Haapsalu peatänav järgib linna ajaloolist identiteeti

Maastikuarhitekt Kersti Lootus vaatas eile Haapsalu peatänava oma silmaga üle. Urmas Lauri

Maastikuarhitekt Kersti Lootus tegi Haapsalule peatänava eskiisi. Urmas Lauri

Haapsalu Posti tänava eskiis on valmis ning selle koostanud maastikuarhitekt, omanimelise büroo juht Kersti Lootus esitleb kava reedel volikogus.

Lootuse sõnul ei ole tegemist ainult tänaval sillutise vahetamisega, vaid projektiga tõstetakse esile 800 aastaga kujunenud Haapsalu identiteet. Haapsalu iseloomu esile tõstmiseks uuris Lootus vanu linnakaarte. Ta rääkis eile Lääne Elule, et praegune peatänav oli esialgu postitee, mille äärde kerkisid hiljem majad. Oma hoovide tolmu eest kaitsmiseks kaevasid inimesed tee äärde kraave ja istutasid puid, viimased olid ühtlasi piksekaitseks.

Artikli lugemiseks tellige päevapilet, digipakett või logige sisse!

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
30 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Lõpuks ometi!
3 aastat tagasi

Hea, et mõned puud vähemaks võetakse. Kes elavad Posti tänava äärsetes majades, siis varjavad tänavaäärsed puud päikest ja valgust.

Kohalik
3 aastat tagasi

Stalinist poseerib tugevate elujõuliste puude all, mille ta kohe laseb maha raiuda… ja seda kõike ’ilusama’ ja ’inimsõbralikuma’ keskkonna nimel!! Rõve!

Postimees
3 aastat tagasi

Nii.
Enamus puid on maha saetud
Turuplatsil küttepuud juhil ootamas

Prilliraam
3 aastat tagasi

Vaatasin istungi salvestust ja tekkis arusaam, et enne, kui Metsa ja Posti tänava liikluskorraldust ei vaadata ühtse tervikuna, siis pole mõtet teemaga edasi minna. Liiga palju lahtiseid otsi. See töö on tehtud “tellija materjalist”, aga tänud tegijale. Võtame mõne teise vaba mõtte kõrvale. Kaks jalgarattateed ei kusagilt ei kuhugi on palju; linnaelanike parkimine on lahendamata, kus tekib juurde parkimiskohti, mis Posti tänavalt kaovad; kas parkimine Posti tänaval on ajalise piiranguga või tasuline või …; “taskusse parkimine” on meie autojuhtide kõige nõrgem oskus; turismibusside liikluskorraldus jne. jne. Vanalinna elanikuna ma ei taha, et Posti tänavast saaks lihtsalt Tallinna maantee pikendus oma… Loe rohkem »

urmas
3 aastat tagasi
Reply to  Prilliraam

Väga õige märkus liikluskorralduse kohta. Vee tänava merepoolsele alale on vaja rajada suur parkla ja kõik turismibussid ja turistid juhtida mööda Metsa tänavat sinna. Parkla otse vanalinnas ja seda on võimalus seal lõpmatuseni laiendada. Aga Posti tänava lahendus mulle meeldib.

Lõpuks ometi!
3 aastat tagasi

Hea, et rattatee ikka tuleb! Lõpuks ometi, olen seda 40 aastat oodanud.

Mnjah
3 aastat tagasi

Vahva, et maastikuarhitekt kasutab sajandivanuseid programme olematu graafikaga. Äkki alustaks kvaliteetse teenuse kasutamisest. Siim Susi 3B-st ehk linnavalitsus on protsessijuhtimises nagu hunnik …..

Eduard
3 aastat tagasi

…”AJALOOLISEST INTENTEEDIST MUNAKIVI SILLUTUSEST…” jääb “Majaomaniktuleb” ilmselt ilma ja tal tuleb leppida munakivi sillutisega…
Seniks limpsigu õhtukooli taga JÄÄTUST…

Majaomaniktuleb
3 aastat tagasi

Nõus.Kas ka ajaloolisest intenteedist munakivi sillutus tuleb?

Einoh
3 aastat tagasi

Tahate, et hakatakse mitu korda ringi tegema? Las olla see asfalt, sellega saadakse võibolla esimese korraga hakkama.

Kummaline maailm
3 aastat tagasi

Puid on ju metsades-parkides küll ja veel. Linnasüdames raiskavad nad väärtuslikku linnaruumi ja nõuavad hooldust (raha). Posti tn puude poolt hõivatud maad saaks palju otstarbekamalt kasutada.

näri muru
3 aastat tagasi

Õige, muru võtab ka linnas palju ruumi, selle ala saaks kasutada autode parkimiseks, pealegi on linnast väljas rihtu küll ja veel!

Agu
3 aastat tagasi

On ikka tobe arvamus.

juss
3 aastat tagasi

Vabandage, kas Teie olete ka rumal?

jalutaja
3 aastat tagasi

Kas paned sinna ehk kartuleid maha ,igati otstarbekas ju. Puud on linna kopsud, ja metsa ega parki Haapsalu linnas ju pole. Las need puud olla ,pole ju haiged ega ohtlikud. Kummaline tõesti tappa täies elujõus kümneid aastaid kasvanud rohelus tänaval kus tihedalt poekeste ja söögikohtade külastajaid liigub

Tiit
3 aastat tagasi

Puud peavad alles jääma!!! Annavad silmailu ja suvel kaitset päikese vastu. Muru ja need puukäkatsid? Ainult koerte jalatõstmispaik.

Kodanik
3 aastat tagasi
Reply to  Tiit

Koeral lubatakse isegi vastu maja seina pissida. Isegi selliseid tarkpäid meil leidub.

eem
3 aastat tagasi
Reply to  Kodanik

Päriselt vä?

Jüri Muster
3 aastat tagasi
Reply to  Tiit

oled Sa seal puude all kedagi päikesevarjus näinud

Malle
3 aastat tagasi
Reply to  Jüri Muster

Kui käid seal puude all kõnniteel, siis nad varjavadki kuumal suvepäeval sind päikese eest. On ikka mõnel pikad juhtmed…

Kummaline maailm
3 aastat tagasi
Reply to  Malle

Kuid jahedal ajal, mil sooviks rohkem päikest näha, puud hoopiski varjavad seda. Pealegi on meie kliimas pea aastaringselt “kehv suusailm”.

Enriko
3 aastat tagasi

Jahedal ajal on puud ju raagus, valgust piisavalt.

Agu
3 aastat tagasi
Reply to  Enriko

aplaus! See oli küll loogiline vastus :D.

juss
3 aastat tagasi

Teie ikkagi olete rumal!

Kalle
3 aastat tagasi
Reply to  juss

Ühinen hr. Jussi arvsmisega…

uskumatu
3 aastat tagasi

Mine lagedale väljakule politsei maja juures ja vaata päikest.Selleks ei pea küll kenasid elujõulisi puid tapma, et sina päikest näha tahad

Agu
3 aastat tagasi
Reply to  Tiit

eks lähedalseisvad valimised on otsustavad. Puude allesjätmine või maha raiumine näitab varsti, kes jääb, kes mitte selliste otsustajate ringi.

jalutaja
3 aastat tagasi
Reply to  Agu

Puud lähevad, sest on tohutult kahjutunnet