Lapsed valmistavad muuseumides vanu toite

Raudteejaamas valmistasid õpilased pelmeenidega seenesuppi. Foto: erakogu
Raudteejaamas valmistasid õpilased pelmeenidega seenesuppi. Foto: erakogu

Läänemaa maitsete aasta puhul korraldavad Haapsalu ja Läänemaa muuseumid koos Kodukant Läänemaaga toiduteemalisi muuseumitunde.

Raudtee- ja sidemuuseumis, Haapsalu linnuses ning Iloni Imedemaal toimuvad tunnid tutvustavad siinset toidukultuuri ja -ajalugu. „Enneolematud muuseumitunnid avardavad õppijate maailmapilti ja aitavad luua seoseid kodukoha kultuuripärandi ning maailmas toimunud sündmuste vahel,” lisas muuseumipedagoog Karin Mägi.

Muuseumide kommunikatsioonijuht Hele Otti ütles, et läinud nädalal raudteemuuseumis toimunud tunnid olid mõeldud 7. klassi ja vanematele õpilastele. Seal rääkis muuseumipedagoog, kuidas raudtee Haapsallu jõudis, kokk Joel Kannimäe rääkis Läänemaa toitudest. Koos lastega valmistas Kannimäe pelmeenidega seenesuppi.

Selle nädala kolmapäeval ja neljapäeval olid linnusemuuseumis keskajast inspireeritud toidutegemised. Seal said lapsed kõigepealt teada, kuidas keskajal ahjusid kasutati ja kuidas toitu valmistati. Samuti rääkis Kannimäe kallitest maitseainetest nagu safran ja vanill.

Detsembri alguses jätkuvad lasteaia- ja algkoolilastele mõeldud toiduteemalised muuseumitunnid Iloni Imedemaal. Imedemaa hoovis on selleks puhuks valminud grillalus, kus saab lõkkes kartuleid küpsetada. Kuni need küpsevad, saavad lapsed Otti sõnul tutvuda Ilon Wiklandi töödega ja mängivad. Lõpuks süüakse valminud kartuleid.

Otti lisas, et Iloni Imedemaa programmist „Kartulilaste jõulupidu” saavad eelregistreerimisega osa võtta kõik soovijad ka hiljem. Kõigil üritustel osalemiseks tuleb eelnevalt registreerida ja üle 20 inimese korraga vastu ei võeta. Igas vanuses huvilistele mõeldud avatud perepäev toimub 19. detsembril.

Muuseumide toidutegemised toimuvad Haapsalu ja Läänemaa maitsete aasta programmi raames.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments