Läänlasi tabas ostuhullus

Haapsalu kaupluste riiulitel valitseb kohati tühjus, sest poed ei jõua nii kiiresti kaupa asemele tuua, kui seda eest ära ostetakse. Foto: Arvo Tarmula
Haapsalu kaupluste riiulitel valitseb kohati tühjus, sest poed ei jõua nii kiiresti kaupa asemele tuua, kui seda eest ära ostetakse. Foto: Arvo Tarmula

Kuigi Läänemaa poodides käib kibe ostmine ja riiulid on kohati hõredad, soovitavad kaupmehed inimestel rahulikuks jääda ja kinnitavad, et ladudes kaubapuudust ei ole.

Suuremate keskuste parklad on autosid täis ja inimesed väljuvad kauplusest, kärud kuhjaga toitu täis. Nii Maxima kui ka kaubamaja Konsumi lettidelt oli eile pärastlõunal leida üksikuid makaroni- ja tualettpaberipakke. Tatar oli mõlemast poest ära ostetud, samuti oli riiulitel vähe jahu, riisi, kiirnuudleid ja õli. Maxima osteti esmalt tühjaks soodushinnaga ning hiljem ka tavahinnaga kaubast.

Suure kärutäiega kassajärjekorras seisnud Tiina ütles, et ta pole paanikaga kaasa läinud, vaid plaan on perega paariks päevaks maale sõita.

Ka oste kokku pakkiv Martin ütles, et ei muretse: „Mõnda asja võtsin natukene rohkem, aga pigem paanikaga kaasa ei lähe.”

Ladudes piisav varu

„Näete ju ise ka, mis poodides toimub,” ütles Haapsalu tarbijate ühistu esimees Raimond Lunev.

Lunevi sõnul läheb kaubaks kõik, kuid kõige rohkem varuvad inimesed siiski kuivaineid ja tualettpaberit. Ühistu esimees ütles, et milestki puudu ei tule, sest kesklaos on varu olemas: „On kindlad kaubapäevad ja nendel vahel võivad riiulid hõredamad olla.”

Lunevi sõnul on maapoodides pisut rahulikum – kaupu nii meeletult kokku ei kahmata, kuid tavapärasest rohkem ostetakse ka seal.

Lihula tarbijate ühistu esimees Arvo Miilmets rääkis Luneviga sarnast juttu. „Käisin ise poes, riiulid tühjad ei olnud,” ütles Miilmets eile lõuna ajal.

Seda, et ladudes on piisavalt varusid, kinnitas ka Rimi juht Vaido Padumäe. „Eilne vaatepilt osas meie poodides võis jätta mulje varude lõppemisest, ent kinnitan, et riiulite taastäitmiseks on meil täna kõik võimalused,” selgitas Padumäe. „Rimi laod on täis piisavas koguses kaupu, et teenindada ära tavapärane hulk kliente. Hetkel oleme tellimuste hulka oluliselt suurendanud ja kriitilisi probleeme pole.”

Tähelepanu hügieenil

Maxima on paigaldanud poe sissepääsu kõrvale käte desifitseerimisvahendi ja ühekordsed kindad, mida külastajad küll uurisid, kuid ei kasutanud. Müüja puhastas iseteeninduskassasid.

„Vastavalt terviseameti soovitustele desinfitseerime kauplustes iga päev kontaktpindu,” ütles Maxima Eesti juht Janne Laik. Ta lisas, et ostjate turvatunde suurendamiseks desinfitseeritakse iga päev ka ostukorve ja -kärusid, iseteenindus- ja tavakassade makseterminale ning ekraane. „Klientidele pakume kauplustes võimalust käte desinfitseerimiseks nii sisenemisel kui ka väljumisel,” ütles Maxima Eesti juht Janne Laik.

Haapsalu Coopi poodides veel ühekordseid kindaid ja desovahendeid ei ole, kuigi nende peale on mõeldud. „Nende hankimine on praegu väga keeruline,” lisas Lunev.

Miilmetsa sõnul pole neil plaanis kindaid ja desovahendeid varuda. „Külastajad peavad ikka enda eest ise muretsema,” ütles Miilmets.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
20 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
küüniline realism
4 aastat tagasi

kodanik miilmets peab enda eest ka ise muretsema. ühistut võib ka keegi teine juhatada!

