Juhtkiri: Eesti pole Helmetele tähtis

Lääne Elu

info@le.ee

Joonistanud Ott Vallik.
Joonistanud Ott Vallik.

Rahandusminister Martin Helme ja endise siseministri Mart Helme süüdistused, et USAs on president Joe Bideni toetajad võltsinud valimistulemusi, pärineb vabariiklaste repertuaarist. Väited, et surnud on hääletanud, et kaubikutega on tuhandeid hääletussedeleid kusagilt juurde toodud, et mustanahalised said mitu korda hääletada, pärinevad Donald Trumpi poolehoidjate levitatavate kuuulujuttude nimekirjast. Neid levitatakse selleks, et mõjutada avalikku arvamust ja survestada kohtunikke ning riigiametnikke. Nende peamiselt sotsiaalmeedias levivate juttude eesmärk on külvata ebakindlust ja usaldamatust.

Inimesed kuulavad ning usuvad grammi võrra vähem ausasse valitsemisse. Kui taolisi jutte hakkavad aga levitama ministrid või europarlamendi liikmed, siis omandavad need veel suurema kaalu.

Trumpi poolehoidjate propagandavõte on pooltõdede või valede levitamine. Trump pole kaotust tunnistanud. Kui valimispettus tõeks ei osutu, siis kahtlus jääb südamesse paljudele Trumpi fännidele Ameerikas ja EKRE valijatele Eestis: et Biden pole ikka päris õige mees. Helmete sõnum on, et Ameerikas petetakse rahvast posti teel hääletamise lubamisega, Eestis aga e-hääletusega. Helmete poolehoidja hakkab mõtlema: kui juba Ameerika demokraatia ei tööta, siis kuidas saab see töötada Eestis?

Helmete huvi on püsida võimul ükskõik mis hinnaga. Soome peaministri Sanna Marini või USA presidendi Joe Bideni solvamine on toonud neile meediatähelepanu mitte ainult kodumaal, vaid kogu maailmas. Kõige hullem on asja juures see, et Helmed teavad, et nende väited pole tõesed. Nii Mart kui ka Martin Helme naudivad ärritust ja viha, mida toob kaasa valetamine ja solvamine. Nad rõõmustavad ägeda reaktsiooni üle, mis annab neile võimaluse oma valesid korrata. Niiviisi käitudes mõtlevad nad ainult iseenda häältesaagile, Eesti pole neile tähtis.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
38 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Meelis Malk
3 aastat tagasi

Tere kõigile. Ma olen pidanud siiani LE juhtkirju suhteliselt neutraalseteks ja lgp. peatoimetajat vähemalt oma lehes ajakirjanduslikku tasakaalukust hoidmas. Ega siis juhtkirju miskid tavatöötajad kirjuta. Üldjoontes on see õnnestunud aga seekord on mindud ikka üle piiri. Hr. Karnau, ma väga loodan, et see 10.11.20 (Mardipäeva) juhtkiri ei hakka kunagi Teie elu mõjutama, sellest oleks väga kahju, sest häid vastaseid on niigi vähe järele jäänud. Aga Te peaksite teadma,et mina Läänemaa patrioodina armastan seda mereäärset maad ning ei kavatse sallida sellel maakamaral kõndivaid inimesi, kes Eestit armastavaid ja rahvuslikult mõtlevaid inimesi halvustavalt kujutavad. Kirjutage siis vähemalt oma nimi alla juhtkirjale. Vabandan… Loe rohkem »

Mis
3 aastat tagasi

jutt see on?

Tädi Maali
3 aastat tagasi

Eks igaüks räägib sellest kes ta ise on 😉

kas
3 aastat tagasi

sopaloopimise artikli vorpimisel eest makstakse tähe või sõna eest ja mis taks on

Einoh
3 aastat tagasi

Nii äge, ajalehe toimetuses on vist uus ametikoht tekkinud. Ideoloogiline kustutaja.. Päeval käisn lugemas, mitte ühtegii roppust, aga meelsus oli vale nagu näha.

Jajah
3 aastat tagasi

Ansip lubas kindlalt, et me saame rikkaks. Ma ootan praegu ja kahju on, kui nüüd keegi ära rikub midagi. See, kes midagi ära rikub nüüd, on süüdi.

Jjjj
3 aastat tagasi
Reply to  Jajah

Ansip on kõva mees, viis aljoša wabariigi pealinna keskusest minema. Kas praegu oleks mõni igakuine umbusaldaja sellist asja julenud teha?

Enriko
3 aastat tagasi
Reply to  Jjjj

Ja Ansip maksis linnasüdame segipeksmise organisaatoritele Eesti riigi poolt valuraha, olles eelnevalt pronkskuju teisaldamisega viivitanud viimase vindini. Lõpuks ei saanud ta rohkem viivitada, sest jäänuks kogu eesti rahva ees koos reformierakonnaga avalikult ja kõige otsesemalt l.olliks. Sisuliselt seisis okupatsioonitähise teisaldamise taga Jüri Böhm oma kompromissitute pikettidega. Politseil oli juba piinlik arreteerida meest Eesti lipuga lehvitamise eest vabas Eestis vabal Tõnismäel.

Jjjj
3 aastat tagasi
Reply to  Enriko

Seda küll, kõik õige, aga ikkagi andis loa, kaitse oli nõrk, aga saadi hakkama lõpuks. Muu pask, kes kus maksis ja miks kurjategijad õigeks mõisteti jäägu sinnapaika, eesmärk oli saada meie rahva mõnitamise mälestusmärk kesklinnast minema, seda ka tehti.

luki kaidu
3 aastat tagasi
Reply to  Jjjj

kuulsin eila turu peal Ansipil , vähe jäänud ………jääb varsti veoka alla , urood

luki kaidu
3 aastat tagasi
Reply to  Jajah

aga kusjutagures , oli meil ka üks prefekt , kes noori tüdrukuid jahtis taga öises linnas , et see värdi ennast pööraks rsk , seal kus ta on

Sõnavabadus Karnau moodi
3 aastat tagasi

Kommentaar kadunud – Liberaalidele-karnaudele pole tähtis Eesti, vaid liberaalide diktatuuri kehtestamine. Sõna on vaba vaid liberitele!

