Kruuse: Ukraina tööliste tõrjumise põhjus on poliitiline kius

Lääne Elu

info@le.ee

Läänemaa maasikapõldudel rühmasid mullu ukrainlased, tänavu nad siia ei pääse. Eduard Laur

Maaelukomisjoni aseesimehe Urmas Kruuse sõnul tuleks valitsusel lõpetada poliitiline kiusuajamine ja lubada hooajatöödel Ukraina päritolu välistööjõudu kasutada.

„Maaelukomisjonis esinenud sotsiaalminister Tanel Kiik ütles selgelt, et Ukrainast töötajate Eestisse lubamine endast suurendatud terviseriski ei kujuta. Kui Eesti on avanud piirid riikidele, kus koroonaviirusesse nakatumine viimase kahe nädala jooksul on alla 15 inimese 100 000 elaniku kohta, siis Ukrainas on see number 13.”

Kruuse sõnul pole tänane maaeluminister aga näidanud mingit soovi sotsiaalministriga maha istuda ja põllumajandusettevõtjate probleem ära lahendada.

„Ajal, kui kõik teised riigid kaasavad välistööjõudu, näiteks Soome lubas riiki 9000 hooajatöölist, puudub meil igasugune adekvaatne põhjendus, miks seda mitte teha,” oli Kruuse nördinud.

„Ma ei tahaks täna olla ettevõtjate nahas, kelle elutöö võib kokku kukkuda, sest valitsus on otsustanud majanduskriisi lahendamise asemel poliitilist kiusu ajada. Meie ettevõtjad ei vääri seda närvipinget ja teadmatust.” Ta lisas, et kuigi töötukassa pakub kõigile tööotsijatele võimalust minna hooajatöödele, ei ole Eesti inimesed sinna massiliselt minemas.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
27 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Selle
3 aastat tagasi

asja nimi pidi olema kasulik idioot.

Taadu
3 aastat tagasi

Eelmise riigikorra ajal tuli ka vennasvabariikidest hulgi tööjõudu meie väikest vabariiki päästma ja üles ehitama, nüüd siis vist jälle.Teatud linnaosas peaks neid veel endisest ajast küllalt järgi olema.

Agu
3 aastat tagasi

Eesti Päevaleht kirjutab oktoobris aastal 2015, sel ajal oli Kruuse maaeluminister. Tsiteerin ” Riigi suutmatus põllumajanduskriisi lahendama paneb kűsima, kui väärtustatud põllmehe amet meie riigis on. Septembri kekpaigas tulid sajadpõllumehed traktoritega rivis on Toopeale meelt avaldama, sest kriis ei andnud enam häbenrda.valitsuse silmakirjalikkust näitab maaeluminister Urmas Kruuse lubadus, et riik hüvitab kõik farmide kahjud.” Mida aga ei tehtud. Ja siis tuleb kirjatükiga õpetama, mismoodi asju peab ajama!!!! Ajab täielikku poliitilist kiusu ju, lootes, et inimesed nagunii ei mäleta mis oli! Inimesed ärge palun olge kergeusklikud ja mäletame omi “kangelasi” js nende tegusid, õigemini tegemata jätmisi.

linnavurle
3 aastat tagasi
Reply to  Agu

OK. aga mida Helme on teinud maainimeste heaks peale selle, et ei luba ukrainlasi sisse tuua. Mõned read tema aastapäevakõne mõtisklusest 2019- Ent läheme edasi. Kogu eesti rahva, meie keele ja kultuuri järjepidevuse aluseks on olnud maaelu. Tänaseks on see suuresti hävitatud. Ebaõnnestunud põllumajandusreformi läbi, regionaalpoliitika puudumise läbi, avalike teenuste likvideerimise läbi ja olematu investeerimispoliitika läbi. Propagandakisa on muidugi palju olnud, alates (alamõõduliste) eurotoetuste kujutamisest lõpliku lunastusena ning lõpetades projektirahadest ehitatud kiigeplatside, seltsimajade ja kergliiklusteede kujutamisena uue maaelu tugisammastena. Mida ei ole, on aga inimväärselt äraelamist võimaldavad kodulähedased töökohad, arstiabi, transport, koolid, apteegid ja paljud muud avalikud teenused, mis vaeses… Loe rohkem »

