Läänemaale lisandus üks koroonahaige, kes sai nakkuse nostalgiapäevadel

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Viimase ööpäevaga lisandus 35 positiivset testi, neist üks Läänemaale. Kokku analüüsiti viimase ööpäeva jooksul Eestis 2 344 haigust COVID-19 põhjustava SARS-CoV-2 viiruse esmast testi.

Rahvastikuregistri andmetel laekus enim uusi positiivseid testitulemusi Harjumaale, kus koroonaviirusesse nakatumine tuvastati 18 inimesel. Ida-Virumaale laekus 12 ning Raplamaale, Hiiumaale, Läänemaale ja Jõgevamaale lisandus üks uus koroonaviiruse juhtum. Ühel positiivse testitulemuse saanul puudus rahvastikuregistris märgitud elukoht – reeglina on sellisel juhul tegemist välismaalasega. Viimase 14 päeva haigestumus 100 000 inimese kohta on 39,43.

Läänemaa uus koroonaviiruse juhtum on seotud nakatumisega Haapsalu nostalgiapäevadel. Lisaks sellele on tänase info kohaselt kaheksa Harjumaa elanikku saanud viiruse Haapsalu nostalgiapäevi külastades.

Harjumaa 18 (neist 14 Tallinnas) uuest juhtumist kolm on seotud nakatumisega pereringis ning kaks nakatumisega koolis. Ühel juhul toodi viirus sisse Ukrainast, ülejäänud juhtumite asjaolud on veel täpsustamisel.
Põhja regionaalosakonna inspektorite jälgimisel on ligi 2000 inimest, kellest 273 on haigestunud. Kokku saab põhja regionaalosakonna tööpiirkonnas eristada kuute kollet, millest suurimad on Ida-Tallinna keskhaigla kolle (34 nakatunut, neist 22 on haigla töötajad) ja Läänemere gümnaasiumi kolle, kus on haigestunud 24 õpilast ja 8 õpetajat. Päästeameti koldega on seotud seitse juhtumit, nakatumisega töökohal kuus ja pereringis samuti kuus juhtumit.

Ida-Virumaa uutest juhtumisest kolm on seotud nakatumisega pereringi ning kolm nakatumisega töökohal. Kahel juhul saadi haigus tuttavalt, ühel juhul toodi viirus sisse Venemaa Föderatsioonist ning ühel juhul saadi nakkus koolist. Kahe juhtumi asjaolud on täpsustamisel.
Kokku on ida regiooni tööpiirkonnas kaheksa aktiivset kollet, millest Kohtla-Järve töökoha koldega on seotud seitse, esimese Sillamäe töökoha koldega 13 ja teise Sillamäe töökoha koldega 8 inimest. Tutvuskonna koldega on seotud 30, Tammiku põhikooli koldega 11 ning Kohtla-Järve sünnipäeva koldega viis inimest. Teise Ida-Virumaale pereliikmete ja tuttavate koldega on hetkel seotud kuus inimest (neist üks elab Tallinnas).
Täna lisandus Ida-Virumaale uus kooliga seotud kolle Kohtla-Järvel, koldega on hetkel seotud kuus haigestumist (neist kaks nakatunud pereliikmed).

Ida regionaalosakonna jälgimisel on üle 900 inimese, kellest on haigestunud 175.

Jõgevamaa uue haigusjuhtumi asjaolud on selgitamisel. Lõuna regiooni tööpiirkonnas on tänahommikuse seisuga kolm kollet – 21 inimesega Võru sünnipäeva kolle, 11 inimesega matusekolle ja töökoha kolle (15 inimest). Lõuna regionaalosakonna jälgimisel on koroonaviirusega seoses üle 350 inimese, kellest 43 on haigestunud.

Hiiumaa uus juhtum on seotud nakatumisega töökohal, Läänemaa uus koroonaviiruse juhtum on seotud nakatumisega Haapsalu nostalgiapäevadel. Lääne regionaalosakonna jälgimisel on üle 160 inimese, kellest 15 on haigestunud.

Seoses koroonaviirusega vajab haiglaravi 31 inimest

27. septembri hommikuse seisuga vajab Eestis koroonaviiruse tõttu haiglaravi 31 inimest, juhitaval hingamisel pole ühtegi patsienti. Koju ei saadetud ühtegi patsienti ega avatud ühtegi uut koroonaviiruse juhtumit.

Tänaseks on haiglates lõpetatud 454 COVID-19 haigusjuhtumit 441 inimesega.

