Läänemaa haigla ehitab koroonahaigeile seitse palatit

Kaie Ilves

kaie@le.ee

Läänemaa haigla juht Tõnis Siir kohtus eile Lääne Elu fotograafiga haigla uksel. Üle läve pääseb vaid personal. Arvo Tarmula
Läänemaa haigla juht Tõnis Siir kohtus eile Lääne Elu fotograa ga haigla uksel. Üle läve pääseb vaid personal. Arvo Tarmula

Eile käis Läänemaa haiglas ümberehitustöö – aktiivraviosakond poolitati vaheseinaga, et lüüsiga eraldatud osas saaks vastu võtta koroonahaigeid.

Täna hommikuks peaks Läänemaa haigla olema selleks juba valmis – sajast voodikohast 14 jääb koroonahaigetele, kui selleks vajadus peaks tekkima.

„Valmistume selleks, et võtta vastu Covid-19 haigeid, kui nad ei vaja intensiivravi,” ütles Läänemaa haigla juht Tõnis Siir eile keskpäeval Lääne Elule. „Tegeleme ümberehitusega, instrueerime personali, kuidas korraldada jäätmekäitlust ja toitlustamist ning palume jumalat, et arstid ja õed vastu peaksid.”

Läänemaa haigla nagu ka enamik väiksemaid haiglaid ei ole ehitatud nakkushaiglaks. Et koroonahaigeid vastu võtta, poolitatakse vaheseinaga aktiivraviosakond. „Ehitus käib, tekitame lüüsi,” ütles Siir eile. Kuna haiglasse kedagi võõrast – ei külastajaid ega ka ehitusmehi – ei lubata, siis ehitavad seina haigla enda majandusosakonna töömehed, kes nagunii on majas iga päev abiks.

Haigla seab koroonahaigetele sisse seitse palatit – kokku 14 voodikohta. „Esialgu, kui haiged peaksid meile tulema, paigutame nad ühekaupa,” ütles Siir. Haigla hakkab vastu võtma üksnes kergemaid haigeid. Läänemaa need koroonahaiged, kes vajavad intensiivravi, viiakse Põhja-Eesti regionaalhaiglasse või Lääne-Tallinna keskhaiglasse. Läänemaa haiglasse toob koroonapatsiendid kiirabi, vastu võtab nad parasjagu valves olev arst.

Teine pool aktiivraviosakonda ja õendushooldusosakond töötasid eile nagu ikka. „Tavaelu läheb edasi,” ütles Siir. Aktiivraviosakonnas oli eile ligi 20 patsienti. „Tänagi tuli neli inimest sisse,” ütles Siir eile Lääne Elule. Õendushooldusosakonnas on põetusel 30 patsiendi ringis nagu tavaliselt.

Maske ja kindaid haiglas jätkub. „Esialgu tuleme toime,” ütles Siir.

Läänemaa haigla ravijuhi Kai Tennisbergi sõnul on Läänemaa haigla arstid ja õed seni püsinud terved. Kolm välisreisilt tulnud ja karantiinis olnud arsti – silmaarst, kirurg ja naistearst – peaksid sel nädalal naasma, sest nende karantiin saab läbi. Erakorralise meditsiini osakonna (EMO) patsientide hulk on Tennisbergi sõnul viimastel päevadel palju väiksem – niisama tühja-tähja pärast pole enam tuldud. „Tavalist tööd on normaalselt, ilmaasjata pöörduvaid polkovniku leskesid on kõvasti vähem,” ütles Tennisberg.

Läänemaa perearstidel oli eile tööd väga palju, kuid mitte rohkem kui läinud nädalal. „Reedel kartsin tänaseks hullemat,” ütles Haapsalu perearst Andri Meriloo. „Palavikuga helistajaid on vähem, on mõned ärevad helistajad, aga mitte hullem läinud esmaspäeval.”

Koroonatesti saatekirja on Meriloo andnud seni neljale patsiendile, kolme vastused on juba teada. „Kolm olid negatiivsed, ühte vastust veel ei tea, aga minu hinnangul pigem ta ei ole nakatunud,” ütles Meriloo. Kuna tegemist oli hooldekodu töötajaga, tuli teda igaks juhuks siiski testida. Kõik testitud on üle 50aastased, üks üle 70aastane.

