Valitsus taastab siseruumides 2+2 nõude ja maskikohustuse

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Valitsus kiitis tänasel kabinetinõupidamisel heaks meetmed, mida rakendada töökohtadel, kodus ja pereringis, ühistranspordis ning teistes avalikes kohtades, et piirata üha laialdasemaks muutuvat koroonaviiruse levikut ning kaitsta Eesti inimeste elu ja tervist. Muuhulgas taastub 2+2 reegel ja avalikes kohtades maski kandmise kohustus.

Peaminister Jüri Ratase sõnul on koroonaviiruse levikut puudutav olukord Eestis kriitiline ja haiglaravil viibivate patsientide arv kasvab kiirelt. „Koostöös sotsiaalministeeriumi, terviseameti ja valitsust nõustava teadusnõukojaga pakume välja soovitused ja ettepanekud, kuidas vähendada nakkuse levikut tööl, kodus ja pereringis, ühissõidukites ja muudes avalikes kohtades. Lisaks peame praeguses olukorras vajalikuks karmistada piiranguid kaubandusettevõtetes ning toitlustus- ja meelelahutusasutustes, et suudaksime viiruse levikut kontrollida,” ütles ta.

Meetmetele, mille rakendamine eeldab valitsuse korralduste muutmist, andis valitsuskabinet täna põhimõttelise heakskiidu. Vastavad korraldused annab valitsus praeguse plaani kohaselt sel neljapäeval.

Soovitused töökohal

Töötajatel soovitame teha võimaluse korral kaugtööd.

Tööandjatel soovitame valmistada ette kaugtöö plaani ja korraldada kaugtöö juhuks, kui töökohal nakatub keegi koroonaviirusesse.

Soovitame ära jätta kõik ühisüritused, sealhulgas jõulupeod, kus osalevad inimesed, kes igapäevaselt kokku ei puutu. Pereringis jõulupühade pidamine on loomulikult lubatud.

Soovitused kodus ja pereringis

  • Enne riskirühma kuuluva inimesega kohtumist tuleb veenduda enda nakkusohutuses ning külastamisel tagada ohutus: kanda maski, hoida distantsi ning puhastada käsi ja pindasid.
  • Hoolekandeasutustel tuleb tagada riskirühma kuuluvatele inimestele ohutud võimalused kontaktseks ja mittekontaktseks suhtluseks.
  • Kinni tuleb pidada ohutusreeglitest, mis kehtivad koroonaviirusesse nakatunuga koos elamisel, sealhulgas tuleb kanda maski, hoida võimalusel distantsi ja vältida temaga kokkupuudet ning puhastada regulaarselt käsi ja pindasid.

Meetmed avalikes kohtades ja ühistranspordis

  • Ühistranspordis, kaubandusettevõtete teenindussaalides ja nende üldkasutatavates ruumides ning konverentsidel, kontsertidel, teatris ja kinos tuleb kanda maski või katta nina ja suu. Selle täitmist palume jälgida ning inimesi informeerida vedajatel, kaubandusettevõtjatel ja ürituste korraldajatel. Maski ei pea kandma inimesed, kellele see on meditsiiniliselt vastu näidustatud (näiteks astmaatikud või vaegkuuljad), ning alla 12-aastased lapsed, võimalikud on ka teised põhjendatud olukorrad (näiteks juhul, kui transpordivahendis pole teisi reisijaid).
  • Vedajatel palume korraldada ühistranspordis maskikandmist puudutava teavituse, näiteks üleskutse “Hea reisija, pane mask ette!” Muu ohutusalane informatsioon tuleb panna ühistranspordivahendis nähtavale kohale.
  • Valitsus kehtestab oma korraldusega kaubandusettevõtete siseruumides asuvates teenindussaalides ja nende üldkasutatavates ruumides 2+2 reegli, mille kohaselt tohib üheskoos liikuda kuni kaks inimest ning teistega tuleb hoida vähemalt kahemeetrist vahemaad, välja arvatud perekondadel ja kui seda ei ole võimalik mõistlikult tagada. Reegel hakkab kehtima 16. novembrist.
  • Valitsus kehtestab oma korraldusega toitlus- ja meelelahutusasutustes inimeste gruppide vahel kahemeetrise vahemaa reegli, kusjuures ühes seltskonnas võib viibida kõige rohkem 10 inimest. Piirang ei puuduta ühe perekonna liikmeid, samuti ei puuduta see näiteks huviharidust ja laste mängutubasid.
  • Valitsus piirab oma korraldusega toitlustus- ja meelelahutusasutuste lahtiolekuaega alates keskööst kuni kella 6ni hommikul, et vältida inimeste kogunemist. Piirang ei hõlma toidu kaasamüüki.
Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
16 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Hooliv kodanik
3 aastat tagasi

Mind häirib see, et need “pasunad”, mis täna karjuvad valitsuse jõulisema tegevuse vastu, hakkavad pandeemia tipus süüdistama valitsust tegevusetuses. Tipp tuleb. Kui kõrge, seda saame me kõik oma tegevusega mõjutada. Võib olla see, et ma täna kannan maski , säästab kellegi elu lähitulevikus sh. “pasuna” elu. Oleme hoolivad.

kodanik
3 aastat tagasi

Mis kategooria on “rangelt soovituslik”? Kas sama mis “kategooriliselt vabatahtlik”? Nakatunute arv kasvab juba mitu nädalat mühinal ja valitsusel jätkus alles nüüd oidu mingi ebaselge soovitus anda. Millele need nädalad kulusid – omavahelisele kaklusele!

