Poodnikke kimbutab desovahendite nappus

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Kastani poe müüja Ljudmilla Jaanson suhtleb iga päev sadade inimestega, kellest igaüks võib olla viiruskandja. Kaitsemaski tal pole, on ainult kummikindad. Arvo Tarmula
Kastani poe müüja Ljudmilla Jaanson suhtleb iga päev sadade inimestega, kellest igaüks võib olla viiruskandja. Kaitsemaski tal pole, on ainult kummikindad. Arvo Tarmula

Haapsalu toidukaupluste müüjatel on olemas nii maskid kui ka desinfitseerimisvahendid, kuid nende juurde saamine tekitab raskusi.

„Maskid, kindad, kätepesugeelid ja desinfitseerimisvahendid on olemas,” ütles Kastani poe juhataja Ursula Sepp. Sama rääkisid Haapsalu tarbijate ühistu esimees Raimond Lunev ja Rimi Baltics avalike suhete juht Katrin Bats.

Maski kandmine on aga poemüüjatele vabatahtlik. Sepa sõnul on osa müüjaid maski ette pannud, kuid ütlevad, et tervet pikka päeva maskiga olla on keeruline. Nii Sepp kui ka Lunev nimetasid, et mask on pigem selliseks puhuks, kui ise tõbine olles tahad teisi viiruse levimise eest kaitsta. „Kui kassapidaja maskiga istub, tekitab see tunde, nagu oleks ta haige,” ütles Lunev.

Rimi pressiesindaja Katrin Batsi sõnul on Rimi töötajate kaitseks kassadesse paigutamas spetsiaalseid vaheseinu, mis vähendaks müüja kokkupuudet ostjatega. „Paigaldame neid oma poodidesse selle nädala jooksul,” lisas ta.

Et nakkus ei leviks, on poodides loobutud lahtiste kaupade, näiteks saiakeste müümisest. Lahtiselt müüakse vaid puu- ja juurvilju. „Aga neid on võimalik inimestel endal kodus pesta,” ütles Lunev. Ta lisas, et koos koroonaviiruse levikuga likvideeris Konsum ka bufeeleti, kust ise karpidesse toitu sai tõsta.

Desovahendeid napib

Kaupmeeste kinnitusel desinfitseerivad kaupluse töötajad ka pindu, millega ostjad kokku puutuvad. „Pindu, kus ostjad arveldavad, kaardimakseautomaate,” loetles Sepp. Samamoodi pestakse ja desinfitseeritakse iseteeninduskassasid, ostukorve ja -kärusid. „Iga ostja järel pole seda võimalik teha, aga mingi aja tagant,” lisas Lunev.

Küll aga on kaupmeestel mure, et kuigi praegu on nii esmased isikukaitse- kui ka desovahendid kauplustel olemas, on neid keeruline juurde hankida. „Desinfitseerimisvahendite saadavusega on jama lugu. Omavahendid on praegu küll olemas, aga kui siin pikemalt läheb, on neid ühel hetkel juurde vaja. Asi on selles, et neid pole kusagilt saada,” ütles Sepp.

Lunevi sõnul said kõik Coopi süsteemi poed desovahendeid jaotuskava alusel, aga ka tema sõnul on nende juurde hankimine keeruline. Bats kinnitas samuti, et desinfitseerimisvahendite hankimine on keeruline. „Aga mõned lahendused oleme leidnud,” lisas ta.

Nii polegi kõigis kauplustes võimalik ostjatele mõeldud desinfitseerimisvahendeid välja panna. Batsi sõnul on Rimi oma poodides vastavalt võimalustele ka klientidele käte desinfitseerimise võimalust pakkunud.

Sepp ütles, et esmaspäeval õnnestus Kastani poel hankida ostjatele mõeldud desovahendit ja see pannakse kohe ka üles.

Nurme apteegi omaniku Tiiu Vaha sõnul apteegis hetkel desovahendeid on. „On nii enda tarbeks kui midagi ka klientidele,” ütles Vaha. Küsimusele, kui palju neid ostetakse, vastas Vaha, et vastutustundlikud inimesed ostavad selliseid asju alati.

Vaha sõnul kannavad apteekrid ise turvalisuse tagamiseks ka kindaid ja maske, kuid müümiseks maske lihtsalt ei jagu. See on ka põhjus, miks tänavatel maske kandvaid inimesi ei kohta. „Minu meelest võiks olla nii, et riik jagaks ka tasuta maske. Sellest oleks väga palju abi, sest kui inimesel on mask ees, siis on tal hingerahu. Kui inimene on rahulik, siis on ka riik rahulik,” ütles Vaha.

Vaha lisas, et riik võiks ka apteekrite eest hoolitseda: „Riik pole kunagi öelnud apteekritele, kes on samuti eesliinil, tänusõnu. Riigiisad on öelnud ainult, et apteek peab lahti olema.”

Ostetakse rohkem

Ülemöödunudnädalane ostupaanika on kaupmeeste sõnul asendunud normaalse ostmisega. „Inimesed näevad, et kaubad tulevad tagasi ja riiulid on jälle enam-vähem järje peale saanud. On makarone, on tatart,” ütles Sepp. Tema hinnangul pole toidu ostmine vähenenud, pigem vastupidi – nüüd, kui lapsed on e-õppel ja täiskasvanud kodukontoris, kulub kodus toitu rohkem.

Lunevi ja Batsi sõnul on muutunud ostjate käitumine – poes käiakse harvem, aga kui juba poodi tullakse, siis ostetakse varuga, et nii tihti ei peaks käima.

Konsumites, kus on iseteeninduskassad, kasutavad ostjad Lunevi sõnul kassa asemel parema meelega neid. Batsi sõnul on Haapsalu suure Rimi iseteeninduskassad on õige veidi oma populaarsust kasvatanud, aga tõus pole olnud märkimisväärne. „Küll aga näeme ostupultide kasutamise populaarsuse kasvu. Neid on meil praegu vaid üksikutes kauplustes Tallinnas, aga selle võimaluse laiendamine käib täie hooga,” ütles Bats.

Mis meeleolus on eesrindel olevad müüjad? Lunev vastas, et on erinevaid meeleolusid: „Nagu inimestel ikka: mõni on väga murelik, mõni pole üldse ja siis on need keskmised, kes ütlevad, et ah, mis siis ikka.”

„Müüjad peavad vastu, aga ei taha ära sõnuda,” ütes Sepp. „Toit on selline asi, mida inimene peab mingil moel saama ja me ei saa kodukontorisse jääda,” lisas ta.

Poed lühendavad lahtiolekuaegu

Osa kauplusi on juba lühendanud lahtiolekuaegu, osal on see plaanis.

Maxima ja Rimi otsustasid lahtiolekuaja lühendamise juba eelmisel nädalal, põhjendades seda sellega, et jõutaks iga päev piisavalt põhjalikult pindu desinfitseerida ja kaupu välja panna.

Haapsalu Rimi vähendas lahtiolekuaega nii hommikul kui ka õhtul, kokku kolme tunni võrra, ja on nüüd avatud kl 10–21, Maxima vähendas kokku kahe tunni võrra ja on nüüd avatud kl 9–21.

Haapsalu tarbijate ühistu esimehe Raimond Lunevi sõnul on kavas ka Konsumite lahtiolekuaega tunni võrra lühendada. „Sulgeme õhtul tund aega varem ehk siis 21,” ütles Lunev esmaspäeval. Lunevi sõnul maakaupluste lahtiolekuajad praegu ei muutu.

Haapsalus Kastani ja Metsa poodi pidav Toivo Aardemaa ütles, et nende kaupluste lahtolekuaegu pole praegu kavas muuta.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
9 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Postimees
4 aastat tagasi

Rimis polnud ühtegi maski täna müüjatel…
Kuu aja pärast on 1.mai..Töörahva püha…
Enamus müüjaid peab püha Linnakalmistul siis juba…
Kindaid ja maske on kallim osta orjapidajal kui müüjat matta Töötukassa toega…
Itaallastel oli viimane ööpäev 1000 tõestatud laipa..
Nädal ja Haapsalu linnas on elus hetke populstsioonist 50 joodikut ja Suklese hundikoer sest katku molekul lahustub alkoholis…

Kastani
4 aastat tagasi

Kastani kauplus peab küll midagi ette võtma või siis uksed sulgema. Ühtegi nõuet seal täidetud ei ole. Inimesed on üksteisel seljas , mingit võimalust vahet hoida ei ole. Kas ikka peab sellises olukorras toidupoes seinakelli, mänguasju ja aluspükse müüma. Riiuleid võiks vähendada ja müügil võiksid olla ainult toidukaup ja esmatarbekaubad. (Hügieenitarbed ja pesuvahendid). Mingist 2-meetrisest pikivahest selles poes ei ole juttugi. Kõik sõeluvad üksteisel seljas. Võiks siis olla vähem ostukorve ja korraga vähem inimesi poodi lubada. Selline oli ju korralduse mõte.

Nõus
4 aastat tagasi
Reply to  Kastani

Linna poodidest on Kastanis kõige hullem olukord. Teistes poodides on ikka veidekegi suudetuid nõudmisi täita.

läänlane
4 aastat tagasi

miks ei ole veel Haapsalu paigaldatud Coopi toidukappe

Herta
4 aastat tagasi

Pühapäeval polnud näha ühtegi desvahendit Uuemōisa Coopis!

Enriko
4 aastat tagasi

„Kui kassapidaja maskiga istub, tekitab see tunde, nagu oleks ta haige,” ütles Lunev.
Sellise väärarusaama on kinnistanud Terviseamet oma säästumantraga. Kogu ülejäänud kriisiolukorras maailm peab maski isikukaitsevahendiks. Hiinas analüüsiti üht esimest tuntud nakatumisjuhtu, kus viirushaige nakatas hulga ühistranspordis sõitjaid. Selgus, et ükski bussis maski kandnu ei nakatunud, samas kui viiruse said isegi 4,5m kaugusel maskita istunud. Muidugi jääb meile arusaamatuks, kust asiaadid nii meeletus koguses kaitsemaske saavad, kui meil ei jätku isegi meedikutele? Ehk nende tootmine polegi nii keeruline. Igatahes peaksime juba praegu üle saama piinlikkusest tänaval/poes maskiga käia.

Kodanik
4 aastat tagasi

Coop võiks ka Haapsallu panna sellised toidukapid nagu on nt Tallinnas. Need oleks praegusel ajal kinlasti koguaeg kasutuses ja ka edaspidi. Nii hea oleks kodus e-poest oma ost teha ja kaup lihtsalt kapist haarata. See on suur aja kokkuhoid ja vähendaks ka viiruste levikut. Kuna elan maal ja käin linnas oma põhilist toidukraami ostmas, siis kulub selleks alati peaaegu 2-3 tundi koos sõiduga.

H.Viroloog
4 aastat tagasi

Mitte desovahendeid ei ole saada, vaid kaupluste juhatajad eitaha raha kulutada nende ostmiseks. Ehk saab tasuta.

aadress
4 aastat tagasi
Reply to  H.Viroloog

anna infi siis, kust saab, et nii kindel oled.