Juhtkiri: pidude haigus jõudis Läänemaale

Lääne Elu

info@le.ee

Joonistanud Ott Vallik.
Joonistanud Ott Vallik.

Ülimenukatest ja üle Eesti inimesi kohale meelitanud nostalgiapäevadest võib saada järgmine Saaremaa võrkpallimatš. Kevadel hakkas koroonaviirus suure pauguga levima Kuressaare võrkpallimängult ja mullifestivalilt, nüüd võivad levikukohaks saada Haapsalu nostalgiapäevad. Terviseamet on juba hoiatanud, et nostalgiapäevadel osalenud inimesed jälgiksid oma tervist.

Kui vabaõhuüritustel nagu vanasõidukite rongkäik või lossihoovis peetud laat on terviseameti hinnangul nakatumisoht väike, siis siseruumides on võimalus nakatuda suur. Esmaspäevaks oli kinnitust saanud, et kolm inimest, kes 12. septembri õhtul käisid Haapsalu Vanakinos nostalgiadiskol, on andnud positiivse koroonaproovi. Terviseameti Lääne regiooni juht Kadri Juhkam ütles, et peole minnes kolm inimest ilmselt haiged ei olnud, vaid said tõenäoliselt nakkuse sealt. See tähendab, et ilmselt liikus piduliste seas ringi üks või mitu juba haiget inimest.

Nagu viimasel ajal on palju räägitud, on koroona pidude haigus. Peol ollakse koos kauem kui 15 minutit. Peomeeleolus kipub distantsi hoidmine ununema ning eriti alkoholi mõju all ollakse joviaalsemad ja suhtlusaltimad. Samuti kiputakse siis valjul häälel rääkima või kontserdil esinejatega kaasa laulma – see kõik aga aitab viirusel veelgi paremini levida.

Tundub, nagu oleksid inimesed pärast kevadist eriolukorrast tingitud eluseisakut nagu kevadel karjamaale pääsenud vasikad. Kindlasti vähendas valvsust ka vahepealne nakatumiste vähenemine. Nüüd on selle kõige tulemusena nakatumine hoogsalt tõusmas.

Nüüd tagantjärele mõtleb kindlasti nii mõnigi Vanakinos peol käinu, et kui saaks aega tagasi kerida, siis jätaks sinna minemata. Olnut aga tagasi pöörata ei anna, kuid nüüd tuleb teha kõik, et viirus edasi ei leviks.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
13 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Mina arvan, et...
3 aastat tagasi

see pidutsemine oleks võinud ära jääda või õues olla. Jube vihaseks ajab see kõik! Inimesed jagunevad kahte rühma. Ühed kes ei usu, et see viirus ohtlik on ja teised, kas teevad kõik selleks, et mitte nakatuda. Kes soovivad pidutseda ja haigusesse ei usu võiksid saada kokku üksikul saarel ja sinna jäädagi. Ilmselt kaoks see viirus hoolivate inimeste hulgast üsna ruttu.

Aga mina arvan nii
3 aastat tagasi

On see viirus üldse olemas? Pigem lammaste karjamine et kõik väike ettevõtted põhja lasta ja ainult suurkorporatsioonid tegutseks ja ravimiamet saaks oma vaktsiine peale suruda. Huvitav et see “koroona” uus laine algas just siis kui tavalise gripi hooaeg. Aga noh ega lambad usuvadki kõike mida meedia räägib.

Lääne Elu
3 aastat tagasi

Miks üldse lubati see nostalgiadisco korraldada ja nüüd tahaks kuulata selle tegijate kommentaare aga need vennad istuvad nüüd nagu kuldid rukkis.

Vänt Võll
3 aastat tagasi

Nostalgiapäevad olid väga toredad ja seal oli oma tuhat inimest. Ning kui tuhandest 3 haigeks jäi, on see väike number ja enamik saab terveks. Kas jäämegi alatisex tuppa värisema ?? 😐

Ei no
3 aastat tagasi

Hakata nüüd inimesi süüdistama, selle asemel et näidata näpuga viiruse autorite poole. Eriline tase.

Liina
3 aastat tagasi

Ma ei usu, et ma olin ainus, kes arvas, et nii läheb ilmselt, sest selliste pidude puhul on tõenäosus päris suur.

Ott
3 aastat tagasi

Paluks mitte tekitada paanikat.

Küsimus
3 aastat tagasi

Mind huvitab nt, et kui sellest järgmine Saaremaa võrkpallimatš tuleb, siis kes linnas vastutuse võtab? Vot mis juhtub, kui linna ärimehed juhivad.

K.S
3 aastat tagasi

Alles paar juhtkirja tagasi ilmus ood koroonale.Et pidavat Haapsalu majanduse päästeingel olema.Maaliti pilti kuidas kohalikud kaupmehed rahas suplevad, kalamarja vitsutavad ja koroonat kiidavad…Kahtlesin juba siis asja mõttekuses ja nüüd siis paistab et ka Issand vihastas…
Ps! Olge ikka terved!!!

Kooviit
3 aastat tagasi

No tule taevas appi! Lõpetaks palun ära selle jura lp LE?

kohalik
3 aastat tagasi
Reply to  Kooviit

Milles siin LE süüdi on? Lõpetaks need ilma maskideta kogunemised ära. Püüaks nii haiguse levitamisest ja nakatumisest hoiduda. Vastutustunnet peaks rohkem olema.

N60
3 aastat tagasi
Reply to  kohalik

kavatsedki eluaeg nurgas istuda ja väriseda? Ega see koroona kuskile kao, jääb meile tavaliseks iga-aastaseks viiruseks nagu kõik need noraviirused ja gripp

Mhmh
3 aastat tagasi
Reply to  N60

Kas siis grippi ja muid nakkavaid haigusi võib erinevalt covid-19st levitada?