27. septembri seisuga on tervenenud 2 506 inimest. Neist 1 918 inimese (76,5%) haigusjuhtum on lõpetatud, 588 inimese puhul (23,5%) on positiivsest testist möödunud rohkem kui 28 päeva ja inimene ei viibi haiglaravil ehk ootab tervenemise kinnitamist.

Eestis on kokku tehtud ligi 205 000 esmase testi, nendest 3 200 ehk 1,56 protsenti on olnud SARS-CoV-2 viiruse suhtes positiivsed. Koroonatestide täpsemat statistikat saab vaadata www.terviseamet.ee/koroonakaart.

Terviseamet paneb südamele: Kuna lähikontaktiks loetakse olukorda, kus inimesed viibivad teineteisele lähemal kui 2 meetrit ja pikema aja jooksul kui 15 minutit, siis haigena koosviibimisele minek on kindel viis oma sõpru nakatada – sageli viibitakse tunde tihedalt koos kinnises ruumis ning räägitakse valjul häälel. Viimane aitab viiruseosakestel aga veelgi paremini levida.

Kindlasti võiksid üritustel osalejad oma telefoni paigaldada koroonaäpi HOIA, mis aitab võimalikku lähikontakti tõhusamalt tuvastada.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
13 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Mõte
3 aastat tagasi

Kedagi süüdistada tundub mulle küll rumalusena. Oleme kõik mõistusega varustatud inimesed, kes on võimelised ise valima oma tegavusi ja käike ja vastavalt sellele suutelised ka ise tagajärgedega hakkama saama!

Tont
3 aastat tagasi

Ja kuidas saab üldse tõestada,et need 9 inimest kõik just sealt nakkuse said ?? Kindlasti lakkusid mõned neist kuskil mujal. Kui tuhandest mõned haigestusid,on see loomulik kadu- ei saa ju elu seisma panna.Kui ma näitex tripperi saan,kas siis pean elu lõpuni kuival olema ??

vabandust aga
3 aastat tagasi

milleks siis selline võimas organisatsioon nagu Terviseamet ? Seal peaks olema pädevaid inimesi, ütlema,mida me sel raskel ajal tohime teha ja mida mitte.Oleks ameti poolt käsk,et ei tohi teha, polekski tehtud.

Logistik
3 aastat tagasi

Nostalgiapäevad olid sel keerulisel aja väga tore üritus. Vabaõhuürituseks oleks võinud jäädagi. Ürituse korraldajatel ei ole meditsiinilist haridust ja nad riskisid- tegid ka peo siseruumide. Läks kehvasti. Minu küsimus on- miks Tervisekaitseametnikud andsid loa teha Vanakinos pidu? Nemad peaksid tõmbama piiri, mida võib ja mida mitte. Milleks süüdistada korraldajaid?

Kas
3 aastat tagasi

Nostalgiapäevadel oli mingi eriline viirus, et nii pikalt toimib. 10 päeva loetakse peiteajaks
või olen millestki valesti aru saanud. Täna on 27. september, aga Nostalgiapäevad olid 11.- 13.september?

Linlane
3 aastat tagasi

Hea oleks kõik joogikohad sulgeda kell 22.00, see, et alkoholi müüakse kella 24.00 ja edasi on avatud pole mingi lahendus, joogid ostetakse valmis ja pidu võib pool ööd kesta kontrollimatult. Rohkem võiks arvestada valdava osaga elanikest, kes neid asutusi ei külasta ja sooviksid turvalist elu

Mati
3 aastat tagasi

Tõepoolest, saite, mis tahtsite.

kes
3 aastat tagasi

võtab vastutuse selle koroonaleviku keskuse loomise eest vanakinos

Linlane
3 aastat tagasi
Reply to  kes

Just nimelt-kes?

Rae
3 aastat tagasi
Reply to  Linlane

Oot, oot, kas seal käisid ainult alaealised, kes ei teadnud koroonat midagi? Kui täiskasvanud, siis igaks vastutab iseenda eest. Või kuidas?

Linlane
3 aastat tagasi
Reply to  Rae

Nad võivad ju enda eest vastutada aga sellest on vähe, kannatavad rohkem teised-süütud inimesed

Olle
3 aastat tagasi
Reply to  kes

Mis keskus???:) naljatilad

ehk lõpetaks juba
3 aastat tagasi
Reply to  kes

Üritus ei tule kunagi kellelegi kallale. Viiruse aeg paratamatult on eriline ja seda liigub nii ehkk naa. Miks peaks korraldaja süüdi tehtama?