Agu
3 aastat tagasi
Reply to  linnavurle

Helme on maaeluminister? Aga muidu jah võibolla tõesti olete veidi kärsitu. Rohkem usku EKREsse. Andke neile veel aega. Näete ise, kui keeruline on midagi kiirelt korda saata, kui pidevalt vastu seistakse ja poliitilisi huve etteotsa seatakse, selmet koostööd rohkem teha. Aga see ei saa kungi sujuv olema, olgu milline valitsus tahes. Minuarust on aga praeguseid üks parimaid, mis üldse on olnud.

juss
3 aastat tagasi
Reply to  linnavurle

Ja sa arvad, et ta seda mäletab? Sellel klounil tuleb enne jutt ja alles siis, ei, mitte mõtlemine, vaid hämamine, kuidas kõik teda valesti mõistavad!

Meenutame
3 aastat tagasi
Reply to  linnavurle

Esialgses eelarves oli põllumeestele suur null kirjas. Suur osa oli selles EKREl, et saadi sinna reale vähemalt 5 miljonit. Sellepeale organiseerisid sotsid ja ref erakondlased maamehed toompeale tulema, mis suuresti küll läbi kukkus, sest arukamad saivad aru, et viis on ikkagi suurem number, kui null ja eelmise valitsuse skeemitamine, kus toetusraha jagati kavalalt kahe eelarve peale ära, oli veel värskelt meeles. On käima lükatud veel üht teist, mis võtab veidi aega veel, aga küll asja saab.

Novot
3 aastat tagasi

Pooltõde jällegi valitsuse vastaselt. Soome võis ju lubada, aga näiteks Taimaalt marjakorjajaid ei lubata tulla. Aga see jäi nagu välja ütlemata. Milleks onju, ullikesed usuvad nagunii mis ütlen.

Erx
3 aastat tagasi

Põllumees vajab stabiilsust, sest valdkond on niigi loodus- ja nüüd ka poliitiliste jõudude räsida. Aga mis stabiilsust on tahta selles vallas erakonnalt, kes oma ministreid vahetab nagu heaks arvab, üks neist “pädevam” kui teine.

Agu
3 aastat tagasi
Reply to  Erx

Ministred vahetab nagu heaks arvab!!!!!??? Miks te valetate? Minuteada nõudsid opositsiooni erakonnad mitme ministri lahkumist väljamõeldud probleemidega. Aga tuleb tunnistada, et koroona viirus on kõva tegija, isegi listeeria kaotas ära.

linnavurle
3 aastat tagasi
Reply to  Agu

Helmede suhtumine võõrtööjõusse pole mulle uudiseks, sest nad on selle juba ammu rahvale teada andnud. Mind aga jahmatas see, kuidas meie oma inimestega käituti. Ähvardati, häbistati,hirmutati-eks ikka selleks, et saada oma tahtmist. Vot selline asi mulle kohe mitteüks raas ei meeldi.

K.S
3 aastat tagasi

See on jh kivi Ukride valitsuse kapsaaeda nõuavad oma töötajatele tsarterreise kolme kuud tööd ja sots. tagatisi…Selliseid härras orje pole meile siia küll vaja. Vajame ju lihtsaid töömesilasi kes väikse raha eest töö ära teeks ja ei kobiseks…Ütleks, et Ukrainas vaja uus Maidan korraldada ja pisut rohkem Eesti ja USA soovidega arvestav valitsus pukki sokutada…

Noeitea
3 aastat tagasi
Reply to  K.S

AÜE on vägagi rikas riik ja pole midagi häda. Vöörtööjõud teeb töö ära ja vut koju tagasi. Kõik toimib suurepäraselt. Miks mitte meil?

juss
3 aastat tagasi
Reply to  Noeitea

Aga kujutle korraks, et EKRE on seal võimul ja mõistad hoobilt!

