3

Juhtkiri: kuldne kesktee

Lääne Elu

info@le.ee

Joonistanud Ott Vallik.
Joonistanud Ott Vallik.

Haapsalu peatänava tulevase remondiga on kaasas käinud mitu hirmu: küll kartsid linlased, et Posti tänav tuleb lage ja puudeta, siis tundis muret arhitektide liit, et kiirustades ja väga piiratud eelarvega ei saa linna peatänavast midagi korralikku.

Kartused olid põhjendatud, sest mõne kuu eest teatas Haapsalu aselinnapea Innar Mäesalu volikogu ees, et tema eelistab Posti tänaval parkimiskohti ja jalgrattateed puudele. Nii palju oli aselinnapeal õigus, et tööpäevadel on Posti tänava servad parkivaid autosid täis, parkimiskohtade nõudlus on juba praegu suurem kui pakkumine. Samuti on oluline, et ohutult saaksid liikuda jalgratturid ja üha populaarsemaks muutuvad tõukerattad – praegu on nendega Posti tänaval sõitmine suisa eluohtlik. Lagedat tänavat ei soovi samas keegi ja aselinnapea väljaütlemine, et parkimiskohad on tähtsamad kui puud, hirmutas linnarahva korralikult ära.

Praegu tundub, et on leitud kuldne kesktee. Haapsalu peatänavat projekteeriv maastikuarhitekt Kersti Lootus lubas, et ruumi jagub kõigile ja kõigele – autodele, jalakäijatele, kergliiklejatele ja haljastusele. Lootusele on Haapsalu tuttav, linn meeldib talle ja ta on selle ruumi kujundanud ka varem. Lootus on oma nägemuses peatänavast kokku sobitanud siinsed ajaloolised väärtused ja nüüdisaegse linnakeskkonna põhimõtted, kus peab jaguma kohti ka niisama olemiseks.

Ka näeb Lootus, et ajaloolise tänava ääres peavad asuma poekesed, kuhu jalutajad saavad sisse põigata. Arhitekt arvab, et Haapsalu ei ole veel lootusetus olukorras – potentsiaali väikepoodidele on.

Ka arhitektide liidu hirmud ei saanud tõeks. Lootus lubas, et tegemist on rohkem kui pelgalt asfaldivahetusega – peatänav peab jätma tunde, et siin on hea olla ning siia tasub tulla.

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid, vajutades lipukese ikooni.

Kommenteeri

avatar
Tõnu
Tõnu

Haapsalul pidi suur laen kaelas olema.
Jätame puude mahavõtmise ära ja maksame sellest laenu ära. Kaks kärbest ühe hoobiga, puud alles ja laen makstud.

Kalle
Kalle

Ja igasugu jalg- ja tõukeratturitega võiks lp. Linnavalitsus arvestada sama palju kui nad Jaama tänaval arvestasid…Kah ju üks peatänavaid…

Malle
Malle

Mitte üht sõna, kas Posti tänava puud jäävad alles!? Tuleb haljastus… ikkagi ainult muru??? Miks ei arvestata rahva soovidega? Paistab, et mingid poekeses on kõige tähtsamad. Neid on niigi piisavalt. Põhiline: puud peavad alles jääma!!!

wpDiscuz