Reinsalu: töörändajad lubatakse riiki karantiini tingimusel

BNS

Aaviku talu maasikad. Foto: Urmas Lauri
Aaviku talu maasikad. Foto: Urmas Lauri

Välisminister Urmas Reinsalu sõnul kiitis valitsus esmaspäeval heaks hooajatöötajate ja välisüliõpilaste riiki lubamise, kuid kõiki sisenejaid testitakse ning nad peavad minema karantiini.

“Valitsus kiitis täna hommikul heaks minu neljapäeval esitatud ettepanekud, kuidas lahendada nii hooajatöötajate kui välisüliõpilaste probleem. Neid isikuid hakatakse riiki lubama, kuid kui isikud tulevad riiki, neid testitakse ja peavad olema karantiinis,” kirjutas Reinsalu sotsiaalmeedias.

Isamaa esimehe Helir-Valdor Seederi sõnul aitab koroonaviiruse-eelse töörände taastamine rahuldada tööandjate ja majandussektori vajadused.

“Meie ettevõtteid puudutavate probleemide ees ei saa silmi kinni pigistada lootuses, et tööjõuprobleemid lahenevad iseenesest. Seetõttu tulimegi välja ettepanekuga, mis taastab varasema mõistliku kontrollitud rändepoliitika ning mis toob kasu Eesti majandusele ja ettevõtlusele,” ütles Seeder pressiteates.

“Kokkuleppe kohaselt jälgitakse tähelepanelikult kolmandate riikide tervisenäitajaid ning kehtestatakse eraldi nõuded Eestisse saabujatele. Muus osas taastame tavapärase olukorra ja säilitame konservatiivse rändepoliitika,” lisas Seeder.

Rahandusminister Martin Helme ütles rahvusringhäälingule ERR, et lisaks testimis- ja karantiininõudele kehtestatakse ka miinimumpalga nõue, mis saab olema valdkonna keskmine palk. “See tähendab, et sõltuvalt, millega tegeldakse, marjakorjamisega või mingi muu asjaga,” ütles Helme.

Samuti peab kokkuleppe järgi tööandja korraldama välismaistele töötajatele transpordi ja testimised ning majutuse. Seaduse muutmise järel saavad hooajatöötajad Eestis olla lühemalt, senise üheksa kuu asemele kuus kuud ning järgmised kuus kuud ei saa nad Eestisse tagasi tulla, lausus Helme.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments