Andri Meriloo: Läänemaal on lootust kergemalt pääseda

Lemmi Kann

lemmi.kann@le.ee

Perearst Andri Meriloo loodab, et Läänemaa pääseb kergemalt. Arvo Tarmula
Perearst Andri Meriloo loodab, et Läänemaa pääseb kergemalt. Arvo Tarmula

Perearst Andri Meriloo sõnul ei ole Läänemaal praegu ametlikel andmetel küll ühtegi koroonaviirusega nakatunut, kuid tuleb arvestada võimalusega, et neid siiski on.

Paar päeva tagasi välja antud instruktsiooni järgi saavad perearstid praegu koroonaviiruse testi tegema suunata vaid riskirühma kuuluvaid patsiente, kelleks on 60aastased või vanemad inimesed ning tõsiste terviseprobleemidega patsiendid sõltumata vanusest, kelle puhul on alust arvata, et nad võivad olla nakatunud. Kas testimiseks on põhjust, selgitab perearst välja vestluse käigus, esitades inimesele rea küsimusi, mis puudutavad tema tervislikku seisundit, liikumisi ja kokkupuuteid nakatunutega.

Meriloo sõnul võib mõista inimeste seas valitsevat segadust ja hirmu, kuid see on koht, kus tuleks usaldada oma perearsti. „Kõiki me testida lihtsalt ei saa,” nentis Meriloo.

Ta tunnistas, et ega arstidelgi praeguses olukorras kõige kindlam tunne pole, sest kunagi ei tea, mida uus päev toob. „Aga me peame pidama end õnnelikeks, sest Läänemaal praegu ühtegi nakatumisjuhtu ametlikel andmetel pole,” märkis Meriloo.

Samas teab temagi, et on omajagu perekondi, kes on välisreisilt tulles kohe kõrgesse palavikku jäänud. „Kuid ükski minu patsiendile tehtud test pole olnud positiivne,” ütles Meriloo.

Ta lisas, et osa analüüside tulemusi alles oodatakse. Infot selle kohta, kui palju Haapsalus ja Läänemaal koroonateste tehtud on, perearstidel aga pole. 
„Ma arvan, et mõned nakatunud siin ikka on, aga võrreldes teiste maakondadega oleme ikkagi heas seisus. Haapsalu jaoks tuli isolatsioon väga õigel ajal. Loodan, et meil läheb asi kergemalt kui mõned teises maakonnas,” ütles Meriloo.
Ta rõhutas aga, et see sõltub suuresti ka inimestest endist.
„Kindlasti ei ole mõistlik koguneda väikestes kinnistes ruumides, poodides tuleks pikivahet hoida. Pudelike desovahendit võiks kaasas olla ja pärast poeskäiku peaks käed desinfitseerima,” soovitas Meriloo.

Ametliku koroonadiagnoosi oli eile hommikul Eestis saanud 258 inimest ja Läänemaa ainuke maakond, kus polnud registreeritud ühtegi koroonajuhtu.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments