Juhtkiri: Facio sündroom elab edasi

Lääne Elu

info@le.ee

Joonistanud Ott Vallik.

Ilmselt pole ühtegi ehitusega seotud ettevõtet või hankijat, kes ei teaks, mis asi on Facio sündroom. Kes ei tea, siis Facio on kunagine kurikuulus ehitusfirma, mille leivanumber oli teha odavpakkumisi, et võita hankeid, jätta töö tähtajaks tegemata, jääda võlgu alltöövõtjatele ja riigile, vahetada seejärel kesta ning osaleda puhta rinnaesisega riigihangetel edasi. Edukalt. 2014. aastal kaotas riik Facioga maksuvaidluse, mille tulemusena jäi riigil saamata üle 40 miljoni euro, sest polnud seadust, mis oleks kriminaliseerinud pahatahtliku kestavahetuse. Avalikkus janunes nn Facio seaduse järele, mis selle maksumaksja arvel käiva tsirkuse lõpetaks.

2018. aasta 1. septembrist jõustus seadus, mis ristiti „Facio sündroomi sätteks”. See näeb ette, et hankemenetlusest saab kõrvaldada pakkuja, kes on varem hankelepingut oluliselt või pidevalt rikkunud ja seetõttu on rakendatud ka sanktsioone.
Advokaadibüroo Cobalt advokaat Kadri Matteus ütles toona Ehitusuudistele, et hankijad olid väsinud sellest, et nende juurde tulid pakkujad, kelle kohta teati, et nad ei saa hakkama ja kellega oli varem lepinguid üles öeldud. Aga nad tulid sellest hoolimata sirge seljaga hankele, puhaste ja korrektselt täidetud dokumentidega. Hankijal ei olnud võimalik midagi teha selleks, et taoline pakkuja hankelt kõrvaldada.

Nüüd on see võimalus olemas. Peale selle ei ütle riigihangete seadus enam ammu, et hanke võitja saab olla vaid madalaima hinna pakkuja. On iga hankija enda otsustada, milliste kriteeriumide järgi hanke võitja välja valida. Eesmärk peaks olema leida parima hinna ja kvaliteedi suhte pakkuja. Kuid advokaadid ütlevad, et suure vaidlustuste laviini kartuses seda jätkuvalt ei tehta.
Iseküsimus on, kas üldse tahetaksegi. Sest raha on alati liiga vähe.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
3 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
K.S
4 aastat tagasi

Ja kuna Haapsalu Linnavalitsus eelistab justnimelt Facio suguseid Ukrainlastega manipuleerivaid firmasid siis kohalikud Haapsalu omad peavad Tallinnas ja Soomes omale ninaesist otsima…

Ehitaja
4 aastat tagasi

Facio elab edasi ja viljeleb ka oma sündroomi edasi täna väga edukalt Haapsalus, ehitades üürimaja. Nimelt Eviko ongi Facio uus keha ja kui veidi täpsemalt uurida, siis leiab ikka läbi varifirmade omanikeringist hr. Trombi ja Liiva.

tore küll
4 aastat tagasi

aga kuidas on see mullune lumi Haapsaluga seotud.