Mari-Ann
4 aastat tagasi

Hr. Lunev, Uuemõisa Konsumis peaksid ikka lahtised pagaritooted (saiakesed jms) olema klaasi taga – praegu aevastab ja köhib igaüks nende peale ja kes neid küll osta julgeb?

Pamp
4 aastat tagasi

Mudarahvas

K.S
4 aastat tagasi

Nimetada praegustes oludes hulludeks st. Debiilikuteks inimesi kes mõtlevad tulevikule, ajale mil nad ise võivad haiged olla, on tegelt Debiilne just lugupeetud LE toimetusest… Kui lgp. toimetus veel ei tea siis meil siin on viirus ja vblla pole kaugel aeg kui peale linnavalitsuse ja ppa suletakse ka toidupoed…

Veebe
4 aastat tagasi
Reply to  K.S

Oijah, muud ei oska sellise paanikaõhutaja kommentaariöe vastata.

Hüsteerik lausa vist
4 aastat tagasi

Kui ma ostan kaupa rohkem seetõttu, et minul ja mu lapsel oleks mida süüa juhul kui haigeks jään või pean mõistlikuks praegusel ajal võimalikult harva poes käia, kas ma olen siis paanitseja? Või kui ma pean korvi panema kaubad ka oma eakale emale-isale, pean häbi tundma?

Sass S
4 aastat tagasi

Võiks ju teisele ka midagi jätta , pean jälle tühja kotiga koju minema !

Kodanik
4 aastat tagasi

Polegi mõtet neid riiuleid täis toppida, sest tullakse veel uuele ringile. Elektroonika poodidel on ka kindlasti minekut. Kõik varuvad omale sügavkülmikuid. Kurat teab mida kõike sinna topitakse. Ja poes olev kaup hakkab riknema, sest enamusel sügavkülm liha kraami täis.
See et on kriis ei tähenda, et te nelja seina vahtima peate mai kuuni. Väljas värske õhu käes peab ka liikuma natuke.

pudrujakapsad
4 aastat tagasi
Reply to  Kodanik

Peagi kehtestatakse ka liikumispiirang ehk värske õhu kätte iga päev ei saagi.

küüniline realism
4 aastat tagasi

ega inimesed enamasti ei kardagi kauba otsalõppemist, vaid pigem senisest radikaalsemaid liikumispiiranguid.
ja muidugi, mitu korda sa praeguses situatsioonis ikka poe vahet käid, poest tulebki osta korraga nii palju, kui ära jaksad vedada.

Enriko
4 aastat tagasi

Kuna linnas on kauplused kodule lähedal, olen iga päev korra poest läbi käinud, hoidmata kodus mingeidki varusid, ehkki http://www.kriis.ee lehel soovitatakse omada vähemalt nädala toiduvaru. Arvan, et kui inimesed seaduskuulekalt kriis.ee soovitusi järgiks, saakski poeletid päevapealt tühjemaks. Viirusesõja ajal võiks varu olla kaks nädalat – kogu potentsiaalse karantiinis püsimise aja. Käige poes nii harva kui võimalik ja viibige ostusaalis nii vähe aega kui võimalik. Enne ja pärast ostlemist võiks desinfitseerida käsi. Enne seepärast, et mitte teisi nakatada (kui olete enese teadmata juba viiruselevitaja), pärast seepärast, et ostlemise käigus tehtud puudutused (kärude, ostukorvide sangad, pakendid, kassaseadmed) võisid käsi viirusega saastada.

Georg
4 aastat tagasi

Inimestele on vaja arusaadavalt lahti seletada, et kaubad ei lõppe poes otsa. Ja üles kutsuda nüüd mitte kokku ostma rohkem, kui X päeva varu. Kui kõik korraga 7-14 päeva varu koju osta soovivad, siis ei jõua kauplused kaupa välja panna ja ladudest ka juurde tuua. Ma usun, et riigis on kaubavaru piisavalt suur. Lihtsalt jaotuskanalid ei suuda mõne päevaga suurt massi kaupasid ladudest inimeste kodudesse liigutada. Siin on meedial palju ära teha. Inimestele on vaja infot jagada. Mitte üritada klikke püüda. See, kui mõned inimesed satuvad paanikasse ja mõtlematult kaupasid kokku ostavad ei tähenda, et “Läänlasi tabas ostuhullus”. Ebamugavustest me… Loe rohkem »

Karvik
4 aastat tagasi

Milleks asjata paanikat külvata ? Las ostavad,kui tahavad,siis peavad pikema vahe….