Haapsalu sulgeb koroonaviiruse ees uksed



Lemmi Kann

lemmi.kann@le.ee

Reede päeval kutsus Haapsalu linnavalitsus linna allasutuste juhid kokku, et eriolukorra üle aru pidada. Foto: Arvo Tarmula
Reede päeval kutsus Haapsalu linnavalitsus linna allasutuste juhid kokku, et eriolukorra üle aru pidada. Foto: Arvo Tarmula

Reedel Haapsalu linnavalitsuses toimunud kriisikoosolekul tehtud otsused sulgevad peaaegu kõigi avalike asutuste uksed.

Vabariigi valitsus kuulutas neljapäeva õhtul seoses koroonaviiruse pandeemilise levikuga maailmas välja eriolukorra, mis toob kuni 1. maini kaasa terve rea piiranguid, asutuste sulgemist ning ürituste ja muude kogunemiste keelu.

Eile päeval tulid Haapsalu linnavolikogu saali kokku kõik linna allasutuste juhid. „Tegelikult on ka selline kogunemine ebasoovitatav, kuid vajadusel siiski lubatud,” märkis Haapsalu linnapea Urmas Sukles.

Elu muutub

Sukles andis kiire ülevaate koroonaviiruse leviku seisust. Selleks hetkeks oli Eestis teadaolevaid nakatunuid 41 ja ükski neist ei elanud Läänemaal. Õhtul kella 17ks oli avastatud viirusekandjate arv terviseameti andmetel 68. Kas koroonaviirus on jõudnud ka Läänemaale, ei olnud lehe trükkimineku ajaks veel teada.

Alates esmaspäevast muutub elu Haapsalus drastiliselt. Sukles rõhutas, et kõik piirangud tulenevad vabariigi valitsuse korraldusest ning soovist kaitsta Haapsalu inimeste elu ja tervist.

Kõik Haapsalu linna üldharidus- ja huvikoolid on suletud ning õpilastel on keelatud kooli ruumides viibida. Samuti ei tohi kooli ruume välja rentida või kasutada anda. Personal võib siiski koolimajas olla, kui töö seda nõuab.

Peatatud on ka kõikide huviringide ja treeningute tegevus. Uuest nädalast on lukus ka Haapsalu linnale kuuluvad spordirajatised, mida haldab OÜ Haapsalu Linna Spordibaasid, sh ujula. Kinni läheb linnasaun.

Üsna keeruliseks läheb vanematel inimestel, kes on harjunud käima sotsiaalmajas, sest tavapäraseid tegevusi alates esmaspäevast ei toimu. Sotsiaalmaja juht Serli Küünarpuu lisas, et sotsiaaltöötajad on siiski jätkuvalt ametis.

„Kui on vaja, saadakse inimestega kokku ja tehakse ära hädapärased asjad – viiakse toitu ja ravimeid. Samuti toimib sotsiaaltransport. Supiköök on suletud, aga sooja toidu kojuvedu toimub,” rääkis Küünarpuu.

Lasteaiad jäävad lahti

„Haapsalu linna lasteaiad jäävad kõik lahti, et vanemad saaksid tööl käia,” ütles Sukles.

Kuna kõikides lasteaedades on laste arv vähenenud isegi rohkem kui poole võrra, otsustati, et terviseameti nõusolekul võib mitme rühma lapsed kokku panna. Vanemad peavad aga arvestama, et kõik lapsed ei pruugi aeda saada.

„Vanemalt võetakse kirjalik kinnitus, et perekond ei ole puutunud kokku kriisipiirkonnaks tunnistatud riikidest saabunud isikutega. Lasteaial on kahtluse korral õigus keelduda last hoiule võtmast,” selgitas Sukles.

Võimalusel soovitab Haapsalu linn lapsed hoopiski koju jätta, aga seda ainult tingimusel, et neid ei hoia mõni riskigruppi kuuluv inimene.

„Terviseamet vaatab iga kahe nädala tagant olukorra üle, mis võib kaasa tuua muutusi. Praegu arvestame sellega, et kõik need reeglid kehtivad kuni 1. maini,” ütles Sukles.

Üksikasjalikuma info avaldab iga linnaasutus oma veebilehel.

Linnavalitsuse teenistujad jätkavad endiselt kodanike teenindamist. Kodukontoris töötamine on Suklese sõnul soovituslik ja soositud neil linnaametnikel, kelle töö seda võimaldab.

Lahendamist vajavate küsimuste korral palutakse inimestel esmajärjekorras kas helistada või saata e-kiri.

Linnavalitsuse välisuksel on ka teade, et inimesed, kes on hiljuti käinud välismaal või puutunud kokku koroonaviirusse nakatunud isikuga, ei ole majja oodatud.

Sukles soovitas kõigil linnaametnikel hoolega järele mõelda, kas tasub praegu välismaale reisida. „Isegi Läti on praegu juba ohtlik. Kui sõidate ükskõik kuhu, peate pärast kaks nädalat karantiinis olema ja seda kahte nädalat teile kinni ei maksta,” rõhutas ta.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments