Lääneranna vald taastab Lihula mõisa järk-järgult

BNS

Lihula mõis. Urmas Lauri
Lihula mõis. Urmas Lauri

Lääneranna vallavalitsusel on kavas renoveerida Lihula keskuses klassitsistlikus stiilis mõisa peahoone.

Praegu käivad projekteerimistööd ja vald küsib eri ettevõtetelt pakkumusi, et selle hinnast aimu saada. Need andmed omakorda on alus põhiprojekti tegemiseks.

Lääneranna vallavalitsuse avalike suhete spetsialisti Kristina Kuke sõnutsi arendab vallavalitsus mõisa järk-järgult ega plaani kogu hoonet ühe ropsuga restaureerida. Praegu on kavas koostada põhiprojekt, millega iga-aastased tööprojektid omavahel ühtiksid. „Tegeleme samal ajal nii avariiliste asjadega, mida on müstiliselt palju, kui ka sisu- ja ruumiarendusega,” selgitas Kukk.

Tema jutu järgi ei ole võimalik hoone seisukorrale lühidalt hinnangut anda. „Sõltuvalt kontekstist, hoone osast ja võrdlusobjektist võib see väga palju erineda. On sõlmi, mille seisukord on kriitiline,” ütles Kukk.

Mõisale on eri ajajärkudel leitud isemoodi rakendus. Mõisnik elas seal, sovhoos pruukis seda kontori ja sööklana. Lähiajaloos on Lihula mõisa ruume kasutatud muuseumina, samuti on osa ruume välja renditud näiteks Lihula rahvakunstiseltsile, Lihula lilltikandi seltsile, Lihula rahvaülikoolile ja kaitseliidu Lääne maleva Lihula üksikkompaniile.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments