Hundid murdsid Oongas poolsada lammast

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Oongas murtsid hundid Reigo Soosaare veidi üle 70 lambast koosnenud karjast maha poolsada. Foto: Karl Kalamees
Oongas murtsid hundid Reigo Soosaare veidi üle 70 lambast koosnenud karjast maha poolsada. Foto: Vello Vichterpal

Poolteist nädalat tagasi lõpetasid hundid Piirsalus 15pealise lambakarja, nädalavahetusel tapsid hundid Piirsalus kolm hoovikoera, teisipäeval rappisid hundid Oongas 70pealist lambakarja.

Kui Piirsalus murti 15 lambast maha 14, siis Oongas on Reigo Soosaare 70 lambast elus veel kõige enam paarkümmend.

“Üleeile 16.30 ajal, kui sealt läbi käisin, siis oli leitud 49 laipa (mõnele hinge vaakuvala hädatapp tehtud), aga mõned olid veel kadunud,” teatas piirkonnapolitseinik Vello Vichterpal täna hommikul.

Vihterpali sõnul on Soosaare lambaaed 1,2 m kõrge ja viie traadiga, mis olid elektrikarjuse voolu all.

Lambaaiast on lähimate majadeni umbes 50 meetrit. “Ja seal on elanikud,” selgitas Vichterpal. “Ühe memme koer oli esmaspäeva õhtul erilise tungiga tuppa tahtnud ja ilma ühtegi piiksu tegemata varju pugenud.”

“Vältimaks huntide rünnakuid loomadele, soovitame loomaomanikel korrastada kiskjatõrjeaiad,” ütles keskkonnaameti jahinduse peaspetsialist Margo Tannik. “Korralik kiskjatõrjeaed on 1,2 meetri kõrgune 5-liiniline elektrikarjus, mis on korralikult paigaldatud ja pingestatud ning mille madalam traat on maapinnast kuni 20 cm kõrgusel. Ööseks tasub loomad ajada lauta või väiksemasse suletud öö-aedikusse hoonete vahetus läheduses.”

Tannik soovitas kiskjakahjudest alati esimesel võimalusel keskkonnaametile teada anda. “Ainult nii saame tekkinud kahjud (sh koduõuelt minema viidud koerte puhul) akteerida ja hüvitada,” selgitas jahinduse peaspetsialist. “Tagantjärele kahjusid adekvaatselt hinnata on väga keeruline. Muu hulgas kahjuteadete põhjal otsustab keskkonnaamet, kas piirkonda on vaja väljastada hundi küttimise erilube.”
  
Keskkonnaamet hüvitab kahjustuse vältimiseks rakendatud abinõudele tehtud kulutused kuni 50% ulatuses.
 

Oongas murtsid hundid Reigo Soosaare veidi üle 70 lambast koosnenud karjast maha poolsada. Foto: Vello Vichterpal
Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
16 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
juss
3 aastat tagasi

Kas toimetuses pole ühtegi kirjaoskajat inimest? Masendav!

Hallhunt
3 aastat tagasi

Viiskas ajaleht laseb vastaspoolel ka rääkida. Läänemaal kütiti jahimeeste poolt minu metsadest eelmisel jahihooajal 475 põtra, 1709 metskitse ja 84 metssiga. Metsade maharaiumisest ma ei hakka parem rääkimagi! Tapetud loomi mulle ei hüvitata ja mulle ei maksta ka riigi poolt kinni 50% karjaaedade ehitamise maksumusest, millega jahimehi metsast eemale hoida. Noh, ega me neid ehitada ei oska ega taha ka! Tahan sellega öelda, et mul on kahju, et mu kutsikad sellisel kujul ennast välja elasid, aga mis teha. Selge on see, et nüüd karistusaktsioon tuleb. Aga see on tulnud alati – vahet pole, kas me elame metsas ja ei murra… Loe rohkem »

2. kodanik
3 aastat tagasi
Reply to  Hallhunt

Mis see metsaraiumine siia puutub? Pole nagu varem kuulnud, et hunt võsa sööks.

kodanik
3 aastat tagasi
Reply to  2. kodanik

aga te mõelge natukene, et kuidas on metsad ja nende kadumine seotud…näiteks kitsede arvukusega? Ja sealt edasi, huntide toidulaua küsimus jne. Proovige punktid joonega ühendada.

