Läänemaa tooted saavad oma märgise

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

Läänemaa asulate nimede stiiliraamat. Peeter Särg
Läänemaa asulate nimede stiiliraamat. Peeter Särg

SA Läänemaa hakkab maakonna ettevõtete toodetele ja teenustele andma oma märki, et eristada ja esile tõsta Läänemaa kaupa.

SA Läänemaa avalikustas statuudi ja kujundusmaterjalid, mille alusel Läänemaa ettevõtjad saavad kasutada märgist, mis viitab toote või teenuse Läänemaa päritolule. Märgist saavad taotleda kõik Läänemaa ettevõtjad ning tuleval aastal on planeeritud Läänemaa oma märgise kandjatele ka spetsiaalne turunduskampaania.

Märgise kasutamine on tasuta.

„Koos Läänemaa brändi arendamisega tekkis mõte, et ettevõtteid võiks koondada ka üks bränd, mille alusel inimesed tunneksid ära Läänemaa kaubad ja teenused. See ei teki üleöö ning märgis tuleb n-ö sisse töötada. Näiteks Hiiu- ja Saaremaa tootemärgised on meie kaubanduskettides eristatud ning inimesed tunnevad need ära. Loodame, et tulevikus eristab meie kaupa ka Läänemaa märgis,” sõnas SA Läänemaa juhataja Anu Kikas.

„Täpsemat turundusstrateegiat veel paigas pole, sest me tahame selle teha koos ettevõtjatega ning saada selleks ka vastavat sisu. Ehk et kampaania tuleb, aga 2021. aasta alguses. Praegu hakkame tegelema kampaania ettevalmistustega. Üks eesmärkidest on kindlasti, et eelista läänemaist ehk kohalikku,” ütles Kikas.

Märgi „Läänemaa OMA” kasutamise statuut ja ka kujunduselemendid on loodud nii, et see piiraks nende kasutajaid võimalikult vähe. Samas peavad kõik, kes soovivad märgist kasutama hakata, esitama SA-le Läänemaa vastavasisulise taotluse.

Läänemaa omamärgise saamiseks tuleb kasutada kohalikku toorainet või oskusteavet. Märgise statuudi järgi peab toote või teenuse valmistamine väärtustama traditsioone. Statuudi järgi tuleb märgist väärikalt kasutada. Sihtasutus Läänemaa võib märgise ka tootelt ära võtta, kui seda on valesti kasutatud.

Märgise lõi Peeter Särg Naxti OÜst.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
7 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
on juba
3 aastat tagasi

super bränd- pakitud eestis

velakam
3 aastat tagasi

to laanamaa

Krahvinna
3 aastat tagasi

Suurepärane! Läänemaa ärkab!

Mnjah
3 aastat tagasi

Järgmiseks teeme Haapsalu märgise, ja siis veel linnaosade ja tänavate järgi jne…

Ahsoo
3 aastat tagasi
Reply to  Mnjah

Millest te aru ei saa!? Läänemaa kvaliteedi märk aitab hea toote korral palju edasi. Kui on kvaliteetne toode, siis inimene selle märgistusega just seda hakkabki otsima. Kaupade teenuste pakkumine on nüüdsel ajal nii kirju, et raske midagi välja valida, kui aga kindel suunav märgistus on, siis see lihtsustab otsinguid. Kõige olulisem on seda märki mitte niiöelda häbistada, siis kannatavad kõik selle märgiga enda toodet teenust pakkuvad ettevõtjad.

toimekad toimetavad edasi
3 aastat tagasi
Reply to  Mnjah

Mis teeb inimese siin nii irooniliseks? Pole endal mingit kaupa ega teenust, mida märgistada? No siis küll kaastunne ja tusk ehk arusaadav ka.

Agu
3 aastat tagasi

Mind huvitab, kui palju läks maksma läänemaa märgi loomine? Miski rahnu taoline pilt läks vist 100 000 maksumaksja raha. Oleks huvitav võrrelda