Üks Meriloo patsient on koroonahaige, ta paraneb kodus. Tema sai oma diagnoosi varem, kui perearstid veel saatekirju ei andnud ja testimise otsustas häirekeskus.

Meriloo teada nn läbisõidutestimispunktides eilse seisuga pikki järjekordi ei olnud. „Saame saata testima ka noori, kes on haiged või olnud kontaktis haige või nakatunuga, ainult see probleem on, et Haapsalus testida ei saa,” ütles Meriloo.

Ühele patsiendile, kellel autot ei ole, pidi eile tulema testimisbrigaad koju.

Haapsalu perearst Helle Saarsoo ütles, et on saatnud testima neli patsienti, Lihula ja Virtsu perearst Külli Raudsik on saatnud mõned patsiendid. „Testid on olnud negatiivsed, ühe tulemust ootan,” ütles Raudsik eile keskpäeval.

Helistajate hulgas muutust ei ole. „Inimeste ärevus on suur,” ütles Raudsik. „Kohale kutsun üksikud, tulijaile annan maskid pähe.” Gripisümptomitega patsiendid sisenevad eraldi uksest ega puutu teistega kokku ka ooteruumis. Kõige tihedam helistamine käib esmaspäeviti. „Nädala keskel veidi läheb alla,” ütles Raudsik.

 

Koroonapatsiendid Läänemaa haiglas

  • Koroonapatsientidele on Läänemaa haiglas seitse palatit.
  • Kokku 14 voodikohta.
  • Esialgu paigutatakse patsiendid ühekaupa.
  • Patsiendi, kes vajab haiglaravi, toob haiglasse kiirabi.
  • Kiirabi toob patsiendi lähimasse haiglasse.
  • Intensiivravi vajavad koroonahaiged viiakse Läänemaalt Põhja-Eesti regionaal- või Lääne-Tallinna keskhaiglasse.
Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
7 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Pook
4 aastat tagasi

Krt sinna küll ei taha. Läänemaa haiglast ennemgi mehi jalad ees välja toodud. Ennem istume kodus või päikse käes pingi peal ja rüüpame koroona vastu oma rohtu.

töhh
4 aastat tagasi
Reply to  Pook

Saan aru, et Haapsalu Haigla on viimaste aastatega muudetud sujuvalt vanadekoduks, isegi intensiivarvi enam ei pakuta , Head arengud peale PERH -ga “võrgutamist”,milline kvaliteedi tõus.

Mõte
4 aastat tagasi

Küsimus, kuhu suunatekse testi vajav inimene Haapsalus testima? Kui ma kiirabi patsient veel pole, saatekiri on aga enesetunne kehv ja pole ise võimeline kuhugi üksi sõitma, mida tegema või kuhu pöörduma peab inimene siis Haapsalus. Olen ma õigesti aru saanud, et haigla ja kiirabi teste ei tee?!

usalda perearsti mitte kommentaariumi
4 aastat tagasi
Reply to  Mõte

Perearst andis saatekirja ja sealt ei saanud infi? Küsi uuesti siis.

Enriko
4 aastat tagasi

Miks Sa arvad, et Mõte’l on perearsti saatekiri? Pigem püstitas ta hüpiteetilise küsimuse. Isikliku auto ja juhiloa omamist ei saa ju kelleltki automaatselt eeldada. Liinibussiga Tallinna sõita oleks ohtlik kaasinimestele. Isegi naabrimeest sohvriks palgata pole viimasele ohutu. Nii et saatekiri võib sul lõpuks olla, tõbisena Tallinna mineku võimalust aga mitte.

Leelo
4 aastat tagasi
Reply to  Enriko

Kes süüdi on, et sa nii hädine oled, et sul midagi ei ole peale koroona?

Leida
4 aastat tagasi
Reply to  Mõte

Kui saatekiri olemas, siis võetakse teiega ühendust ja lepitakse kokku, kus ja kuidas te oma proovi annate. Kui ei saa ise liikuda, siis tullakse koju.