2. kodanik
3 aastat tagasi
Reply to  kodanik

Metskitsede arvukus on olnud viimastel aastatel tõusutrendis. Ehk siis metsade raiumine tõstab kitsede arvukust, huntide toidulaud on kitseliha täis ja neil on sellest siiber ning seepärast murravad koduõuedel koeri ja karjamaal lambaid? Ise ka aru saad, mida välja mõtlesid? 🙂 Ma parem ei proovi seda punkti ja joone teemat, sest see ei pruugi hästi lõppeda….. 🙂

kaua võib
3 aastat tagasi
Reply to  2. kodanik

2kodanikule teadmiseks, et hunt jah võsa eisöö, küll aga teisi metsloomi. keda ta küttida suudab, kui aga metsad maha võetud, siis need metsloomad ongi parematesse metsadesse, mis varju pakuvad läinud ja huntidel on vaja palju vaeva näha , et neid sealt metsast kätte saada, küll aga lambakarja sisse minnes on kutsikate jahiõppe materjali murdisõppeks oi kui palju. Mul on ka küsimus Keskonnaametile, et kas tõesti on teie arvates õige hüvitada tapetud loomi selle asemel, et mõistusega võtta ja hundilaskmislubasid kordades suurendada,sest aasta möödudes uuel sügisel on kõikneed kutsikad juba kõvad lambatapjad ja hunt on tark, ta teab hästi kust eelmine… Loe rohkem »

Enriko
3 aastat tagasi

Kaheldamatult on riigil võimekus lasta hävitada Eestist kõik hundid. Või lasta huntidel murda kõik lambad. Milline oleks kuldne kesktee? Kes peab selle määrama? Kas kabinettides istuvad spetsialistid, kariloomade omanikud või loodust vaid turistina külastavad rahvahulgad? … Ehk peaksid hundid elama vaid reservaatides ja loomaaedades, kui Eestisse looduslik mets maha raiutakse? Hiiumaa oli vist aastakümneid hundivaba. Ei mäleta nagu kurtmist, et looduslik tasakaal olnuks seal hukka läinud. Teine variant on lasta huntidel möllata, kuid siis tuleb muuta ka koduloomade pidamise tavasid. Möödunud aastatuhandetel lambaid omapäi aasal lonkida ei lastud. Oli selline amet nagu lambakarjus. Võib olla ei peagi lammaste kasvatamine nii… Loe rohkem »

Vello Vichterpal
3 aastat tagasi
Reply to  Enriko

Kui lisada niigi hinnalisele lambaliha kilole vel otsa 24/7 karjuse tasu siis kujuneks selle lihakilo hind ilmselt hoopis kõrgustesse. Niivõrd rikkaid väiketalunikke, kes suudaksid investeerida tarkade linnameeste poolt välja mõeldud võimalustele loomapidamises meil maal eriti ei leidu. Lapstööjõu kasutamisel tänapäeval karjakuna ei ole kah enam väga reaalne lahendus. Mitte kunagi ei ole võimalik hävitada kõike hunte ka kõige suurema pingutusega. Viiekümnendatel on seda proovitud ka mürgitamise teel aga.. Peale seda on hunti lindprii ulukuna kütitud aastakümneid aga hävitada ei ole neid suudetud. Sovhoodid Kolhoosid rahastasid hundijahi prigaade ja neile maksti selle aja eest palka, mis tänapäeval on mõeldamatu. Riigil ei… Loe rohkem »

Enriko
3 aastat tagasi

Ma arvan, et tänapäeva tipptehnikaga (öövaatlusseadmed, relvaoptika, droonid, rajakaamerad, sidevahendid) oldaks huntide likvideerimisele samm lähemal kui vene ajal. Iseasi, et lumeta talved annavad huntidele lisašansse. Ja kuskilt Venemaalt võib iga kell üle piiri imbuda uus hundipaar Eestisse uut sugupõlve looma. … Lambaliha omahind läeks koos karjase töötasuga (kui karjaseks pole just talupere oma liige) ilmselt jah kalliks. Aga samas üks kommentaator siin nimetab tavakodanikule suurena tunduvaid arve Läänemaal eelmisel jahihooajal kütitud metsloomade kohta. Ons ikka kindel, et hundid murraks arvukalt koduloomi, kui metskitsed neile paremini kättesaadavad oleks? (4-6-el suurel kutsikal on muidugi suva keda lusti pärast murda, peaasi et ohvrid… Loe rohkem »