Postimees
3 aastat tagasi

Valdo…
Ära nüüd solvu, aga Sa oled rumal väheke?

Valdo
3 aastat tagasi
Reply to  Postimees

Ei solvu, kuna see on sinu arvamus ja kuulub sinule.
Päikest, t. Valdo

Valdole
3 aastat tagasi

kõiki ja kõike ei saa kontrollida ja tähehaaval ette dikteerida. Inimesel tuleb ikka endal ka ajudega tööd teha.Ei saa kaua maski kanda,no võtad siis korrra ära,maailm sellepärast seisma ei jää.

Valdo
3 aastat tagasi
Reply to  Valdole

Minu teda on karistatav Eestis teisele inimesele tervisekahjustuse tekkitamine tedmatusest või teadlikult. Näide, Kujutame ette ema, kes on esimesi kuid lapseootel. Tema organism vajab tänu lootele rohkem hapnikku, tema kui seaduskuulekas kodanik kannab maski millest tulenevalt kahjustab ta oma sündimatud last. Mida ma tahan rõhutada on, et me kõik oleme mõtlevad inimesed ja oma hirme ei või seadusesse panna. Miks müüjakse meile mingid maskid kohustuslikus korras maha. Haloo inimesed, selle maksame me tarbijatena kõik kaudselt kinni. PS. Kui meie looja oleks soovinud, et me käiksime maskid peas olek see juba sündides meil olemas.
Soovin meile kõigile tervet mõistust.

Kodanik
3 aastat tagasi
Reply to  Valdo

See on tõesti veidi veider. Miks rase kannab õues värskes õhus maski? Olen ise näind esimese laine aeg.

Valdo
3 aastat tagasi

Mina sain asjast aru nii; Tegu on soovitusega, millest tulenevalt seisukoht kujuneb. Kas teeme kohustuslikuks või ei tee? Minul tekkivad seoses maskikandmise kohustusega järgnevad küsimused; 1. Kuidas on võimalik sundida inimest kandma maski kui seda tehakse inimese tervise arvelt? Nimelt kui kanda maski, siis iga 30 min järgi tuleb see näo eest eemaldada ja 15 min hingata värsket õhku. 2. Kas keegi on arvestanud keskkonna kahju jms. mis tekkib kasutatud maskide utiliseerimisel? Nimelt õige utiliseerimine näeks välja selliselt; Võetakse kasutatud mask ja pannakse plastikkotti, mis rändab prügikasti. Mina näen maske aina rohkem tänavatel vedelemas. Mina soovitan jälgida kuhu trügid. 3.… Loe rohkem »

Ko & Roona
3 aastat tagasi
Reply to  Valdo

On olemas korduvkasutatavad maskid, pestavad maskid jms, isegi nn ühekordseid maske saab teatud tingimustel korduvalt kasutada.

juss
3 aastat tagasi
Reply to  Valdo

Äi pole Haapsalus ühtegi maski vedelemas näinud!

Valdo, mine kooli
3 aastat tagasi
Reply to  Valdo

Õpi õigekirja ja kirjavahemärke kasutama. Ära näita nii avalikult oma harimatust!

Georg
3 aastat tagasi

Info on tegelikult puudulik.
Piirangu jõustumise aeg on vaid ühe meetme juures. Aga mis ajast hakkab kehtima maski kandmise kohustus ja mis tähendab “katta nina ja suu” (panen käe nina ja suu ette?)?
Soovitused inimestele, kuidas väikeste kuludega sellest maski kandmise ohustusest läbi tulle ei teeks ka paha.
Ja kahjuks on vaja ka teada, millega tagatakse, et kõik neid meetemeid järgivad.
See on ikka meie ühine vastutus. Seni on enamus käitunud mõistlikult, aga pigem levib viirus igasuguste p…istide pärast.
Mingid nakatunud tondid jalutavad avalikus kohas ringi ja ametnikud ei saa (või ei taha) midagi teha.

Georg
3 aastat tagasi
Reply to  Georg

Vabandan kirjavigade eest! Ei kontrollinud kohe üle.

Vedurijuht
3 aastat tagasi

Paavo piirangud jôustuvad esmaspäevast 16.11.20

Paavo
3 aastat tagasi

Aga mina tahaks teada kuidas korraldab Kaubamaja oma ostuüritust, mis algab reedel kell 18, kuidas tagatakse 2+2 reegli järgimist.

Kodanik
3 aastat tagasi
Reply to  Paavo

Kellel mõistust, see sellistel üritustel ei käi.