Külastaja
3 aastat tagasi

Ma ei ole kursis, kas on siis see töötasu nii halb, et oma eestlane seda tööd teha ei saa/taha?

Agu
3 aastat tagasi
Reply to  Külastaja

Ei ole halb tasu. Eestlasi on helistanud ja küsinud tööd, öeldud, et meil pole vaja, ootame Ukrainlasi. No mingi kala on kuskil.

Võibolla
3 aastat tagasi
Reply to  Agu

Võibolla saab läbi rendifirmade mingeid skeeme punuda!?

juss
3 aastat tagasi
Reply to  Agu

Ära valeta, eestlane ei viitsi pingutada! Aga nälg ajab tööle ka toidupalukese eest!

Agu
3 aastat tagasi
Reply to  juss

Ei valetagi. Inimestel on nimed ka taga, kes on spetsiaalselt helistanud ja küsinud tööd. Võite minu sõnade kontrollimiseks ise maasikakasvatajatele helistada ja tööd küsida, just nende käest, kes algul suurt kisa tegid.

Aga vot
3 aastat tagasi

Niikaua, kuni lubatakse maad osta võõrastel ja elada ilma tööd tegemata abirahade peal, ei oleks vaja kedagi sisse vedada. Ma ei saa aru miks AÜEst eeskuju ei võeta!? Teevad töö ära ja tagasi koju, mitte ei too peresid ja kodakondsust vaja jne jne. Mingit Soomet toob näiteks, kes on oma maa suures osas maha müünud. Alles olid turvaprobleemid ja need jätkuvad.

maamemm
3 aastat tagasi
Reply to  Aga vot

Rumal jutt, ei too ukraina inimene küll oma peret siis, hoopis teenib ja saadab neile koju elatisraha ja kuulge nn. terkade klubi teie seal Helmed jne. praegu pole õige aeg sellel teemal lõkkesse n.ö. hagu lisada. sest aeg ja olukord on sellised, et saak tuleb koristada ja loomad hooldada. Kui saabub suur sügis ja kõik enam-vähem lauta ja ladudesse korjatud, siis asuge teema kallale, et 2021 kevadeks oleks asi selge

Agu
3 aastat tagasi
Reply to  maamemm

Statistika räägib teist keelt. Ennem rumalaks tembeldamist õiks asja uurida. Ma arvan, et egas siseminister pole õhust mingeid numbreid võtnud ju. Tal siiski rohkem infot käes, kui maamemmel kunagi olema saab.

on nii,et
3 aastat tagasi
Reply to  Agu

Kui see info nii õige ja käepärane on ,siis oleks ju pidanud asja klaarima hakkama kui n.ö.lumi veel maas oli, mitte siis, kui marjad punased ja lehmade piimaand värskel rohul aasta suurim.Selles osas on maamemmel täielik õigus.Statistika rääkigu või Jaapani keelt, see Eesti põllumajandust edasi eivii. Pole kuulnud, et numbrid paberil midagi korda saadaks.

Hmm
3 aastat tagasi
Reply to  maamemm

Siit pealinnast vadatuna küll asi nii hull ei paista, kui lehes kirjutavad. Piim tuleb endiselt Sikupilli Prismast ja keskturul on maasikaid nii, et oh oh

elan ja olengi maal
3 aastat tagasi
Reply to  Hmm

Ju siis Helmed ja ka suurem osa valitsusest ei teagi seda kust see piim ja maasikas lauale tuleb–no eks siis jah Sikupillist, selle tarkusega polegi vaja ei lüpsjaid ega põllutöölisi
Mis haigust need põevad kes nii mõtlevad, ega ometi covi-19 pole süüdlane

Agu
3 aastat tagasi

Kas oli nii, et tema ministriks oleku ajal tulid maamehed toompeale nõudmisi esitama? Aa nüüd õpetab, kuidas olema peab asi. Täiesti arusaamatu. Eeldan, et hääli lihtsalt vaja, siis vastandataksegi ennast kõikidele valitsuse otsustele. Sooviks rohkem koostööd, liiguks riik kiirem edasi parema elu poole.

riigivastane
3 aastat tagasi

võib ainult sellist juttu ajada