Läänemaa koolid lähevad koduõppele

Kaie Ilves

kaie@le.ee

Haapsalu põhikooli koridorid on esmaspäevast tühjad ja maja lukus. Foto: Arvo Tarmula

Haapsalu põhikooli koridorid on esmaspäevast tühjad ja maja lukus. Foto: Arvo Tarmula

Kullamaa õpetajad kogunesid eile varahommikul kriisikoosolekule, et pärast seda minna klassidesse ja teatada: esmaspäevast on kool kinni.

Koolipäev Kullamaal lõppes eile erakorralise seminariga. „Praegu vaatame videot, kuidas koduõpet korraldada. Tutvume võimalustega, mis on,” ütles Kullamaa keskkooli direktor Meelis Välis eile kella kolme ajal Lääne Elule.

Kuigi Välisel oli eile koolis viimane tööpäev, tuleb ta majja ka esmaspäeval. „Juhtkonna koosolekule. Sellises eriolukorras ei taha päevapealt eemale jääda. Aitan nii palju, kui saan,” ütles Välis. Vigala vallavanemana alustab Välis kolmapäeval ja direktori kohusetäitjana juhib kooli edasi õppealajuhataja Eha Eindorf.

Kullamaal nagu mujalgi Läänemaa koolides käib õppetöö esmaspäevast e-koolis – õpetajad jagavad internetis lastele iga päev ülesanded ja lapsed õpivad kodus. „Ega see lihtne ole,” märkis Välis. Kõige suurema mahuga aines matemaatikas on enam-vähem kõigil klassidel nädalas viis tundi. Kuidas õnnestub raskes aines uut osa edasi võtta, näitab aeg. „Gümnasistid on päris mures, mis edasi saab,” märkis Välis. Haridusministeerium pole veel otsustanud, kas lükata riigieksamid edasi. Esimese riigieksamina peaks 20. aprillil toimuma eesti keel.

Haapsalu põhikoolis jääb ülehomsest koduõppele ligi 700 last. 70 õpetajat töötavad kodus või koolis – nagu ise tahavad. „Seni maja karantiinis ei ole. Olen öelnud, võivad tulla ja koolimajas töötada,” ütles Haapsalu põhikooli direktor Anne Mahoni. Ise tuleb Mahoni esmaspäeval tööle.

Rõõmuhõikeid ei kostnud

Mahoni sõnul suhtusid lapsed kooli sulgemisteatesse üllatavalt tõsiselt. „Kui varem oli ka seda suhtumist, et tore,
kool läheb kinni, siis täna enam mitte. See ei tundunud enam kellelegi naljakas,” ütles Mahoni.

Reedel jäid põhikoolis ära trimestri lõpuaktused, Haapsalu algkool loobus kooli 181. sünnipäeva aktusest.

Mis saab, kui koolid on tõepoolest suletud maini? Kas lastel jääb klass lõpetamata? „Ei tea,” ütles Mahoni. „Olukord muutub nii kiiresti. Kolmveerand kooliaastat on õnneks seljataga ja kaks kolmandikku materjali omandatud.”

Haapsalu linna algkooli direktori Malle Õiglase sõnul võtsid lapsed teate kooli sulgemisest vastu kahtepidi. „Osa, jah, ütles, et jee! Ei pea koolis käima. Osa on kurvad,” ütles Õiglas. Kõige suurem mure on Õiglase sõnul 1.–2. klassi pärast. Internetikeskkonda, mida algkool kasutab, pääseb õpilane iseseisvalt alates 3. klassist. „Pisemad peavad kasutama emade-isade abi ja nendega koos õppima,” ütles Õiglas. Lapsed peavad õpetajale iga päev teatama, mida ja kui palju nad on õppinud.

Risti kooli laste ja emade-isade kõige tähtsamad telefoninumbrid on esmaspäevast õpetajate omad. Õpitakse keskkonna Stuudium kaudu, aga vajaduse tuleb ka õpetajaga telefonitsi suhelda. „Tuleva nädala keskel või lõpus teeme õpetajate koosoleku, et arutada, kuidas on koduõpe läinud,” ütles Risti kooli direktor Tiina Puusalu.

„Eks lapsed saa aru, et kodus õppida on raskem kui koolis,” ütles Ridala kooli direktor Milve Viigand. „Rõõmu, et saab koju, küll ei olnud.

Lasteaiad jäävad avatuks

Läänemaa lasteaiad jäävad esialgu avatuks, aga lapsi oli eile kohal üsna vähe. Päikesejänku ja Tõrukese 200 lapsest oli eile kohal 50. Päikesejänku ja Tõrukese lasteaia juhataja Triin Treieri sõnul on osa vanemaid otsustanud, et jätavad lapsed koju. „Aga me oleme ranged – kui laps on käinud välismaal või puutunud kokku välismaal käinud inimesega, siis lasteaeda ta tulla ei tohi,” ütles Treier.

Selline kord hakkab lasteaedades kehtima esmaspäevast.

Lääne-Nigula valla lasteaedades jäävad tööle valverühmad. Juba eile oli lasteaedades väga vähe lapsi, Lääne-Nigula vallavanema Mikk Lõhmuse sõnul mõnest mõnekümneni.

Avatuks jäävad ka Lääneranna valla lasteaiad. Lääneranna vallavanema Mikk Pikkmetsa sõnul tuleks aga vanemail lapsed siiski koju jätta, kui see on vähegi võimalik.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
1 Kommentaar
Inline Feedbacks
View all comments
Kodanik
4 aastat tagasi

Paljud kasutavad veel win7, mis enam ei pidavat turvaline olema, kuna ei toetata selle uuendusi. Ja siis viirustõrjed jne. ei pruugi toimida. Digitark lehel oli link kus saab tasuta win10 peale uuendada arvutid.