0

Lääneranna vald taastab Lihula mõisa järk-järgult

Avatar

BNS

Lihula mõis. Urmas Lauri
Lihula mõis. Urmas Lauri

Lääneranna vallavalitsusel on kavas renoveerida Lihula keskuses klassitsistlikus stiilis mõisa peahoone.

Praegu käivad projekteerimistööd ja vald küsib eri ettevõtetelt pakkumusi, et selle hinnast aimu saada. Need andmed omakorda on alus põhiprojekti tegemiseks.

Lääneranna vallavalitsuse avalike suhete spetsialisti Kristina Kuke sõnutsi arendab vallavalitsus mõisa järk-järgult ega plaani kogu hoonet ühe ropsuga restaureerida. Praegu on kavas koostada põhiprojekt, millega iga-aastased tööprojektid omavahel ühtiksid. „Tegeleme samal ajal nii avariiliste asjadega, mida on müstiliselt palju, kui ka sisu- ja ruumiarendusega,” selgitas Kukk.

Tema jutu järgi ei ole võimalik hoone seisukorrale lühidalt hinnangut anda. „Sõltuvalt kontekstist, hoone osast ja võrdlusobjektist võib see väga palju erineda. On sõlmi, mille seisukord on kriitiline,” ütles Kukk.

Mõisale on eri ajajärkudel leitud isemoodi rakendus. Mõisnik elas seal, sovhoos pruukis seda kontori ja sööklana. Lähiajaloos on Lihula mõisa ruume kasutatud muuseumina, samuti on osa ruume välja renditud näiteks Lihula rahvakunstiseltsile, Lihula lilltikandi seltsile, Lihula rahvaülikoolile ja kaitseliidu Lääne maleva Lihula üksikkompaniile.

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid, vajutades lipukese ikooni.

Kommenteeri

avatar
wpDiscuz