MTÜ Nõva Koolikogukond nõuab õpilaskodu korterit

Kaie Ilves

kaie@le.ee

Nõva kool. Malle-Liisa Raigla

Lääne-Nigula vallavanema Mikk Lõhmuse sõnul pole Nõva koolis õpilaskodu tarbeks piisavalt lapsi. Foto: Eduard Laur

Nõva kooli algkooliks muutmise vastu võitlev MTÜ Nõva Koolikogukond nõuab advokaadi vahendusel Lääne-Nigula vallalt enda valdusesse Nõva õpilaskodu korterit.

Lääne-Nigula vallavalitsus korterit MTÜ valdusesse ei anna. „Puudub usaldus ja kindlus, et nad seal tõesti ka õpilaskodu avavad,” ütles Lääne-Nigula vallavanem Mikk Lõhmus. Lõhmus lisas, et Nõva koolis pole lapsi, kes õpilaskodu vajaksid, ja pole ka juhendajaid – õpilaskodus peab olema ööpäevaringne järelevalve.

Artikli lugemiseks tellige päevapilet, digipakett või logige sisse!

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
30 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Vigur Vänt
3 aastat tagasi

Aga mina tean,et hr.Lõhmus on hea vallavanem ja ta valitakse ka järgmine kord tagasi. Valimised on tõe kriteerium,lambad.Väljamaa keeles-see ongi demokraatia.

Lammas (ilmselt)
3 aastat tagasi
Reply to  Vigur Vänt

Vigur VäntEesel, sulle ka paar välismaa väljendit mõtisklusteks: liitumisleping ja valimislubadused. See on ka demokraatia.

...
3 aastat tagasi

😀

Juhan Nõvalt
3 aastat tagasi

Vaadates volikogus enamuse omava valimisliidu nimekirja, siis enamik valla arenguprojekte on seotud valla volikogu liikmetega Österby sadamahoone Noarootsi volikogu liikmed, Oru kultuuripalee Linnamäe piirkonna volikogu liikmed, Taebla tööstusala, Taebla uus koolimaja, peenaramaa arendus Taebla piirkonna volikogu liikmed, Kullamaa kooli kapitaalne remont ja nipet-näpet siia sinna, et valimisliidu volikogu liikmed väga lärmi ei teeks, ainult Nõva sadama väljaostmine on sattunud väljaspoole kuldset ringi, no, et väga kisa ei tehtaks.

Oh Juku
3 aastat tagasi
Reply to  Juhan Nõvalt

Kui sa Nõvalt oleksid, teaksid kindlasti, et Nõva sadam on valimisliidu puudli, sotside rida. Eriti vaata selliseid põhimõttekindlaid tegelasi, kes juhivad ühe partei piirkonda ja samas kuuluvad teise partei nimekirjas volikogusse.

Huvitav kas
3 aastat tagasi

vallavalitsus maksab “Lääne Elule” selle eest, et kohalikke “uudiseid” alati vaid ühest küljest käsitletakse? Lisatasu veel Lõhmuse pildi eest kah peale!

Teised ääremaad - vaadake ette!
3 aastat tagasi

Taebla:
– uus koolimaja
– nüüd koolimaja juurde uus staadion

Nõva
– kottimine, kottimine, kottimine
– eelarve vähendatud 2 korda, kooli tase olematuks lastud
– “direktor” võimetu kirjavigadeta kirjutama, mis veel “juhtimisest” või “arendamisest” rääkida…
– ehk kokkuvõtteks on eesmärk sellest koolist lahti saada iga hinna eest, kui ei saanud üle rullimisega, küll siis saab kottimisega

Volikogu on Lõhmusel taskus ning meri põlvini, küll ühel hetkel ka need tüütud nõvakad oma vingumise lõpetavad kui millegi eest enam seista ei ole, kuna kõik on läinud. Või nii ta vähemalt arvab…

Täpsustaks
3 aastat tagasi

Siinkohal peab veel meelde tuletama, et geograafilise asukoha tõttu on Nõval endiselt saareline staatus ja riik annab kooli pidamiseks tavalisest suuremaid summasid. Paraku Nõva Koolile neid ei anta. Ühises potis kasutataksegi rahad hoopis näiteks Taebla stadioni ehitamiseks. Samas hoolimata pidevalt suurenevast eelarvest kavatsetakse Nõva Koolis õppekvaliteedi normaalsena hoidmise asemel (osaliselt tunnid ka lahus, vajalikud õppematerjalid) rahad suunata hoopis hoone väärtuse suurendamiseks (päikeseptareid katusele, uus kuur jne.). Keda need õpilased üldse huvitavad?! Kolme klassi põhiainetunnid kokku! Hoone on vaja iga hinna eest kätte saada ja siis rahaks teha.

Tegelikult
3 aastat tagasi
Reply to  Täpsustaks

Taeblasse staadioni ei tule. Vald tellis küll staadioni projekti, mis ei tähenda, et selle valmimisel järgi algaks ka ehitustegevus. Raha selleks pole. Aga unistada pole keelatud!

kuulge nõvakad,
3 aastat tagasi

kas ei peaks Hajumaa poole vaatama hakkama, see tundub kuritahtlik paikkonna suretamine.

