0

UV-indeks on Haapsalus kaks nädalat olnud kõrge

Kõrge UV-indeksi puhul tuleb päevitamisega olla ettevaatlik. Arvo Tarmula

Viimase kahe nädala jooksul on UV-indeks olnud Haapsalus kõrge, olles iga päev üle 6.

Kahe nädala maksimum oli 11. juunil, kui UV-indeks kerkis 7,6. Madalaim, 6,4 oli UV-indeks 10., 14., 19. ja 20. juunil.

UV-kiirgus muutub ohtlikuks ja tekitab nahapõletusi paljudel inimestel, kui UV-indeks kerkib üle 6. Õrna nahatüübiga inimesed peaksid päikesekaitsekreeme kasutama juba siis, kui UV-indeks kerkib üle 3–4. Keskmine UV-indeks jääb 3-5 vahele, kõrge on 6-7 ja väga kõrgeks loetakse UV taset, mis on üle 8.

UV-indeksi väärtuse kasvades suureneb oht inimese nahale ja silmadele ning kahjustused tekivad kiiremini. UV kiirguse päevadoosid on meie laiuskraadidel suuremad suvel, kevadisest pööripäevast kuni sügisese pööripäevani.

UV-indeksi väärtused varieeruvad päeva jooksul, indeks on kõige kõrgem mõne tunni vältel keskpäeval.

Eestis seni kõrgeim UV-indeks 8,6 on mõõdetud 2008. ja 2011. aasta suvel Tõraveres.
NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid, vajutades lipukese ikooni.

Kommenteeri

avatar
wpDiscuz