COVID-19 võttis kirjanike liidu liikme ja Haapsalu patrioodi elu

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

Helve Poska. Liina Reesi blogi
Helve Poska. Liina Reesi blogi

In memoriam Helve Poska (1925 – 14.04.2020)

Stockholmist saatis kurva uudise Patric Poska. Teisipäeval, 14. aprillil 2020 lahkus meie seast Helve Poska.

Rootsis on olnud riiklik poliitika võitlusse COVID-19 viirusega palju liberaalsem, aga praegu on selge, et haigus tabab seal nüüd nii vanemaid inimesi kui ka vähem üldises infovoolus olevaid riigis elavaid muulasi.

Patric kirjutas, et ema viidi haiglasse 6. aprillil 2020 ja esialgu oli Helve Poska seisund stabiilne ja isegi lootustandev, kuid 14. aprillil oli haiglast tulnud lähedastele teade, et ema seisund on järsult halvenenud.

Ema juurde haiglasse jõudsid veel poeg Patric ja tütar Maria, kes said emaga hüvasti jätta ja koos palvetada. Veel enne, kui lapsed haiglast lahkusid, jõudis nendeni SMS, et kell 11.19 oli ema süda peatunud.

Helve Poska lahkumine on suureks kaotuseks meie riigimehe Jaan Poska (1866–1920) suurele hõimule, sest Helve Poska oli selles hõimus sidemeks veel Jaan Poska enda perega. Ta oli naiseks Jaan Poska noorimale pojale Jüri Poskale (8.01.1919–12.01.1974) ja seega viimastel aastatel kogu Poskade suurpere auväärne matroon.

Helve Poska oli väga loominguline isiksus ja tasub siin tsiteerida, mida kirjutati tema ühe luulekogu ilmumisel Eestis: „Helve Poska, Haapsalus 1925. aastal sündinud poetess, kes kooliteed käinud Haapsalus, Tallinnas ja Rootsis. 1944. aastal abiellus ta jur. kand. Jüri Poskaga (1919-1974) ning nende abielust sündis neli last. Helve Poska kirjanikuna-luuletajana valdab suurepäraselt sonetipärja kirjutamise harukordset kunsti, mille näiteid võib leida ta kõigis luulevalimikes.”

Helve Poska on oma luulekogumikud avaldanud ka Eestis ja nii kuulus ta Eesti kirjanike liitu. Kui täna me võime lugeda ülevaateid, millised kirjanikud olid sada aastat tagasi möllanud Hispaania gripi ohvrid (loetakse ka Franz Kafkat), siis ehk kunagi kirjutame meie, et 2020. aasta koroonakriisi ajal kaotas Eesti kirjanike liit just selle epideemia ohvrina Helve Poska. Seda kirjutades tekkiski mõte, et oleme arvult küll väike rahvas, kuid olles praegu eriolukorra ajas väga hõivatud sellega, mis juhtub Eestis, pole meil eriti head ülevaadet, kuidas läheb eestlastel, kes elavad täna välismaal.

Raske küsimus, aga võiksime teada sedagi, kui eestlased on selle uue epideemia ohvriks langenud kodumaast eemal. Täna langetame pea Helve Poska (1925-2020) mälestuseks!

Peeter Järvelaid

Haapsalus sündinud ja suure sõja jalust Rootsi põgenenud Helve Poska oli ka suur Haapsalu salli austaja ja meister.

 

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
4 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
A . T
4 aastat tagasi

kurb,väga kurb

Sass S
4 aastat tagasi

Vanad eest ära et uussvennsonitel olleks ruumi .

Agu
4 aastat tagasi
Reply to  Sass S

Ei saa öelda päris nii, noored surevad ka ju. 8 ja 12 aastased. Võibolla isegi nooremad, pole jälginud

praktik
4 aastat tagasi
Reply to  Agu

Jaaa, andmeid ei jälgi, aga see-eest tean kõike. Kui andmeid ei jälgi, siis võiks lugeda, mida Irja Lutsar on selle jama kohta öelnud. Head lugemisoskust.