1959
3 aastat tagasi

Kuhu kadus minu kommentaar? Küsisin kes on artikli autor ja ütlesin , et vene aeg oleks nagu tagasi?

Mnjah
3 aastat tagasi

Vanasti oli rahvatarkus, et ega sitast saia ei tee. Ju siis LE omanikul on lootus helgema tulevikule, samas pidi lootus olema lollide lohutus. Kvaliteetajakirjandusest on asi ikka valgusaastate kaugusel. Äkki peaks jääma ainult kohalike kommunaaluudiste juurde, sinna kuhu tase ulatub. Kokkuvõtlikult ei ole vahet Eesti jaoks, kes on tulevane USA president vaid tähtis on see, et meil tuleb ükskõik kellega seal normaalselt läbi saada ning enne ametlike tulemuste kinnitamist ei ole mõtet suurelt kireda. Tark ei torma.

Milleks kiruda?
3 aastat tagasi
Reply to  Mnjah

Selle asemel, et Lääne Elu kiruda ja õpetada, hakka ise kvaliteetajalehte tegema! Suurepäraseid sõnaseppi-kaasautoreid leiad siitsamast kommentaariumist hulgi!

Hmm
3 aastat tagasi

Hakka ja hakka. Egas see nii lihtne pole ja kui miu väljaannet on mõtet nii väiksele maakonnale teha? See üks mis hetkel on, võiks ikka mitte ühte väravasse lööja. Seda kirubki. Vaadake neid artikleid, kas teile ei tundu natuke et midagi on valesti, mõeldud ainult ühe maailmavaatega inimestele

Mnjah
3 aastat tagasi
Reply to  Hmm

Eks igaüks näebki asju oma mätta kõrgusest lähtuvalt ehk kui seda metsa ees ei oleks. Mis kasu oleks 2 või 3 maakonnalehest, mis kiratsevad, sest turg on ahtake? Igal juhul suures pildis oleks parem üks tugev ja kvaliteetne maakonnaleht. Probleem on ju sisu ajakirjanduslikus kvaliteedis, mitte LE turupositsiooni nõrgestamise soovis. Aga eks igaühele on antud mõistmiseks ja tervikpildi nägemiseks oma kapaga hallollust ning kohalik konnatiik ongi asjade arusaamiseks väike kui ei ole ookeanis olemise teadmist või soovist sinna jõuda.

lugeja
3 aastat tagasi
Reply to  Hmm

Mina ei julgeks “ekre maailmavaadet” isegi tunnistada mitte. Häbi hakkaks. Milleks siin ajakirjanikke süüdistada. See mis juhtimises praegu toimub peaks iga normaalse jaoks piinlik olema.

Ehh
3 aastat tagasi
Reply to  lugeja

Võibolla peaksite siis Rootsis häbenema. Neid krdi häbenejaid on liigagi juba, kes oma maad ja inimesi häbenevad. Põhjanaabrid on ses suhtes küll meist arukamad, keegi ei häbene enda inimest. Kelle või mille krdi ees sa häbened? Keegi mujalt riigist on kõrgem olend või? Väga vale, ärge häbenege nipalju! Kõigile ei saa meeldida nagunii, kui ühele kummardad, siis teisele näitad tagumiku.

Mhmh
3 aastat tagasi
Reply to  lugeja

Kusjuures ongi normaalse inimese jaoks piinlik näha, et vaid (liba)liberaalidel on sõna vaba.
Piinlik on kahekeelsus, topeltmoraal, petmine, korruptsioon, sallimatu sallivus jne.
Jah, olen nö. ekre-meelne, aga mina küll ei häbene oma analüüsi- ja mõtlemisvõimet. Miks peaks?!?

viloloog
3 aastat tagasi
Reply to  Mhmh

Ega Suur Juht ju ka ei häbene!

Hellat
3 aastat tagasi
Reply to  Hmm

Miks mitte mitu ajalehte maakonnale? Esimese vabariigi ajal ilmus Läänemaal keks või kolm kohalikku lehte.

Agu
3 aastat tagasi
Reply to  Hellat

Teil on õigus, ka sel ajal hoidis eestimaa rahvas kahte leeri, samamodi nagu tänagi. Vene aeg 50a ei lasknud meil endis selgusele jõuda, nüüd paistab, et jätkame sealt kus pooleli jäime. Ehk saame ükskord ka ühtseks rahvaks, kui aega antakse. Paistab, et see uus liit seda ei soosi, et meil aega oleks.

Enriko
3 aastat tagasi

Lääne Elu ise reklaamib ennast kvaliteetajalehena, PÄRIS ajakirjanduse, mitte mingi neomarksistliku niši- või parteilehena. Olgu siis olla! Üle ühe numbri küsige nt. 2. lk. suur kolumn konservatiivilt. Las lugeja ise hindab, kelle jutt on tõepärasem.

Ja siiamaani
3 aastat tagasi

ei saa loll lumpen aru, et Ligi poolt Rõivastatud Kaja Kallas, käevangus Sikutava Kaljulaiuga viivad kõik lõhestunud eestlased räusates tolerantsele Saarele. Head teed! Eestlaste kogukond kasvab väljapool Eestit jõudsalt pärast nn. voodi+pangakriisi. Kes siis riigi paadi kummuli kangutas?