Maalt
3 aastat tagasi

Kus nüüd siis ministrid on, kes maameest kaitsevad. Las hundid möllavad, EKRE on vait kui kult rukkis

Enriko
3 aastat tagasi
Reply to  Maalt

EKRE ministrid, nagu ise’gi uudistest näed, peavad päevast päeva (ja nii juba aastaid!) KULUTAMA OMA AEGA JA ENERGIAT kuritegeliku, destruktiivselt käituva opositsiooni peale. Pealegi pole enamik ministeeriume EKRE hallata. Ja kolmandaks, enamik ministritele alluvast ametnikkonnast on paika pandud sotside ja reffide ajal, jätkates endiste isandate valitsusstiili. Kes neid vallandada üritab, saab kraesse kogu eestivaenuliku peameedia tulejõu. Laias laastus võib öelda, et te ise, reffide/sotside valijad, olete endile väärilise saatuse valinud – elukauge, Brüsselimeelse, perverssusi ülistava, alandlikult maailmavaimu ees koogutava. Tore oleks, kui te silmad avaneks ja vähemalt üritataksitegi midagi muuta, kuni ajaloos selleks aken veel avatud on.

jahimees
3 aastat tagasi
Reply to  Enriko

Ei ole kuigi tark jutt, ulukiseire osakond määrab küttimislimiidi ja maaelu minister saab kaasa rääkida. Kõike paha ja kurja ei ole mõtet eelmiste valitsuste kraesse keerata. Ekre, kui rahvaliidu järglane peaks siis ka palju vatutust kandama rahvaliidu aegadest. Vaata peeglisse ja keda sa näed……

Enriko
3 aastat tagasi
Reply to  jahimees

Võib olla kaaluksid ise valitsuse liikmeks pürgimist? Ega maaeluministri (või kes seal kõik jahivaldkonnaga seotud on) päevatöö ainult jahindusega piirdu. Valdkondi on kümneid, kui mitte sadu ja iga valdkonna eest vastutab oma asjapulk. Kui nüüd sulle, ministrile, kargab äkki kraesse refiaegne stammametnik listeeriahüsteeriaga, täites kõik su järgnevad päevad kitsalt kalabakteri pärast aru andmise nõudega, kuidas siis peaksid igapäevatöös saja alamvaldkonna jälgimisele keskenduma? Või võta sotsiaalministeeriumi LGBT- meelsed ametnikud. Keda neist on ametisse seadnud keskid või ekre? Kas pole nad mitte sotside koalitsioonisoleku ajast pukis? Ja kui minister vastutöötavat ametnikku välja vahetada üritab, algab skandaal. Ei saa olla nii pime, et… Loe rohkem »

Enriko
3 aastat tagasi
Reply to  Enriko

Mul on praktilisem soovitus ka, mis ei sõltu valitsuses olevast parteist. Nimelt olen ise püüdnud aastaid tagasi teadvustada ametnikele ja seadusandjatele üht (võõraste) lemmikloomade ja inimeste vahelist probleemi. No kuidagi ei õnnestunud! Elu ongi selline, et Olümposele jõuavad üldrahvalikku vastukaja põhjustanud juhtumid (a’la kassipoja uputamine), asjast huvitatute jõuline lobitöö või valitsejate isiklike sõprade mured. Üks-kaks tundmatut häält ei pane karavani suunda muutma, kui just otseselt verd ja liha ei pritsi. Oonga massitapu puhul pritsis. Kirjutage siis ise ja kutsuge teisigi sellest ametkondadele kirjutama. Sundige neid reageerima, teadvustage probleem lisaks madalama astme ametnikele ka kõrgemale juhtkonnale. Sest isegi hea ametnik/minister pole… Loe rohkem »

Kellele
3 aastat tagasi
Reply to  Enriko

Lambad on kodustatud loomad, seega tuleks neid ka nii pidada – korralik aed ümber ja ööseks lauta ajada. Kahjuks on näha et paljud praegused lambapidajad hoiavad lambaid nagu metsloomi 24/7 aastaringselt ilma mingi peavarjuta väljas ja ega nende ümber oleva aiagagi väga vaeva pole nähtud. Seega, vaadake kõigepealt peeglisse lambapidajad enne kui hunte süüdistama hakkate!

juss
3 aastat tagasi
Reply to  Enriko

Jüri Ratas on peaminister 2016. sügisest!