Erkki Bahovski: Must Surm ja koroonaviirus

Erkki Bahovski.

Erkki Bahovski.

Ajaloolised võrdlused pole kunagi täpsed. Sest enamasti võrreldakse mingit osa laiemast nähtusest ega lasta faktidel end segada. Ajaloolised võrdlused – nagu näiteks Nõukogude Liit ja Euroopa Liit – teenivad tihti ka poliitilise kapitali kogumise eesmärki ega ole seetõttu väga tõsiselt võetavad. Siiski võib ajaloolisi võrdlusi kasutada ka millegi õppimiseks või ärahoidmiseks. Kui mõtiskleda pisut katku ehk Musta Surma ja koroonaviiruse üle, leiame sarnasusi ja kohti, mida praegugi meeles pidada.

Esmalt on hämmastav sarnasus katku ja koroonaviiruse leviku vahel. Must Surm hakkas Gobi kõrbest 1320. aastate lõpus liikuma Euroopa poole, jõudes Itaaliasse ja sealt edasi Euroopasse 1347. aastal. Praegugi näeme, et koroonaviirus arenes Hiinast ja Itaalia on hetkel enim viiruse all kannatav riik. Kuid geograafiline sarnasus on kokkusattumus, tegelikult tuleb vaadelda katku mõju inimese mõtlemisele ja majandusele.

Artikli lugemiseks tellige päevapilet, digipakett või logige sisse!

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments