Uuest aastast saab haigushüvitist teisest päevast

BNS

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Peaminister Jüri Ratase sõnul jõudis valitsus kokkuleppele haiguspäevade hüvitamise osas: teisest viienda päevani hüvitab kulud tööandja ja kuuendast päevast edasi haigekassa.

Ratas rõhutas pressikonverentsil, et see on ajutine meede, mis hakkab kehtima 2021. aasta 1. jaanuarist kuni 30. aprillini. „See eeldab, et loomulikult riigikogu kiidab heaks ka vastava seadusemuudatuse,” märkis ta.

Valitsuse kommunikatsioonibüroo teatel teeb sotsiaalminister Tanel Kiik valitsuse nimel parlamendile ettepaneku algatada vastavad seadusemuudatused.

Ratase sõnul võib see prognooside järgi tuua lisakulu suurusjärgus 5 miljonit eurot ja valitsusel on plaan pool sellest summast leida oma reservidest.

„Suure tõenäosusega see eraldus toimub siis järgmisel aastal, kuna ta hakkab kehtima järgmisel aastal, ja haigekassa siis peab kasutama ka siin oma reservvahendeid kahe ja poole miljoni euro ulatuses,” lisas Ratas.

Haiguspäevade hüvitamine alates teisest päevast aitab säilitada töötajate sissetulekuid haigestumisel, vähendab haigena tööl käimise riski ning aitab seeläbi piirata COVID-19 haiguse levikut, teatas valitsuse kommunikatsioonibüroo.

„Haiguse leviku piiramiseks on oluline, et muudatus võimaldab maksta samasugustel tingimustel hüvitist ka nakatunute lähikontaktsetele,” ütles Kiik.

Valitsuses heakskiidu saanud eelnõus täpsustatakse, et töötajate omavastutus haiguspäevade hüvitamisel väheneb senise kolme päeva asemel ühele päevale. Lisaks muutub tööandjate vastutus haigushüvitiste tasumisel ning edaspidi on tööandjate vastutus hüvitada töötajatele 70 protsenti töötaja keskmisest töötasust haiguse teise kuni viienda päevani.

Ühtlasi suureneb haigekassa vastutus, kes edaspidi kompenseerib haigushüvitise kulud alates kuuendast haigestumise päevast.

Uus regulatsioon on kavandatud kehtima 1. jaanuarist kuni 30. aprillini väljastatud töövõimetushüvitistele.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments