi võimlusi haistes lõi Uus Eestisse saabunud sõjapõgenikega tegleva organisatsiooni Pagula. Haapsalu raudteest ja Uusi panusest selle taastamisel võiks kirjutada terve raamatu, sest ta oskas terve kunagise maavalitsuse raudtee taastamise nimel tööle panna. Oma entusiasimi eest tasu saamiseks püüab ta praegu kohtus riigilt hüvitist nõuda, aga see ei vähenda positiivset panust.

Linnamäe on Uusi viimane ettevõtmine Läänemaal. Vana koolimaja renoveerimine ja üürimaja ehitus on tehtud, kooli suur saal tegemisel, vanadekodu ja vallamaja ootavad oma järge. Jalgpallistaadion kauba peale. Ega siingi ole Uus end unustanud, sest kinnisvara jääb lõpuks temaga seotud ettevõtteile.

Uusi energiline panus Linnamäe arengusse on hindamatu, sest vana koolimaja ellu äratamine ja üürimaja toovad maakohta kõige tähtsamat vara – inimesi. Ja kui tulevad inimesed, siis tuleb ka kõik muu.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
2 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
ka
3 aastat tagasi

keki pani aitäh eest tasku

anonüümne
3 aastat tagasi

Kahjuks pole mees ise inimeseks jäänud alati kogu eduloo juures,on plekke.