Liituks kasvõi Vormsiga
3 aastat tagasi

Seal paistavad vallavanemal prioriteedid paigas olevat.
Erinevalt Lääne-Nigulast, kus esimene, teine ja kolmas prioriteet on oma jopedele kantimine, neljas on järgmiste valimiste “võitmine” ning nii viiekümnes või nii on valla areng ning inimeste rahulolu.

eks ta ole
3 aastat tagasi

oleks ikka kunagi pidanud seda plaani jõulisemalt heietama ja Rannarootsi valla tegema – Vormsi, Noarootsi, Nõva, Padise, Pakri saared. targal juhtimisel oleks paikkonnal potentsiaali kuipalju

Pidage vastu
3 aastat tagasi

Valimised on tulemas

On küll aga
3 aastat tagasi
Reply to  Pidage vastu

Taebla hääled osteti ära igasuguste arendustega, mis saavad nõvakad oma probleemiga selle vastu? Peaks liituma teiste ääremaadega, et keskusele ühiselt vastu seista. Või siis tõesti sellest viletsast ja närusest vallast terve täiega minema tõmmata!

Mnjaa
3 aastat tagasi
Reply to  On küll aga

Selles pole küll midagi uut,aga Nõva rahvas peab saavutama üksmeele.

Mikk Lõhmus
3 aastat tagasi

Jätke Nõva kool ja sealne kogukond juba ükskord rahule!! Lääne-Nigula vallaga liitumisest alates ongi kool vaid allamäge veerenud. Pole kellelegi sellist valda tarvis.

Ylle
3 aastat tagasi

„Puudub usaldus ja kindlus, et nad seal tõesti ka õpilaskodu avavad,” ütles Lääne-Nigula vallavanem Mikk Lõhmus.

Kumb see siis nüüd hullem on,kas väikese piirkonna ellujäämise eest võitlev väike ringkond või valetav vallavanem???

Häbi!
3 aastat tagasi
Reply to  Ylle

Tõepoolest, vallavanem ei anna endale enam üldse aru, mida ta räägib! Huvitav, mida muud siis MTÜ seal tegema peaks? Mure koolis olevate laste pärast ei ole talle mõistetav. Selle asemel, et selliseid intrigeerivaid lausekesi ajakirjanduses levitada, võiks üritada pisut teist poolt südamega kuulata.

Ornelia
3 aastat tagasi
Reply to  Häbi!

keegi tuttav vajab elamiskohta, nii lihtne see ongi, eks hiljem võib maha ka müüa, näiteks issendale, olematu summa eest, kui kisa vaibunud..

Kellest jutt käib?
3 aastat tagasi
Reply to  Ornelia

Mõtlete vist kohalikku vallalt kõiki hooneid aastakümneteks olematu rendi eest saavat nn. ärimeest?

\"ärimeest\" jah
3 aastat tagasi

S.t. antud tegelast ei saa nimetada ärimeheks selle sõna klassikalises tähenduses, tegemist on ikka pugejaga, kes omale igalt poolt eeliseid välja kaupleb. Kui vaadata kui palju ta vallalt otse raha saab kõikvõimalike “konkursside” ning muude sandiabide kaudu, siis ilma vallavalitsuse toeta oleks see “ärimees” kohe käpuli.

Minul kah usaldus puudub!
3 aastat tagasi
Reply to  Ylle

S.t. puudub igasugune usaldus ja kindlus, et Lõhmus valda suudab juhtida. Eriti kui vaadata kuidas ta Nõva Kooli läbi selle direktori “juhib”. Lõhmus maha! Ei saa usaldada vallavanemat, kes isegi ühte valla kõige väiksemat kooli ei suuda muidu juhtida kui otseteed hävingusse!

Hämajast Lõhmusele
3 aastat tagasi

Kasvatajate leidmisega ei tohiks vist küll probleemi olla. Terve ports kõrgelt haritud inimesi lasti koolist just sellel suvel lahti. See pidi vist ka MTÜ, mitte Lõhmuse mure olema neid palgata. Ei tasu ikka igasugust häma ka lugejatele paisata. Lõhmuse suure õpetaja ja koolitaja Edgari võtted alati ja kõigiga ei toimi.

Valed valede otsa
3 aastat tagasi

Nõva Koolis pole lapsi, kes õpilaskodu vajaksid? Kas häbi pole niiviisi valetada? Üks laps peab igapäevaselt käima bussiga kaugelt kodunt kooli ja teine elab endise õpetaja heast tahtest tema juures, sest õpilaskodusse ei lasta. Lisaks keeldus praegune direktor vastu võtmast viite õpilaskodu kohta soovivat õpilast, jättes selle info õigeaegselt ka MTÜ-le edastamata. Nii valla kui direktori poolt on rikutud lepingut, millega lõpetati kohtuvaidlus.