Jahimehed peavad plaani hundijahist loobuda

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Kulno Rehkalt. Foto: Urmas Lauri

Jahimeeste hulgas levib üleskutse hundijahist täielikult loobumiseks, samas on hundid viimastel nädalatel üha enam koduloomi murdnud.

Poolteist nädalat tagasi lõpetasid hundid Piirsalus 15pealise lambakarja, eelmisel nädalavahetusel tapsid hundid seal kolm hoovikoera. Läinud teisipäeval rappisid hundid Oongas koguni 70pealist lambakarja.

„Vältimaks huntide rünnakuid loomadele, soovitame loomaomanikel korrastada kiskjatõrjeaiad,” ütles keskkonnaameti jahinduse peaspetsialist Margo Tannik. „Korralik kiskjatõrjeaed on 1,2 meetri kõrgune 5-liiniline elektrikarjus, mis on korralikult paigaldatud ja pingestatud ning mille madalam traat on maapinnast kuni 20 cm kõrgusel. Ööseks tasub loomad ajada lauta või väiksemasse suletud ööaedikusse hoonete vahetus läheduses.”

Artikli lugemiseks tellige päevapilet, digipakett või logige sisse!

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
20 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
arvaja
3 aastat tagasi

Kui mina veel noor olin siis laulsime- pioneer ei karda hunti-vilistab kui näeb ta tonti.

Heino
3 aastat tagasi

Paraku peame ju meie kõik selle huntide poolt tehtu kinni maksma. Lambakasvatajad saavad riigilt toetust hundikindla aia rajamiseks, mis ei toimi. Kunagi saavad nad ka huntide poolt murtud lammaste eest riigilt toetust. Kes on aga riik – need oleme ju meie kõik. Kõigi taskust natuke.

Agu
3 aastat tagasi
Reply to  Heino

Kui palju te maksate?

Enriko
3 aastat tagasi

Soovitav on enne kommenteerimist läbi lugeda LE täispikk artikkel. K. Rehkalt seletab seal hundijahist loobumise idee arusaadavalt lahti. Boikoti mõte on hundikultuse pendel sellisesse äärmusse lasta, et pimedatelgi silmad avaneks (tegelikult tuleks suuri hundisõpru sundida omakasvatatud koduloomade jäänuseid koristama. Väga kainestavalt mõjub ka hundikarjast teadvel olles Martna-Saanika 10 km kruusatee läbimine pimedal ajal üksi jalgrattal või jalgsi). PS! (mitte küll samas võtmes): kas metsalanetajaid ei saaks kuidagi lageraideid boikottima vihastada? Mõelda vaid, et harvesterid jäetakse nurka seisma vihjega: küll te varsti näete, mis juhtuma hakkab! 😛 Nojah, looda sa…

Tohoh
3 aastat tagasi
Reply to  Enriko

mis te maksate selle lehe lugemise eest raha või? Muud pole rahaga tõesti teha või olete pururikas?

Enriko
3 aastat tagasi
Reply to  Tohoh

Täpselt sõnastatud küsimus! ME maksame jah kamba peale paberlehe ostu kinni, sest kohalikke uudiseid loeti isegi eelmises ‘murdmatus liidus’. PS. Vaatan, et LE netiversioonis polegi täna mainitud LV plaani hävitada Posti t. ühe tänavapoole allee, et jalgrattarajale ruumi teha. Ses mõttes tõsi, et ega häid uudiseid siit leia jah. Olen küll rattasõber aga tundub, et otsustajad ise ei kulge Posti tänaval ei jala ega rattaga, et puud neile niiväga ette jäävad. Metsa elama kah ei saa minna. Sinna planeerib riik võsa, harvesteride songermaa ja hundid.

Tohoh
3 aastat tagasi
Reply to  Enriko

ära sa hunti karda, hunt tahab ka oma pere eest hoolt kanda. Väiksed kutsikad tahavad ka head elu.

Erwin
3 aastat tagasi

Kui jahimehi ei oleks, siis oleks loodus ikka täiega tasakaalust väljas!!??

juss
3 aastat tagasi
Reply to  Erwin

Kui nn looduse kroon oma räpast kärssa loodusesse ei segaks!

Suva
3 aastat tagasi
Reply to  Erwin

Kui inimesi ei oleks , siis oleks kõik tasakaalus !

jahimehed
3 aastat tagasi

kes otsustas kõikide jahimeeste eest?

!!!
3 aastat tagasi
Reply to  jahimehed

Keegi pole kellegi eest midagi otsustanud! On tulnud lihtsalt ettepanek, lõpetada see näiline jaht, sest näiteks viimasteks kaheks aastaks jahimeestele ette antud max lubatud limiitide puhul pole enam tegu jahi, vaid “pakasuhhaga”, nagu jaht käiks! Isegi nuhtlusisendite laskmiseks ei anta enam lubasid!

hmm
3 aastat tagasi

väga õige! Ei pea pidevalt tapma ja hävitama loodust. Võtan koera, ei viitsi teda koolitada, panen parem ketti ja kui hunt ta maha murrab, siis tuleb terve mets maha võtta ja kõik loomad seal elavad maha lasta. Selline mõtteviis pole õige

Läänlane
3 aastat tagasi
Reply to  hmm

Iga aasta uut telefoni pole ka õige osta

hmm
3 aastat tagasi
Reply to  Läänlane

täpselt

Impeerium
3 aastat tagasi
Reply to  hmm

Elate maal? Peate loomi? Olete kirglik looduses kõndija? Palun selgitage oma kommentaari mõtet natukene rohkem lahti. Minu meelest käib jutt tasakaalust, mitte tapatalgutest. Ja inimesest kõige selle keskel.

juss
3 aastat tagasi
Reply to  Impeerium

Kui inimene hakkab looduse tasakaalu reguleerima on tulemuseks kaos!

hmm
3 aastat tagasi
Reply to  Impeerium

Naljatilk! Inimene ei oska küll looduses tasakaalu luua ja see on fakt, mitmeid kordi tõestatud fakt! Täitsa arulage jutt minuarust, et “kõikvõimas” inimene teab täpselt, kuidas loodus toimib. Hävitada oskab, see on selge, aga kas see mingit tasakaalu loob, selles küll kahtlen

2. kodanik
3 aastat tagasi
Reply to  hmm

Inimene peab ennast kehtestama, aga mitte laskma huntidel ennast nahka panna. Kui meie esivanemad oleks samamoodi targutanud ja filosofeerinud, siis poleks meid siin kommenteerimas. Tasakaal tähendabki seda, et inimene elab oma elamises ja hunt metsas. Ja jutt ei käi huntidest ainult. Tahad Sa tõesti väita, et pole kordagi elus kärbsepiitsa ja hiirelõksu kasutanud? Ja kui juhtud kubemetäid saama, siis lased nendel rõõmsalt edasi pesitseda niikaua, kui neil soovi on?

ja jah
3 aastat tagasi
Reply to  hmm

Raha tuleb seina seest ja vorsti ostad poest, eks. Pole neid lambakasvatajaid sulle vaja, kas nii? 🙁